21/10/2017

Απάντηση Παπαγγελόπουλου στον Σαρακιώτη για τα «πόθεν έσχες»

Εκτενή απάντηση έλαβε ο Βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης από τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην ερώτηση, που είχε υποβάλει στις 2 Αυγούστου αναφορικά με τους υπόχρεους υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες».

Στην ερώτησή του, ο κ. Σαρακιώτης είχε επισημάνει τον παραλογισμό της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης εκ μέρους συμπολιτών μας, οι οποίοι είτε είναι αιρετοί της αυτοδιοίκησης είτε συμμετέχουν σε διάφορα συλλογικά όργανα, όπως σχολικές επιτροπές. Κατά συντριπτική πλειοψηφία, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εργάζονται αφιλοκερδώς δίχως, δηλαδή, την παραμικρή αποζημίωση ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, «είναι αναπληρωματικά μέλη που δεν έχουν καν παραστεί στις συλλογικές διαδικασίες».

Το γεγονός ότι οι δηλώσεις έγιναν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά αποτελεί θετική εξέλιξη, αλλά προξένησε και σειρά παραπόνων επί της διαδικασίας. Ο κ. Σαρακιώτης είχε ζητήσει, λοιπόν, «την επανεξέταση του πλαισίου εφαρμογής του νόμου και τη μη επιβολή προστίμων τουλάχιστον για φέτος».

Όπως αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργείου, «τα αναπληρωματικά μέλη των επιτροπών, που δε μετείχαν τελικά σε συλλογικές διαδικασίες, δεν έχουν υποχρέωση υποβολής των σχετικών δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης». Όσον αφορά δε την επίδειξη επιείκειας για τα φετινά πρόστιμα, συμπεριλαμβάνεται δέσμευση του Υπουργείου ότι «θα ληφθεί πρόνοια για την ελαχιστοποίηση της οικονομικής επιβάρυνσης των υπόχρεων προσώπων, λόγω εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης».

Το βέβαιο είναι, όπως αναφέρεται και εντός της απάντησης του Υπουργείου, ότι η φετινή χρονιά ήταν μεταβατική προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης της διαφάνειας και από το επόμενο έτος, η διαδικασία θα απλοποιηθεί περαιτέρω.

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης: «Οι “γοργοί ρυθμοί” δεν αφορούν την οικονομική ανάπτυξη αλλά την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας»

Με ομιλία του στη Βουλή τοποθετήθηκε στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης. Όπως...

Διαβάστε Περισσότερα

Ερώτηση Σαρακιώτη για 2η ΤΟ.Μ.Υ. Λαμίας: «Ως πότε θα παραμένει στις καλένδες η λειτουργία της κ. Γεωργιάδη;»

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο προχωρήσει επιτέλους η έναρξη της πλήρους και απρόσκοπτης λειτουργίας της 2ης ΤΟ.Μ.Υ. Λαμίας στην περιοχή του Παγκρατίου, ζητά να ενημερωθεί μέσω νέας κοινοβουλευτικής παρέμβασής του ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης από Νοσοκομείο Λαμίας: «Δυσοίωνο το μέλλον του Νοσοκομείου μας – Άμεση ανάγκη η αλλαγή πολιτικής για την ανόρθωσή του»

Για δυσοίωνο μέλλον του Νοσοκομείου Λαμίας και για άμεση ανάγκη αλλαγής πολιτικής για την ανόρθωσή του κάνει λόγο ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης...

Διαβάστε Περισσότερα