21/10/2017

Απάντηση Παπαγγελόπουλου στον Σαρακιώτη για τα «πόθεν έσχες»

Εκτενή απάντηση έλαβε ο Βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης από τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην ερώτηση, που είχε υποβάλει στις 2 Αυγούστου αναφορικά με τους υπόχρεους υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες».

Στην ερώτησή του, ο κ. Σαρακιώτης είχε επισημάνει τον παραλογισμό της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης εκ μέρους συμπολιτών μας, οι οποίοι είτε είναι αιρετοί της αυτοδιοίκησης είτε συμμετέχουν σε διάφορα συλλογικά όργανα, όπως σχολικές επιτροπές. Κατά συντριπτική πλειοψηφία, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εργάζονται αφιλοκερδώς δίχως, δηλαδή, την παραμικρή αποζημίωση ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, «είναι αναπληρωματικά μέλη που δεν έχουν καν παραστεί στις συλλογικές διαδικασίες».

Το γεγονός ότι οι δηλώσεις έγιναν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά αποτελεί θετική εξέλιξη, αλλά προξένησε και σειρά παραπόνων επί της διαδικασίας. Ο κ. Σαρακιώτης είχε ζητήσει, λοιπόν, «την επανεξέταση του πλαισίου εφαρμογής του νόμου και τη μη επιβολή προστίμων τουλάχιστον για φέτος».

Όπως αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργείου, «τα αναπληρωματικά μέλη των επιτροπών, που δε μετείχαν τελικά σε συλλογικές διαδικασίες, δεν έχουν υποχρέωση υποβολής των σχετικών δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης». Όσον αφορά δε την επίδειξη επιείκειας για τα φετινά πρόστιμα, συμπεριλαμβάνεται δέσμευση του Υπουργείου ότι «θα ληφθεί πρόνοια για την ελαχιστοποίηση της οικονομικής επιβάρυνσης των υπόχρεων προσώπων, λόγω εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης».

Το βέβαιο είναι, όπως αναφέρεται και εντός της απάντησης του Υπουργείου, ότι η φετινή χρονιά ήταν μεταβατική προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης της διαφάνειας και από το επόμενο έτος, η διαδικασία θα απλοποιηθεί περαιτέρω.

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης στο OPEN: «Η χώρα μας διασύρεται διεθνώς και ο Πρωθυπουργός συνεχίζει τα μπάνια του»

Στην τηλεόραση του OPEN και την πρωινή εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί (16/08) για το θέμα του εντοπισμού προσφύγων στις όχθες του Έβρου καθώς και το μείζον ζήτημα των υποκλοπών πολιτικών και δημοσιογράφων ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης για Νοσοκομείο Λαμίας: «Από τα χειροκροτήματα στις απλήρωτες υπερωρίες»

Την καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας για τη μη καταβολή του ποσού της υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων της νοσηλευτικής μονάδας, έφερε στη Βουλή, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στο ΣΚΑΙ: «Δεν είδε, δεν άκουσε τίποτα για υποκλοπές ο Πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης»

         Στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΙ είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και...

Διαβάστε Περισσότερα