ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Γεννήθηκα στη Λαμία και είμαι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών έχοντας ασκήσει μάχιμη δικηγορία έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2015 με γραφεία στη Λαμία και στην Αταλάντη, όταν και εκλέχθηκα για πρώτη φορά να εκπροσωπήσω τους πολίτες της Φθιώτιδας στη Βουλή των Ελλήνων. Παράλληλα, διαθέτω μεταπτυχιακό τίτλο στην «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία» από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Κατά το διάστημα της πρώτης κοινοβουλευτικής θητείας μου (2015-2019) χρημάτισα Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων. Στις 7 Ιουλίου 2019 επανεκλέχθηκα στη θέση του Βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία. Κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο είμαι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, καθώς και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας. Επίσης, είμαι μέλος και Υπεύθυνος Οικονομικών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.). Διετέλεσα Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδος – Αιγύπτου και μέλος των αντίστοιχων Ομάδων με τη Σερβία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Στις 9 Σεπτεμβρίου του 2020, με απόφαση του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα ορίστηκα ως Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία. Στις Εθνικές Εκλογές του 2023 επανεξελέγην Βουλευτής της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, ενώ με απόφαση του νέου Προέδρου του κόμματος μας, Στέφανου Κασσελάκη, τον Οκτώβριο του 2023 ορίστηκα Τομεάρχης Δικαιοσύνης.

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, με αναφορά τόσο στη Φθιώτιδα, όσο και σε ζητήματα κεντρικής πολιτικής σκηνής, όπως η προστασία των δικαιωμάτων των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και ο εκδημοκρατισμός της θεσμικής λειτουργίας του κράτους. Εκπροσωπώντας τους πολίτες της Φθιώτιδας, εστιάζω ιδιαίτερα την προσοχή μου – μεταξύ άλλων – στην ανάγκη ενίσχυσης της αγροτικής οικονομίας, στη χρηστή λειτουργία των δομών εκπαίδευσης, υγείας και πρόνοιας και στη βελτίωση της επαφής του πολίτη με το κράτος.

Θεωρώ κύριο καθήκον μου να επικεντρώσω τις σκέψεις και να κατευθύνω τις δράσεις μου σε ζητήματα όπως η προστασία των δικαιωμάτων των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και ο εκδημοκρατισμός της θεσμικής λειτουργίας του κράτους. Εκπροσωπώντας τους πολίτες της Φθιώτιδας, εστιάζω ιδιαίτερα την προσοχή μου – μεταξύ άλλων – στην ανάγκη ενίσχυσης της αγροτικής οικονομίας, στη χρηστή λειτουργία των δομών εκπαίδευσης, υγείας και πρόνοιας και στη βελτίωση της επαφής του πολίτη με το κράτος.

Τόπος και Ημερομηνία γέννησης:  Λαμία Φθιώτιδας το έτος 1983

Οικογενειακή Κατάσταση: Άγαμος

Επάγγελμα: Δικηγόρος, με γραφεία στην Αταλάντη και στη Λαμία της Π.Ε. Φθιώτιδας

Σπουδές: Απόφοιτος της Νομικής  Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Ξένες γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες: Μέλος της Ο.Μ. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Λοκρών από το έτος 2012

2019 – έως σήμερα

▪︎ Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία (2020)

▪︎ Μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων (2019-2020)
▪︎ Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας
▪︎ Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου

▪︎ Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδος-Αιγύπτου
▪︎ Μέλος των αντίστοιχων Ομάδων Φιλίας με τη Σερβία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

▪︎ Μέλος και Υπεύθυνος Οικονομικών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.)

2015 – 2019

▪︎ Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων (2015-2019)

▪︎ Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης (2015-2019)
▪︎ Μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (2015-2019)
▪︎ Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος (2015-2018)
▪︎ Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και Λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων (2015-2019)

▪︎ Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Λιθουανίας (2015-2019)
▪︎ Μέλος των Ομάδων Φιλίας Ελλάδας-Βραζιλίας και Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (2015-2019)

▪︎ Μέλος και Υπεύθυνος Οικονομικών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) και Επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Συνεργασίας της Δ.Σ.Ο. με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο (2015-2019)