21/10/2017

Απάντηση Παπαγγελόπουλου στον Σαρακιώτη για τα «πόθεν έσχες»

Εκτενή απάντηση έλαβε ο Βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης από τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην ερώτηση, που είχε υποβάλει στις 2 Αυγούστου αναφορικά με τους υπόχρεους υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες».

Στην ερώτησή του, ο κ. Σαρακιώτης είχε επισημάνει τον παραλογισμό της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης εκ μέρους συμπολιτών μας, οι οποίοι είτε είναι αιρετοί της αυτοδιοίκησης είτε συμμετέχουν σε διάφορα συλλογικά όργανα, όπως σχολικές επιτροπές. Κατά συντριπτική πλειοψηφία, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εργάζονται αφιλοκερδώς δίχως, δηλαδή, την παραμικρή αποζημίωση ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, «είναι αναπληρωματικά μέλη που δεν έχουν καν παραστεί στις συλλογικές διαδικασίες».

Το γεγονός ότι οι δηλώσεις έγιναν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά αποτελεί θετική εξέλιξη, αλλά προξένησε και σειρά παραπόνων επί της διαδικασίας. Ο κ. Σαρακιώτης είχε ζητήσει, λοιπόν, «την επανεξέταση του πλαισίου εφαρμογής του νόμου και τη μη επιβολή προστίμων τουλάχιστον για φέτος».

Όπως αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργείου, «τα αναπληρωματικά μέλη των επιτροπών, που δε μετείχαν τελικά σε συλλογικές διαδικασίες, δεν έχουν υποχρέωση υποβολής των σχετικών δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης». Όσον αφορά δε την επίδειξη επιείκειας για τα φετινά πρόστιμα, συμπεριλαμβάνεται δέσμευση του Υπουργείου ότι «θα ληφθεί πρόνοια για την ελαχιστοποίηση της οικονομικής επιβάρυνσης των υπόχρεων προσώπων, λόγω εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης».

Το βέβαιο είναι, όπως αναφέρεται και εντός της απάντησης του Υπουργείου, ότι η φετινή χρονιά ήταν μεταβατική προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης της διαφάνειας και από το επόμενο έτος, η διαδικασία θα απλοποιηθεί περαιτέρω.

Αρχείο δελτίων τύπου

Ο Γιάννης Σαρακιώτης για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

Μήνυμα ενότητας και εθνικής ομοψυχίας απηύθυνε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, με αφορμή τον εορτασμό της Επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Νερό και απορρίμματα το νέο λάφυρο των ιδιωτών με σφραγίδα Ν.Δ.»

Επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο, μεταξύ άλλων, προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού και της διαχείρισης των απορριμμάτων, τοποθετήθηκε από το βήμα της Βουλής ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και...

Διαβάστε Περισσότερα

Στην Κύπρο για τη διευρυμένη συνεδρίαση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας ο Γιάννης Σαρακιώτης

Στη διευρυμένη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου, συμμετείχε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης...

Διαβάστε Περισσότερα