21/10/2017

Απάντηση Παπαγγελόπουλου στον Σαρακιώτη για τα «πόθεν έσχες»

Εκτενή απάντηση έλαβε ο Βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης από τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην ερώτηση, που είχε υποβάλει στις 2 Αυγούστου αναφορικά με τους υπόχρεους υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες».

Στην ερώτησή του, ο κ. Σαρακιώτης είχε επισημάνει τον παραλογισμό της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης εκ μέρους συμπολιτών μας, οι οποίοι είτε είναι αιρετοί της αυτοδιοίκησης είτε συμμετέχουν σε διάφορα συλλογικά όργανα, όπως σχολικές επιτροπές. Κατά συντριπτική πλειοψηφία, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εργάζονται αφιλοκερδώς δίχως, δηλαδή, την παραμικρή αποζημίωση ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, «είναι αναπληρωματικά μέλη που δεν έχουν καν παραστεί στις συλλογικές διαδικασίες».

Το γεγονός ότι οι δηλώσεις έγιναν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά αποτελεί θετική εξέλιξη, αλλά προξένησε και σειρά παραπόνων επί της διαδικασίας. Ο κ. Σαρακιώτης είχε ζητήσει, λοιπόν, «την επανεξέταση του πλαισίου εφαρμογής του νόμου και τη μη επιβολή προστίμων τουλάχιστον για φέτος».

Όπως αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργείου, «τα αναπληρωματικά μέλη των επιτροπών, που δε μετείχαν τελικά σε συλλογικές διαδικασίες, δεν έχουν υποχρέωση υποβολής των σχετικών δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης». Όσον αφορά δε την επίδειξη επιείκειας για τα φετινά πρόστιμα, συμπεριλαμβάνεται δέσμευση του Υπουργείου ότι «θα ληφθεί πρόνοια για την ελαχιστοποίηση της οικονομικής επιβάρυνσης των υπόχρεων προσώπων, λόγω εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης».

Το βέβαιο είναι, όπως αναφέρεται και εντός της απάντησης του Υπουργείου, ότι η φετινή χρονιά ήταν μεταβατική προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης της διαφάνειας και από το επόμενο έτος, η διαδικασία θα απλοποιηθεί περαιτέρω.

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης: «“Ακρωτηριασμένα” τα Λιμενικά Τμήματα στη Φθιώτιδα με ευθύνη Ν.Δ.»

Το ζήτημα της μη λειτουργίας του Λιμενικού Τμήματος Αρκίτσας καθώς και της έλλειψης επαρκούς αριθμού λειτουργικών σκαφών σε όλη την παράκτια ζώνη του Βόρειου Ευβοϊκού και του Μαλιακού Κόλπου θέτει υπ’ όψιν του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης και Γ. Βασιλειάδης ομιλητές σε εκδήλωση στο Αγρίνιο

Η πόλη του Αγρινίου ήταν ο επόμενος σταθμός των εκδηλώσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία με θέμα «Δικαιοσύνη Παντού – 6 εθνικές προτεραιότητες». Ομιλητές της εκδήλωσης της Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Αιτωλοακαρνανίας ήταν ο Αναπληρωτής Γραμματέας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ....

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης: «Η Κυβέρνηση γυρνά τη δημόσια υγεία 40 χρόνια πίσω»

«Την ώρα που η πανδημία είναι ακόμη εδώ και οι προειδοποιήσεις του επιστημονικού κόσμου για έγκαιρη προετοιμασία απέναντι στο ενδεχόμενο νέων κρίσεων αυξάνονται, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. καταργεί τη μεγαλύτερη δημοκρατική και προοδευτική τομή της χώρας, δηλαδή όσα...

Διαβάστε Περισσότερα