10/11/2023

Από τον Βολταίρο έμεινε μόνο το σπίτι

Σχεδόν 15 μήνες μετά την απαρχή των αποκαλύψεων του σκανδάλου των υποκλοπών, το σκοτάδι εξακολουθεί να κυριαρχεί σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής, με αποκλειστικά υπεύθυνη την Κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Μέχρι στιγμής, η έρευνα για τα αίτια της αμαύρωσης της διεθνούς εικόνας της χώρας και της υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών έχει περιοριστεί στην κλήση σε απολογία μελών της Α.Δ.Α.Ε., που έπραξαν το καθήκον τους διερευνώντας την υπόθεση, ενώ «άνθρωποι-κλειδιά», όπως ο πρώην Διοικητής της Ε.Υ.Π. κ. Κοντολέων και ο πρώην Γενικός Γραμματέας και ξάδερφος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κ. Δημητριάδης, οι οποίοι έχουν παραδεχθεί την εμπλοκή τους, δεν έχουν ακόμη κληθεί από τη Δικαιοσύνη!

Καθώς τα αναπάντητα ερωτήματα πληθαίνουν καθημερινά, οι νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο θέτουν μία ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του Κράτους Δικαίου. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, στόχοι των υποκλοπών αποτέλεσαν σημαντικοί εισαγγελικοί λειτουργοί, όπως ο πρώην Οικονομικός Εισαγγελέας και νυν Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Χρήστος Μπαρδάκης και η Εισαγγελέας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, κα Βασιλική Βλάχου. Τα εν λόγω ονόματα προστίθενται στη μακρά λίστα των παρακολουθούμενων, η οποία περιλαμβάνει Πολιτικούς Αρχηγούς, Υπουργούς και μέλη των οικογενειών τους, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες.

Οι παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, επί Κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχουν καταστεί κανόνας,  ενώ ούτε οι Ανεξάρτητες Αρχές έχουν μείνει ανεπηρέαστες. Κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Επικεφαλής της Α.Δ.Α.Ε. κ. Ράμμος περιέγραψε το θεσμικό κατήφορο, που συντελείται στην πατρίδα μας, λέγοντας: «Η Α.Δ.Α.Ε. ηγήθηκε των ερευνών, μαζί με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Και οι δύο Αρχές δέχθηκαν αυξανόμενες πιέσεις ενώ προχωρούσαν τις έρευνές τους. Τα τελευταία γεγονότα στο τέλος Σεπτεμβρίου μπορούν σίγουρα να εντείνουν τις ανησυχίες για τον σεβασμό των κανόνων λειτουργίας της Α.Δ.Α.Ε.».

Τα ως άνω δεδομένα δε θυμίζουν μια ευρωπαϊκή δημοκρατία του 21ου αιώνα. Τουναντίον, μαρτυρούν με καταφανή τρόπο την υπονόμευση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης από το σύστημα, το οποίο εδρεύει στο Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τη φράση του Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Μάϊο: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν νοιάζεται για την Δημοκρατία, έκανε τις υποκλοπές όπλο του και παρενέβη στους δικαστές». Επιβεβαιώνουν, επίσης, την ανησυχία και τον προβληματισμό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, όπως εκφράστηκαν από τον Πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, κατά την επίσκεψή του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη συνάντησή του με την κα Γεωργία Αδειλίνη καθώς, όπως ανέφερε μετά το τέλος της συνάντησης: «Ο Έλληνας πολίτης δικαιούται να έχει ως τελευταίο του αποκούμπι τη Δικαιοσύνη στη χώρα του».

Δυστυχώς, περίπου τρεις αιώνες μετά τον Βολταίρο και το σπουδαίο συγγραφικό έργο του, περί Δημοκρατίας, όπου εξυψώνεται η αξία του Ορθού Λόγου, εδραιώνεται ο Διαφωτισμός και τίθενται τα θεμέλια του σύγχρονου κοσμικού κράτους με βάση το Κράτος Δικαίου, επί Κυβέρνησης Ν.Δ. στη χώρα μας τα διδάγματά του εξακολουθούν να συνιστούν ζητούμενο.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” στις 10/11/2023.

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

Σαρακιώτης στο libre: “Κινδυνεύει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία με διάσπαση;”

Άρθρο του Γιάννη Σαρακιώτη, δικηγόρου – Βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Τομεάρχη Δικαιοσύνης Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία διέρχεται τις Συμπληγάδες, στις οποίες τον ώθησε η λανθασμένη – όπως κρίθηκε εκ του αποτελέσματος – στρατηγική της...

Διαβάστε Περισσότερα

Ο Γιάννης Σαρακιώτης για τo μέλλον του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία

Η διπλή εκλογική ήττα της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου συνιστά ένα σημείο καμπής για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία. Ένα σημείο όπου όλοι συνειδητοποιήσαμε ότι ένας κύκλος έκλεισε, με έναν νέο να ανοίγει το επόμενο χρονικό διάστημα με την εκλογή της νέας...

Διαβάστε Περισσότερα

Σύνοδος του Βίλνιους: Ώρα επαναβεβαίωσης των εθνικών κόκκινων γραμμών

Η κυβερνητική θητεία, που μόλις ξεκίνησε, οφείλει να συνδυαστεί στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής με τη σθεναρή υπεράσπιση των «κόκκινων γραμμών» μας. Η Ελλάδα, παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των αρχών και κάθε άρθρου του Διεθνούς Δικαίου και ως εκ τούτου, δεν...

Διαβάστε Περισσότερα