07/10/2021

«Ατενίζοντας ανέμελοι και το “τσουνάμι” των αυξήσεων…»

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ., μας έχει συνηθίσει, για κάθε πρόβλημα που ανακύπτει και κάθε αστοχία των πολιτικών της, να αποκρύπτει την αλήθεια, να μετακυλύει τις ευθύνες σε άλλους και να διαχειρίζεται τα πάντα με όπλο την επικοινωνία και τα fake news. Όμως, την πασίδηλη πλέον πραγματικότητα των ανατιμήσεων και της αδυναμίας των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης πώς θα τη διαχειριστεί; Ποιοι επικοινωνιακοί τακτικισμοί δύνανται να συγκαλύψουν μια κατάσταση, για τη διόγκωση της οποίας η ίδια η Κυβέρνηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνη; Προφανώς κανείς, καθώς «η πραγματικότητα δεν σταματά να υπάρχει όταν την αγνοούμε», όπως θα έλεγε ο Thomas Sowell.

Τον τόνο της ακρίβειας δίνει η πολιτική της Κυβέρνησης σχετικά με τη Δ.Ε.Η.. Με μια συντεταγμένη ρητορική απαξίωσής της προεκλογικά, αλλά και αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, ο κ. Χατζηδάκης προχώρησε στις πρώτες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος κατά 20%, ήδη δύο μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ.. Εν συνεχεία, οι διαρκείς αυξήσεις στη χονδρική τιμή του ρεύματος, οι οποίες συνολικά κυμάνθηκαν εντός της περιόδου 2020-2021 μεταξύ 30-40%, «έχρισαν» την Ελλάδα «πρωταθλήτρια» πανευρωπαϊκά και συνετέλεσαν καθοριστικά στη μείωση της ανταγωνιστικότητας της Δ.Ε.Η. έναντι των ιδιωτών παρόχων, οι οποίοι «παραμονεύουν» και προσδοκούν να εκμεταλλευτούν τα τεράστια προκύπτοντα κενά.

Κατόπιν αυτών, μόνο έκπληξη δεν προκαλεί η δήλωση του κ. Χατζηδάκη (ωσάν να μην υπάρχει Υπουργός Ενέργειας ή Υπουργός Ανάπτυξης) περί αυξήσεων στην τιμή του ρεύματος κατά 50%, οι οποίες προφανώς συμπαρασύρουν και τις τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Εντούτοις, οι πολίτες δεν πρέπει να απογοητεύονται, καθώς… «θα υπάρξει απελευθέρωση με το target model», όπως ανέφερε και πάλι ο κ. Χατζηδάκης… Αυτό πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης και να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, τώρα που έρχεται αντιμέτωπος με αυξήσεις ύψους 20-25% στην τιμή του ψωμιού, ενώ ακόμη και το κλασικό κουλούρι των 50 λεπτών θα φθάσει εν τέλει να πωλείται έναντι 70 λεπτών του ευρώ. Όπως προαναφέρθηκε, τέτοιου είδους επικοινωνιακά τερτίπια δεν έχουν πλέον πιθανότητα επιτυχίας.

Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται από τις αρχές του έτους και στις τιμές των ζωοτροφών, οι οποίες αυξάνονται επί ζημία των παραγωγών και κατ’ επέκταση των καταναλωτών. Όπως επισημάνθηκε πρόσφατα μέσω επίκαιρης ερώτησης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η τιμή στο καλαμπόκι έχει αυξηθεί από τα 24 στα 40 λεπτά/κιλό (!), στη σόγια από τα 55 στα 75, στο κριθάρι από τα 22 στα 32 και στο ηλιάλευρο από τα 37 στα 45 λεπτά/κιλό, δίνοντας έτσι τη χαριστική βολή στην ελληνική κτηνοτροφία.

Αναφορικά με τον κλάδο των οικοδομών, οι τιμές στα υλικά ακολουθούν ομοίως την ανιούσα με το κόστος κατασκευής, σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, να έχει αυξηθεί ήδη κατά 20-30%, ενώ οι προβλέψεις για τη φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Ορισμένες δε κατηγορίες υλικών γνωρίζουν αυξήσεις στις τιμές τους έως 75%. Με αυτά τα δεδομένα, διαπιστώνεται μια εξαιρετικά αρνητική προοπτική για τον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος αποτελεί μία εκ των «ατμομηχανών» της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα, σε μια περίοδο έναρξης της νέας φάσης του προγράμματος «Εξοικονομώ», το οποίο υπ’ αυτούς τους όρους υπονομεύεται και οδηγείται στην αποτυχία.

Προφανώς και δε συνιστά «διέξοδο» η αποδυνάμωση κάθε ελεγκτικού μηχανισμού, ο οποίος θα δύνατο να αναχαιτίσει το κύμα ανατιμήσεων, πολιτική την οποία είχε υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά προς τους επίδοξους κερδοσκόπους. Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι η πλήρης εγκατάλειψη της αγοράς στην «τύχη» της αυξάνει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και αφήνει τους καταναλωτές απροστάτευτους. Το κύμα της ακρίβειας που σαρώνει την ελληνική οικονομία, δεν αντιμετωπίζεται με ευχές, με εκτιμήσεις για το παροδικό του φαινομένου ή με την απόκρυψή του από τους οικονομικούς συντάκτες των ΜΜΕ, όπως τους ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά με πρωτοβουλίες και δράσεις όπως αυτές που κατέθεσε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

Το άρθρο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα www.newsbeast.gr 

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

EastMed: Από τους διθυράμβους στην απόλυτη σιωπή

Όταν μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με υψηλή γεωπολιτική αξία βρίσκεται υπό απειλή και συνάπτει αμυντικές συμμαχίες, οφείλει να λαμβάνει ανταλλάγματα κατά τρόπο ισορροπημένο σε σχέση με αυτά που προσφέρει, γιατί διαφορετικά συνάπτει μια εξαρτησιακή σχέση, η οποία υπονομεύει...

Διαβάστε Περισσότερα

«Δεν ήξεραν, δεν άκουγαν, δεν θέλουν»

Η ανεξέλεγκτη ακρίβεια εξανεμίζει την αγοραστική δύναμη των πολιτών και υπονομεύει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Και πώς απαντά η Κυβέρνηση στα προβλήματα, που πνίγουν μέρα με τη μέρα την πραγματική οικονομία; Εξωραϊσμός, ευχολόγια, πλήρης άρνηση της...

Διαβάστε Περισσότερα

«Μάχιμα ελληνικά στρατεύματα στο Σαχέλ: Μια ακόμη αυτοαναίρεση Μητσοτάκη»

«Άριστη» στην αναξιοπιστία και στην ανακολουθία λόγων και έργων αποδεικνύεται η Κυβέρνηση της Ν.Δ. με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ακόμη και στα φλέγοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Έχοντας από την πρώτη μέρα παρουσιάσει δείγματα γραφής στην περίπτωση...

Διαβάστε Περισσότερα