13/12/2017

Γενέθλια πράξη της μεταμνημονιακής Ελλάδας ο προϋπολογισμός του 2018

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης εντός της ομιλίας του στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018. Στην αρχή αυτής, ο Γιάννης Σαρακιώτης σχολίασε χαρακτηριστικά:

«Ακούγοντας και το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά και τις τρεις αυτές ημέρες, τα στελέχη των χρεοκοπημένων κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να μιλούν για ανάπτυξη και για πρόοδο, μου ήρθε στο μυαλό η φράση του Άλμπερτ Αϊνστάιν ότι «δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη ηλιθιότητα». Θεωρώ ότι, αν άκουγε τα στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., θα προσέθετε σίγουρα και το θράσος. Το απύθμενο θράσος αυτών των ανθρώπων, που κατέστρεψαν τη χώρα, τη χρεοκόπησαν, δημιούργησαν ρουσφετολογικό κράτος και μας μιλούν τώρα για ανάπτυξη. Αυτοί που χρωστούν σε όποιον μιλά ελληνικά, από τις αγωγές της Ν.Ο.Δ.Ε. Έβρου για ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία μέχρι την έξωση των γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Ηράκλειο. Από τη μια γωνιά της χώρας μέχρι την άλλη… Έρχονται να μας κουνήσουν το δάχτυλο. Εφαρμόστε λοιπόν όσα ωραία μας λέτε στα φαλιρισμένα κόμματά σας και εν συνεχεία, ασχοληθείτε με τη χώρα».

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής Φθιώτιδας περιέγραψε το περιεχόμενο του προϋπολογισμού αναφερόμενος στους βασικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτοί θα διαμορφωθούν εντός του 2018:

«Ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης για το 2017 αναμένεται να κλείσει στο 1,6% του Α.Ε.Π. με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,44% συμπεριλαμβανομένων των δαπανών του 1,4 δις ευρώ για το κοινωνικό μέρισμα, την επιστροφή των κρατήσεων στους συνταξιούχους και την εξόφληση των Υ.Κ.Ω. στη Δ.Ε.Η.. Για το 2018, οι παραπάνω δείκτες θα διαμορφωθούν αντιστοίχως στο 2,5% και στο 3,82% επί του Α.Ε.Π. […] Η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 18,4% αντί του προβλεπόμενου κλεισίματος στο 19,9% φέτος. Το εν λόγω ποσοστό είναι προφανώς μακριά από το θαυμαστό επίτευγμα του 27% από πλευράς της κυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ.».

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Βουλευτής επεσήμανε σε σκωπτικό ύφος την ανεδαφικότητα της κριτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυρίως όσον αφορά υποτιθέμενες δυνατότητες περαιτέρω μείωσης των δαπανών:

«Λέτε ότι «θα αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής με μείωση φόρων και συμμάζεμα δαπανών». Πάλι καλά που δεν προσθέτετε: «όπως πράξαμε το 2012-2014». Αναφέρεστε σε μειώσεις στις δαπάνες μισθοδοσίας στο Δημόσιο. Σε ποιους, κυρίες και κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Στους γιατρούς και στις νοσηλεύτριες στα δημόσια νοσοκομεία; Στους δασκάλους και στους καθηγητές; Στα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας; Προσδιορίστε μας που».

Αρχείο δελτίων τύπου

Ξενογιαννακοπούλου, Χαρίτσης και Σαρακιώτης για τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ: «Αποστολή εξετελέσθη»

Στη δημοσίευση κοινής ανακοίνωσης προχώρησαν η Βουλευτής Β1΄ Βόρειου Τομέα Αθηνών ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Βουλευτής Μεσσηνίας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και...

Διαβάστε Περισσότερα

Γιάννης Σαρακιώτης: «Τρία και πλέον χρόνια, πήρε στους “οδηγούς” της “ανάπτυξης”, να επιτύχουν αυτά που επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήταν δεδομένα»

Σε δήλωση προχώρησε ο Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Φθιώτιδα και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, μετά τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην επαναφορά καθημερινών...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης: «Αδιαφανείς αποφάσεις της Κυβέρνησης με θύμα την ερευνητική κοινότητα της χώρας»

Τις διαμαρτυρίες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α.) και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) σχετικά με την προγραμματική συμφωνία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) για την...

Διαβάστε Περισσότερα