10/11/2023

Από τον Βολταίρο έμεινε μόνο το σπίτι

Σχεδόν 15 μήνες μετά την απαρχή των αποκαλύψεων του σκανδάλου των υποκλοπών, το σκοτάδι εξακολουθεί να κυριαρχεί σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής, με αποκλειστικά υπεύθυνη την Κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Μέχρι στιγμής, η έρευνα για τα αίτια της αμαύρωσης της διεθνούς εικόνας της χώρας και της υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών έχει περιοριστεί στην κλήση σε απολογία μελών της Α.Δ.Α.Ε., που έπραξαν το καθήκον τους διερευνώντας την υπόθεση, ενώ «άνθρωποι-κλειδιά», όπως ο πρώην Διοικητής της Ε.Υ.Π. κ. Κοντολέων και ο πρώην Γενικός Γραμματέας και ξάδερφος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κ. Δημητριάδης, οι οποίοι έχουν παραδεχθεί την εμπλοκή τους, δεν έχουν ακόμη κληθεί από τη Δικαιοσύνη!

Καθώς τα αναπάντητα ερωτήματα πληθαίνουν καθημερινά, οι νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο θέτουν μία ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του Κράτους Δικαίου. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, στόχοι των υποκλοπών αποτέλεσαν σημαντικοί εισαγγελικοί λειτουργοί, όπως ο πρώην Οικονομικός Εισαγγελέας και νυν Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Χρήστος Μπαρδάκης και η Εισαγγελέας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, κα Βασιλική Βλάχου. Τα εν λόγω ονόματα προστίθενται στη μακρά λίστα των παρακολουθούμενων, η οποία περιλαμβάνει Πολιτικούς Αρχηγούς, Υπουργούς και μέλη των οικογενειών τους, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες.

Οι παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, επί Κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχουν καταστεί κανόνας,  ενώ ούτε οι Ανεξάρτητες Αρχές έχουν μείνει ανεπηρέαστες. Κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Επικεφαλής της Α.Δ.Α.Ε. κ. Ράμμος περιέγραψε το θεσμικό κατήφορο, που συντελείται στην πατρίδα μας, λέγοντας: «Η Α.Δ.Α.Ε. ηγήθηκε των ερευνών, μαζί με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Και οι δύο Αρχές δέχθηκαν αυξανόμενες πιέσεις ενώ προχωρούσαν τις έρευνές τους. Τα τελευταία γεγονότα στο τέλος Σεπτεμβρίου μπορούν σίγουρα να εντείνουν τις ανησυχίες για τον σεβασμό των κανόνων λειτουργίας της Α.Δ.Α.Ε.».

Τα ως άνω δεδομένα δε θυμίζουν μια ευρωπαϊκή δημοκρατία του 21ου αιώνα. Τουναντίον, μαρτυρούν με καταφανή τρόπο την υπονόμευση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης από το σύστημα, το οποίο εδρεύει στο Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τη φράση του Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Μάϊο: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν νοιάζεται για την Δημοκρατία, έκανε τις υποκλοπές όπλο του και παρενέβη στους δικαστές». Επιβεβαιώνουν, επίσης, την ανησυχία και τον προβληματισμό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, όπως εκφράστηκαν από τον Πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, κατά την επίσκεψή του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη συνάντησή του με την κα Γεωργία Αδειλίνη καθώς, όπως ανέφερε μετά το τέλος της συνάντησης: «Ο Έλληνας πολίτης δικαιούται να έχει ως τελευταίο του αποκούμπι τη Δικαιοσύνη στη χώρα του».

Δυστυχώς, περίπου τρεις αιώνες μετά τον Βολταίρο και το σπουδαίο συγγραφικό έργο του, περί Δημοκρατίας, όπου εξυψώνεται η αξία του Ορθού Λόγου, εδραιώνεται ο Διαφωτισμός και τίθενται τα θεμέλια του σύγχρονου κοσμικού κράτους με βάση το Κράτος Δικαίου, επί Κυβέρνησης Ν.Δ. στη χώρα μας τα διδάγματά του εξακολουθούν να συνιστούν ζητούμενο.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” στις 10/11/2023.

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

Κοινωνική δικαιοσύνη και ορθολογισμός απέναντι στη βίαιη αναδιανομή του πλούτου

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας κατά το τριήμερο από 26 έως και 28 Μαρτίου 2024, η Κυβέρνηση με εργώδη τρόπο προσπάθησε – προκειμένου να αποφύγει να δώσει πειστικές απαντήσεις για τις ευθύνες των Υπουργών της για το έγκλημα των Τεμπών καθώς και...

Διαβάστε Περισσότερα

Η δικαίωση των θυμάτων των Τεμπών αναζητείται… στις Βρυξέλλες

Ένα χρόνο μετά το έγκλημα των Τεμπών, οι συγγενείς των 57 θυμάτων εξακολουθούν να αναζητούν δικαίωση καθώς, δυστυχώς, η συγκάλυψη και η αποσιώπηση ευθυνών να έχουν καταστεί ο κανόνας της τακτικής της Κυβέρνησης της Ν.Δ., της οποίας οι πολιτικές πρωτοβουλίες εστιάζουν...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης στην «Εβδομαδιαία»: «Κράτος Δικαίου και Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Δύο ασύμβατες έννοιες»

Τα τελευταία 4,5 χρόνια, βιώνουμε μια πρωτοφανή οπισθοδρόμηση σε επίπεδο δημοκρατικών κεκτημένων και θεσμών, μια βαθιά παρακμή η οποία φέρει την υπογραφή της Κυβέρνησης της Ν.Δ. και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη. Τα παραδείγματα άλωσης του Κράτους Δικαίου ολοένα και...

Διαβάστε Περισσότερα