19/02/2019

Από τη δημοσιονομική στη θεσμική προσαρμογή

Εισηγητής στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης. Στο πλαίσιο της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής, ο κ. Σαρακιώτης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί εκτενώς στις διατάξεις του νέου νόμου, καθώς και στην ανάγκη μετάβασης σε μια νέα φάση θεσμικής προσαρμογής του κρατικού μηχανισμού. Συγκεκριμένα σημείωσε:

«Θεωρώ ότι αποτελεί κοινό τόπο ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς, κατά τα προηγούμενα χρόνια, κλονίστηκε δικαίως και η περιπέτεια της δημοσιονομικής προσαρμογής άφησε τα σημάδια της στο κοινωνικό κράτος. Πρωταρχικός στόχος μας πλέον είναι η επανάκτηση αυτής της εμπιστοσύνης».

Αφού περιέγραψε τη σημασία κύρωσης των ευρωπαϊκών οδηγιών όσον αφορά το σκέλος της συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την Ελληνική Δικαιοσύνη, των δικαιωμάτων των υπόπτων και των καταδικασμένων, του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης και του θεσμού του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας επεκτάθηκε στις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της δικαιοσύνης και της σωφρονιστικής πολιτικής της χώρας:

«Τα μνημονιακά παθήματα οφείλουν να γίνουν μαθήματα για όλους μας. Η υποχρηματοδότηση της δικαιοσύνης, η έκπτωση στους θεσμούς, η αδυναμία νομικής προστασίας των αδυνάμων συμπολιτών μας, η καταστρατήγηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των νομικών και οι απηνείς διώξεις εις βάρος δημοσιογράφων δίχως κριτήρια και προϋποθέσεις αποτυπώθηκαν στη συνείδηση των πολιτών ως ενδείξεις απουσίας της δημοκρατίας και πιο συγκεκριμένα, του ύστατου καταφυγίου τους: της αμερόληπτης και κοινωνικά ευαίσθητης δικαιοσύνης».

Ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στη «φιλοκοινωνική» διάσταση του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι προβλέπεται η επέκταση του θεσμού της νομικής βοήθειας στις περιπτώσεις συναινετικών διαζυγίων σε συμβολαιογράφο, ενώ πρόσθεσε:

«Καλύπτονται πάγια αιτήματα των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για την έκδοση των παραστατικών και την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στις περιπτώσεις παροχής νομικής βοήθειας. Επιλύεται, με αυτόν τον τρόπο, μία στρέβλωση η οποία ταλαιπωρούσε χιλιάδες δικηγόρους. Παράλληλα, κατοχυρώνεται η οικονομική και διοικητική ανεξαρτησία των δικηγορικών συλλόγων, πρόβλεψη η οποία ενισχύει φορείς με παραδοσιακή αναφορά στη δημοκρατία και στην προάσπιση των θεσμών».

Ακολούθως, ο Βουλευτής είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη θέση του αναφορικά με την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος του δημοσιογραφικού κόσμου για τον εξορθολογισμό της αυτόφωρης διαδικασίας για τα αδικήματα της εξύβρισης, της δυσφήμισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης:

«Δεκάδες δημοσιογράφοι έπεσαν «θύματα» μιας «βιομηχανίας» μηνύσεων τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες μάλιστα καταθέτονταν σε πολλές περιπτώσεις Παρασκευή βράδυ, ώστε ο δημοσιογράφος να κρατηθεί για τρεις ημέρες και με αυτόν τον τρόπο, να αυτοπεριορισθεί. Επρόκειτο ξεκάθαρα για καταστρατήγηση της ελευθερίας του τύπου, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι πλέον οδηγούμαστε στην πλήρη ασυδοσία. Έλεγχος θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά όχι με αυτόφωρες διαδικασίες οι οποίες πολλές φορές κινούνται εν αδίκω».

Ο κ. Σαρακιώτης ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφέροντας ότι:

«Η «δημοσιονομική προσαρμογή» των προηγούμενων ετών οφείλει να δώσει τη θέση της στη «θεσμική προσαρμογή» με τις επιταγές της ισότητας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας μέσω και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Σε αυτή την πορεία, η διαφύλαξη του ρόλου της δικαιοσύνης ως προστάτιδα των φτωχών και των αδυνάμων συνιστά προϋπόθεση δημοκρατίας».

Αρχείο δελτίων τύπου

Με ομιλίες του Αλ. Χαρίτση και του Γ. Σαρακιώτη η εκδήλωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. στη Δράμα

Με ομιλίες του Βουλευτή Μεσσηνίας και Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξη Χαρίτση και του Βουλευτή Φθιώτιδας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Σαρακιώτη πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία στη Δράμα, με θέμα την...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης: «“Ακρωτηριασμένα” τα Λιμενικά Τμήματα στη Φθιώτιδα με ευθύνη Ν.Δ.»

Το ζήτημα της μη λειτουργίας του Λιμενικού Τμήματος Αρκίτσας καθώς και της έλλειψης επαρκούς αριθμού λειτουργικών σκαφών σε όλη την παράκτια ζώνη του Βόρειου Ευβοϊκού και του Μαλιακού Κόλπου θέτει υπ’ όψιν του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης και Γ. Βασιλειάδης ομιλητές σε εκδήλωση στο Αγρίνιο

Η πόλη του Αγρινίου ήταν ο επόμενος σταθμός των εκδηλώσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία με θέμα «Δικαιοσύνη Παντού – 6 εθνικές προτεραιότητες». Ομιλητές της εκδήλωσης της Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Αιτωλοακαρνανίας ήταν ο Αναπληρωτής Γραμματέας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ....

Διαβάστε Περισσότερα