19/01/2018

Απαντήσεις Παππά σε Σαρακιώτη για το τηλεοπτικό σήμα στη Φθιώτιδα

Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση, την οποία είχε καταθέσει ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης, με θέμα τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην κάλυψη του τηλεοπτικού σήματος, τόσο στη Φθιώτιδα όσο και σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Απευθυνόμενος προς τον Υπουργό, ο κ. Σαρακιώτης υπογράμμισε τα προβλήματα, τα οποία δημιουργήθηκαν στο σύνολο της επικράτειας μετά την υπογραφή της σύμβασης με την Digea. Όπως τόνισε ο Βουλευτής:

“Είναι αδιανόητο, εν έτει 2018, κάτοικοι ορεινών περιοχών να μην έχουν ίσα δικαιώματα τουλάχιστον στο άυλο αγαθό της πρόσβασης στην ενημέρωση και στην ψυχαγωγία. Η διαφύλαξη του συγκεκριμένου αγαθού είναι τελικά ζήτημα δημοκρατίας, ισότητας και ίσων ευκαιριών προς όλους τους πολίτες”.

Στην απάντησή του προς το Βουλευτή Φθιώτιδας, ο κ. Παππάς παρέθεσε λεπτομερή στοιχεία, μη παραλείποντας να αναφερθεί στη σύμβαση με την Digea και στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την «ψηφιακή απομόνωση» δεκάδων περιοχών ανά την επικράτεια και τη ζημία του ελληνικού δημοσίου. Ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Η τάση στην Ευρώπη είναι η αντίθετη. Τα μεγάλα δίκτυα επανέρχονται στον δημόσιο τομέα, διότι ο ιδιωτικός τομέας, όπως αποδείχθηκε, δεν μπορεί να χωρέσει στο καλούπι του τις ανάγκες πολιτών οι οποίοι διαμένουν σε περιοχές οι οποίες δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον. Δε συμφέρει, ενδεχομένως, το συγκεκριμένο πάροχο να καλύψει τις ανάγκες περιοχών, τις οποίες αναφέρετε στην ερώτησή σας. Αντίστοιχα προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν, αν δεν προσέξει η πολιτεία, η Κυβέρνηση, οι ρυθμιστικές αρχές και βεβαίως η Βουλή, σε σχέση με την κάλυψη για τις διαδικτυακές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων“.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός προανήγγειλε την κατάθεση στη Βουλή σχετικού σχεδίου νόμου, με στόχο την οριστική επίλυση του ζητήματος σημειώνοντας ότι:

“Τις επόμενες μέρες θα έρθει και η σχετική νομοθεσία στη Βουλή. Θα χρησιμοποιηθούν, όπως και πριν, πόροι από το αποθεματικό της Ε.Ε.Τ.Τ., της Ελληνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, για να καλυφθεί το σύνολο της χώρας και οι «λευκές περιοχές» συγκεκριμένα. Μιλάμε για γύρω στις 400.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα. Αυτό το πρόβλημα θα έρθουμε να το λύσουμε. Ως προς την κάλυψη σε σχέση με το διαδίκτυο, θα ήθελα να πω ότι βεβαίως έχει προχωρήσει πάρα πολύ το πρόγραμμα Rural Broadband, ενώ η επέκταση αυτού του προγράμματος, που είναι στη φάση του σχεδιασμού, το Rural Broadband Extension, θα καλύψει το σύνολο των οικισμών της χώρας”.

Μάλιστα, ο κ. Παππάς προσέθεσε με νόημα ότι «αν δεν παίξει τον ρόλο της η Ρυθμιστική Αρχή και αν δε διαμορφωθούν οι τιμές με τρόπο συμβατό προς τις οικονομικές δυνατότητες των καταναλωτών, τότε θα έχουμε κάνει μία τρύπα στο νερό». Κλείνοντας, ο Βουλευτής δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις πάνω στο ζήτημα του τηλεοπτικού σήματος και να ενημερώνει το Υπουργείο για ενδεχόμενα λάθη και παραλείψεις. Όπως υπογράμμισε, η χώρα έχει θέσει τέρμα στις ιδιοτελείς πρακτικές του παρελθόντος, από τις οποίες αναδυόταν έντονη η οσμή της διαπλοκής και επιχειρεί – συγκροτημένα πλέον – να συμβαδίσει με τις ψηφιακές εξελίξεις.

Αρχείο δελτίων τύπου

Ο Γιάννης Σαρακιώτης για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

Μήνυμα ενότητας και εθνικής ομοψυχίας απηύθυνε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, με αφορμή τον εορτασμό της Επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Νερό και απορρίμματα το νέο λάφυρο των ιδιωτών με σφραγίδα Ν.Δ.»

Επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο, μεταξύ άλλων, προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού και της διαχείρισης των απορριμμάτων, τοποθετήθηκε από το βήμα της Βουλής ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και...

Διαβάστε Περισσότερα

Στην Κύπρο για τη διευρυμένη συνεδρίαση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας ο Γιάννης Σαρακιώτης

Στη διευρυμένη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου, συμμετείχε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης...

Διαβάστε Περισσότερα