04/11/2020

Απάντηση Μ. Βορίδη σε Γ. Σαρακιώτη για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών και τον ΕΦΚ αγροτών: «Δε ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα»

Δύο κομβικής σημασίας ζητήματα που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή και τον τομέα της ελαιοπαραγωγής, έθεσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης του Τομέα Ανάπτυξης & Επενδύσεων (με αρμοδιότητα την Έρευνα & Τεχνολογία) του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, στο πλαίσιο διαδοχικών Επίκαιρων Ερωτήσεων που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη.

Το πρώτο ζήτημα που έθιξε ο Βουλευτής Φθιώτιδας, ήταν η ανάγκη άμεσης στήριξης των ελαιοπαραγωγών, μιας και επί μεγάλο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, με κυρίαρχο αυτό των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών. Μάλιστα, ο κ. Σαρακιώτης προέβη στην παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων που αποδεικνύουν την επιδείνωση της κατάστασης των ελαιοπαραγωγών και εξαιτίας της πανδημίας.

Ο κ. Σαρακιώτης τόνισε ότι η κατακόρυφη πτώση της τιμής από τα 2,5 ευρώ το 2018 στα 0,60 σήμερα έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι ελιών να παραμένουν αδιάθετοι και η κατάσταση να χειροτερεύει καθημερινά. Ενδεικτικά ανέφερε ότι μεγάλο μέρος των ελαιοπαραγωγών δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τη συγκομιδή της ελιάς, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω της περιόδου της, καθώς πρώτον δεν έχει λάβει την παραμικρή οικονομική στήριξη για την αποζημίωση των περσινών ζημιών, εξαιτίας των πολύ χαμηλών τιμών και της πώλησης με τιμές κάτω του κόστους και δεύτερον, δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι για την αποθήκευση της νέας σοδιάς.

Επιπροσθέτως, ο κ. Σαρακιώτης έφερε στη Βουλή την επιστολή του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας, με την οποία οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής διαμαρτύρονται για την εξαίρεση των παραγωγών της Φθιώτιδας από τα μέτρα που αφορούν την ελαιοκαλλιέργεια, τη δημόσια ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Πελασγίας, εντός της οποίας διατυπώνεται το αίτημα για αποζημιώσεις εξαιτίας της σημαντικής απώλειας εισοδήματος που υπέστησαν οι αγρότες από τις χαμηλές τιμές σε ελιές και λάδι, ενώ τέλος μετέφερε και τα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών της Λοκρίδας, όπως διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της ανοιχτής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου στις Λιβανάτες.

Ο κ. Βορίδης απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε σαφή απάντηση στα ερωτήματα και στις αγωνίες των χιλιάδων ελαιοπαραγωγών της χώρας και της Φθιώτιδας, που βλέπουν το προϊόν τους να απαξιώνεται μέρα με τη μέρα. Ξεχνώντας ότι κατέχει τη θέση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, επέλεξε να απαντήσει ως δικηγόρος και συνήγορος μιας Κυβέρνησης, η οποία δεν επιδεικνύει την παραμικρή πολιτική βούληση για τη στήριξη της ελιάς αδιαφορώντας για τον αγροτικό κόσμο. Αντί να παραθέσει τις ενέργειες, στις οποίες έχει προβεί το Υπουργείο του ή να αναπτύξει το όποιο σχέδιό του, κάνοντας εμφανή την άγνοιά του προτίμησε να ασκήσει κριτική στην αντιπολίτευση. Ενάμισι χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Βορίδης παραμένει απλός θεατής της αύξησης των προβλημάτων και των προκλήσεων, που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί οι οποίοι βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται και τα χρέη να τους πνίγουν.

Στη δεύτερη ερώτησή του, ο κ. Σαρακιώτης έθιξε το ζήτημα της αναγκαιότητας  αποπληρωμής, όσο και της επαναφοράς του μέτρου της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου, μέτρο το οποίο καθίσταται σήμερα πιο επιβεβλημένο από ποτέ εξαιτίας της σημαντικής μείωσης του αγροτικού εισοδήματος και της πλήρους απουσίας στήριξής του από την Κυβέρνηση. Άλλωστε, όπως τόνισε ο Βουλευτής Φθιώτιδας, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση δημοσιογράφου το Σεπτέμβριο του 2019 στη Θεσσαλονίκη δήλωσε: «Είναι μία απ’ τις άμεσες προτεραιότητές μας το ζήτημα αυτό το οποίο θίξατε…»

Και γι’ αυτό το θέμα ο κατ’ όνομα και μόνο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απέφυγε να απαντήσει δηλώνοντας «αναρμόδιος» ξεχνώντας δηλώσεις του το Νοέμβριο του 2019 στο συνέδριο αγροτεχνολογίας “Agribusiness Forum”, όπου τοποθετήθηκε λέγοντας ότι τη συγκεκριμένη εξαγγελία θα την ακούσουμε από τον Πρωθυπουργό. Από τότε πέρασε ένας χρόνος και ακόμη οι αγρότες περιμένουν να ακούσουν κάτι.

Αρχείο δελτίων τύπου

Γιάννης Σαρακιώτης στον ΑΝΤ1: «Τα περί “μετάλλαξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.” αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, με το Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να αναφερθεί στο θέμα της...

Διαβάστε Περισσότερα

Ομιλία Γ. Σαρακιώτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρευρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, όπου είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για...

Διαβάστε Περισσότερα

Τα προβλήματα του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας φέρνει στη Βουλή ο Γ. Σαρακιώτης

Τα μεγάλα προβλήματα που σημειώνονται στην καθημερινή λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας και τις ανησυχίες του προσωπικού των υπηρεσιών του, καθώς και του συνόλου των εμπλεκομένων στις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης, μετέφερε προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης...

Διαβάστε Περισσότερα