16/06/2017

Απεταξάμην τον Μαρτίνη

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στα πλαίσια των εργασιών της Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της υγείας. Η κατάθεση του πρώην προέδρου του Ερυθρού Σταυρού και του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» ήρθε να επιβεβαιώσει τις υποψίες όλων για το πως συσσωρεύτηκαν τόσα χρέη και υπό ποιες συνθήκες το νοσοκομείο οδηγήθηκε τελικά στον πλειστηριασμό και στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς έναντι πινακίου φακής.

Ο κ. Ανδρέας Μαρτίνης περιέγραψε με λεπτομέρειες τις μεθοδεύσεις των Υπουργών Υγείας πριν και μέχρι τη μέρα του πλειστηριασμού, καθώς και άλλων σημαντικών πολιτικών προσώπων. Μέσω της κατάθεσης του κ. Μαρτίνη – η οποία ειρήσθω εν παρόδω θα συνεχιστεί – ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μια σειρά από ατασθαλίες χαρακτηριστικές του τρόπου λειτουργίας του μεταπολιτευτικού δικομματικού συστήματος.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η περιγραφή περιστατικών αλόγιστης σπατάλης με δωρεάν νοσηλείες πολιτικών προσώπων, καθώς και των συζύγων και των φίλων τους, όπως επίσης δημοσιογράφων και δικαστικών λειτουργών. Τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και ιδιωτείας δημιούργησαν μεγάλα χρέη για το νοσοκομείο, ενώ φυσικά έπληξαν το κύρος και την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου.

Μετέπειτα, γίναμε όλοι μάρτυρες της αποθέωσης της υποκρισίας. Οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι δημιούργησαν τα χρέη και αποτελείωσαν το νοσοκομείο με τις πρακτικές τους, έκριναν αναγκαία την φωτογραφική εκποίηση «άρον άρον» προκειμένου να απαλλαχθεί το δημόσιο από το βάρος. Μεθόδευση, αδιαφορία, ρουσφετολογικοί διορισμοί, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και εν τέλει, υπεκφυγή και αποποίηση της ευθύνης. Ουδεμία διάθεση για αυτοκριτική, όπως έχει συμβεί και σε πλείστες άλλες περιπτώσεις, οι οποίες μία προς μία έχτισαν τα διαχρονικά ελλείμματα της ελληνικής οικονομίας.

Έναντι όλων αυτών, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αντιτάσσουν ότι «δεν μπορούν να λαμβάνουν υπ’ όψιν κατάδικους», καθώς και «καταγγελίες εκπορευόμενες από πρόσωπα αμφιβόλου αξιοπιστίας». Ο κ. Μαρτίνης – είτε αρέσει είτε όχι σε κάποιους – έχει χρηματίσει σε θέσεις ευθύνης επί σειρά ετών και μάλιστα έχοντας την υποστήριξη των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.

Είναι αδιανόητο η παράθεση αποδεικτικών στοιχείων να απαξιώνεται με έναν ψευδεπίγραφο καθωσπρεπισμό και δίχως διάθεση αυτοκριτικής κατά τη στιγμή την οποία η κοινωνία αναζητά τους λόγους που έχει φθάσει στο παρόν τέλμα. Είναι, επίσης, απαράδεκτο η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ να παραμένει σιωπηλή ενώπιον των συνταρακτικών αποκαλύψεων, οι οποίες γίνονται. Η αμετροεπής διαχείριση του θέματος αποτελεί ύβρη εναντίον των πολιτών και εν τέλει, υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται οι εκπρόσωποι του μεταπολιτευτικού δικομματικού συστήματος.

Διακύβευμα των εργασιών της επιτροπής οφείλει να είναι η δίκαιη απόδοση ευθυνών και ο επιμερισμός τους σε όλα τα επίπεδα, με πρώτο εκείνο της εκάστοτε ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ως έχουσα τη γενική εποπτεία. Είναι προφανές ότι δεν αποτελεί στόχο η επίρριψη των ευθυνών μονομερώς σε έναν άνθρωπο, προκειμένου να απαλλαγούν κάποιοι άλλοι. Τα συγκεκριμένα φαινόμενα τα έχουμε δει στην «περίπτωση Τσοχατζόπουλου» και οφείλουμε να αποτρέψουμε την επανάληψή τους.

 

Ιστοσελίδα ‘newpost’, 15/6/2017

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

Για ποια «αποτροπή» της τουρκικής επιθετικότητας μιλάμε;

Η αποτροπή αποτελεί ενδεχομένως την πιο πολυσυζητημένη έννοια των στρατηγικών σπουδών, όταν αναφερόμαστε στην ανάγκη αντιμετώπισης της εξ ανατολών απειλής. Η χάραξη αποτρεπτικής στρατηγικής συνίσταται στην καλλιέργεια της πεποίθησης στον αντίπαλο ότι αν επιχειρήσει...

Διαβάστε Περισσότερα

Οι σύμμαχοι αξίζουν για εσένα τόσο, όσο αξίζεις εσύ γι’ αυτούς

Η επιθετική ρητορική της Τουρκίας οξύνεται καθημερινά και στο υψηλότερο επίπεδο, με την ανάγκη λήψης μέτρων εξισορρόπησης της νεοοθωμανικής απειλής από πλευράς μας να είναι πλέον επιτακτική. Ιδίως μια χώρα, όπως η Ελλάδα, η οποία είναι προσηλωμένη στην υπεράσπιση των...

Διαβάστε Περισσότερα

Η “ανάπτυξη” ήρθε για λίγους, ο χειμώνας θα έρθει για όλους

Η επικοινωνία συνιστά το βασικό εργαλείο άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής τα τελευταία τρία έτη, είναι όμως προφανές ότι οι δυσχέρειες του επερχόμενου χειμώνα και η διαρκώς διογκούμενη ενεργειακή κρίση δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν κάτω από το χαλί της προπαγάνδας...

Διαβάστε Περισσότερα