07/06/2021

«Απόντες κατ’ εξακολούθηση»

Η απουσία της Ελλάδας και από τη Δεύτερη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη συνιστά ένα απτό δείγμα της περιστολής της διεθνούς θέσης της χώρας μας και της κατ’ εξακολούθηση απουσίας της από το περιφερειακό περιβάλλον της επί δύο συναπτά έτη, τη στιγμή που η «απομονωμένη Τουρκία» είναι πανταχού παρούσα. Αυτό, μάλιστα, μία περίοδο όπου η Ευρύτερη Μέση Ανατολή συνταράσσεται από πρωτόγνωρα γεγονότα, τα οποία αφορούν συνολικά τη δομή των διακρατικών σχέσεων και θέτουν ευθεία διλήμματα και για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Ενώπιον της εν λόγω συντελούμενης μείζονος ανακατανομής ισχύος, ρόλων και σφαιρών επιρροής, η Ελλάδα οφείλει τουλάχιστον να έχει έναν ενεργητικό ρόλο, όπως το έπραξε τα προηγούμενα χρόνια επί Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μέσω διεθνών θεσμικών συνεργασιών (Σύνοδος των Χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Διασκέψεις για την «Ειρηνική Συνύπαρξη και το Θρησκευτικό Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή», καθώς και αντίστοιχες για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών). Παράλληλα, οφείλει να δηλώνει παρούσα σε κρίσιμα θέατρα διεθνούς αποσταθεροποίησης, όπως αυτό της Λιβύης, που άλλωστε ενδιαφέρει τη χώρα μας άμεσα εξαιτίας γεωγραφικής εγγύτητας, αλλά και του παράνομου τουρκο-λιβυκού συμφώνου.

Το 2018, στη Διεθνή Διάσκεψη του Παλέρμο για τη Λιβύη, η Ελλάδα προσκλήθηκε και ήταν παρούσα. Κατά συνέπεια, αναρωτιέται κανείς: Εφόσον το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι η χώρα μας δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη του Ιουνίου του 2021 επειδή «μετά τη Διάσκεψη του Ιανουαρίου του 2021 δημιουργήθηκε μια διαδικασία “follow up”», γιατί δεν υπήρχε η ίδια λογική μεταξύ των Διασκέψεων του Παλέρμο του 2018 και του Βερολίνου του 2021; Προφανώς επειδή μεσολάβησε η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. και η διολίσθηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας σε επιλογές περιφερειακής απουσίας.

Σαν να μην έφθαναν τα παραπάνω, ήρθε και η μετέπειτα διαχείριση του ζητήματος από την Κυβέρνηση της Ν.Δ., με μια σειρά αντιφατικών και συγκεχυμένων μηνυμάτων προς τη γερμανική πλευρά, η οποία είναι η βασική υπεύθυνη για την πρόσκληση των συμμετεχόντων. Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας άσκησε έντονη κριτική στη Γερμανία, ενώ ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών υποδεχόταν με χαμόγελα τον Γερμανό ομόλογό του λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις ότι… «θα μεταβιβαστεί το αίτημα της Ελλάδας!»

Επ’ αυτού έγκειται η κριτική στην Κυβέρνηση ότι δε διαθέτει συγκροτημένη και αποτελεσματική στρατηγική. Είναι αδιανόητο για το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών «να μη γνωρίζει η αριστερά τι ποιεί η δεξιά» ή, με άλλα λόγια, να μη συντονίζονται ο Υπουργός με τον Αναπληρωτή Υπουργό στην υιοθέτηση μιας κοινής στάσης έναντι εν προκειμένω της Γερμανίας. Όπως αναφέρει σε ένα από τα βιβλία του, ο Αμερικανός Καθηγητής του Princeton, David A. Baldwin: «Η “τέχνη” της [εξωτερικής] πολιτικής είναι πολυδιάστατη και περιλαμβάνει την εφαρμογή και αλληλεπίδραση πολλαπλών εργαλείων: στρατιωτικών, οικονομικών, διπλωματικών και πληροφοριακών. Σκοπός της είναι η επίτευξη των πολλαπλών στόχων του κράτους, περιλαμβανομένων της εθνικής ασφαλείας, της οικονομικής ευημερίας και της πολιτικής επιρροής-κύρους».

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να διαφυλάξει το κύρος και την πολιτική επιρροή της χώρας μας στην περιοχή, καθώς αυτά είναι τα θεμέλια για την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ευημερία. Αυτό δεν πρόκειται να επιτευχθεί ούτε με επικοινωνιακά τεχνάσματα, ούτε με υπόγειες άνευ όρων και προϋποθέσεων συνεννοήσεις. Θα επιτευχθεί αποκλειστικά μέσω της ενεργούς εμπλοκής μας στις διεθνείς εξελίξεις, μέσω διεθνών θεσμών και με άξονα το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας.

Το άρθρο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα Bigpost.gr

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

Χώρα χτυπημένη από τα κύματα της αναξιοπιστίας

Σε μία χρονική συγκυρία που ο επιστημονικός κόσμος της χώρας απευθύνει έκκληση για την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς της Πολιτείας για το ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας, η Κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν...

Διαβάστε Περισσότερα

«Δ.Ε.Η.: Success story ή Ιστορία τρόμου;»

Αν υπάρχει ένα πεδίο, στο οποίο η Ν.Δ. αποδείχθηκε απολύτως συνεπής προεκλογικά και μετεκλογικά, είναι αυτό της μεθοδευμένης απαξίωσης της Δ.Ε.Η.. Σε αντίθεση με την πλήρη ανακολουθία πριν και μετά τις εκλογές του 2019, όσον αφορά μεγάλα ζητήματα που καλείται να...

Διαβάστε Περισσότερα

«Ο “μαθητής” Κουρτς και ο…“δάσκαλος” Μητσοτάκης»

Τα γεγονότα στην Αυστρία, μετά την παραίτηση του Καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς, λειτουργούν ως «καναρίνι στο ορυχείο», κατά τη βρετανική παροιμία. Συνιστούν, δηλαδή, το προοίμιο εκτεταμένης αμφισβήτησης προβεβλημένων ως «επιτυχημένων» ηγετών ανά την Ευρώπη, που μόνο...

Διαβάστε Περισσότερα