22/06/2023

Γιάννης Σαρακιώτης από Αμφίκλεια, Ελάτεια και Τιθορέα: «Η πραγματική στήριξη του πρωτογενούς τομέα, όρος επιβίωσης της υπαίθρου»

Την περιοχή της Αμφίκλειας, της Ελάτειας και της Τιθορέας επισκέφθηκε ο Υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, μαζί με τους συνυποψηφίους του, Θανάση Λουκόπουλο, Αργυρώ Καραφέρη και Αποστόλη Αγγελακόπουλο, έχοντας την ευκαιρία να συνομιλήσει με αγρότες, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και κατοίκους για τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, αλλά και την επόμενη ημέρα.

Όπως επισημάνθηκε, το υψηλό κόστος των πρώτων υλών, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών, καθώς και το υπέρογκο ενεργειακό κόστος, οδηγούν καθημερινά δεκάδες επαγγελματίες στο «λουκέτο» και στην εγκατάλειψη των αγροκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Η σταδιακή ερήμωση της υπαίθρου συνιστά δυστυχώς ένα φαινόμενο, το οποίο έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με τον κ. Σαρακιώτη, «η Πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα, προκειμένου ο αγροτικός νομός της Φθιώτιδας να σταματήσει να θυμίζει… παραμεθόριο περιοχή!»

Μάλιστα, ο Υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδας τόνισε ότι: «Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία έχει θέσει στη διάθεση των πολιτών ένα πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, με επίκεντρο τον ανασχεδιασμό της νέας ΚΑΠ, τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών, την ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, την κινητοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων όπως οι μικροπιστώσεις και η Αναπτυξιακή Τράπεζα και την επιδότηση στην αγορά εφοδίων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα εν λόγω μέτρα, σε συνδυασμό με τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και του ΕΦΚ στα καύσιμα, θα αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα των τελευταίων ετών, το οποίο έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα».

Όσον αφορά τις προτάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ο κ. Σαρακιώτης εστίασε:

  • Στη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου.
  • Στο ολοκληρωμένο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών με προστασία της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.
  • Στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, μέσα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και του θεσμού των μικροπιστώσεων, που θεσπίστηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α..
  • Ανακατεύθυνση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Δυνατότητα αγοράς από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μέρους των χρεών των βιώσιμων επιχειρήσεων, μέσω της έκδοσης εγγυημένων ομολόγων, ώστε να διασφαλίζεται η ρευστότητα και η βιωσιμότητά τους και να κατευθύνονται σε πιο παραγωγική λειτουργία.
  • Ενίσχυση των στοχευμένων χρηματοδοτήσεων, για τη στήριξη επενδυτικών σχεδίων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε περιόδους ύφεσης, τη στήριξη αναπτυξιακών σχεδίων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης κ.ά..
  • Χρηματοδοτικά και φορολογικά κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Δημιουργία ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού, που θα χρησιμοποιείται για τις πληρωμές μισθοδοσίας προσωπικού, προμηθευτών, Δημοσίου και Ασφαλιστικών Ταμείων, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης από οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα ή επιχείρηση.
  • Ειδικά προγράμματα στήριξης του ενεργειακού κόστους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, θεσμικών διευκολύνσεων και άλλων κινήτρων, για την ενεργή συμμετοχή τους στην παραγωγή ενέργειας, για παράδειγμα μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων.

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης: «Οι “γοργοί ρυθμοί” δεν αφορούν την οικονομική ανάπτυξη αλλά την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας»

Με ομιλία του στη Βουλή τοποθετήθηκε στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης. Όπως...

Διαβάστε Περισσότερα

Ερώτηση Σαρακιώτη για 2η ΤΟ.Μ.Υ. Λαμίας: «Ως πότε θα παραμένει στις καλένδες η λειτουργία της κ. Γεωργιάδη;»

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο προχωρήσει επιτέλους η έναρξη της πλήρους και απρόσκοπτης λειτουργίας της 2ης ΤΟ.Μ.Υ. Λαμίας στην περιοχή του Παγκρατίου, ζητά να ενημερωθεί μέσω νέας κοινοβουλευτικής παρέμβασής του ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης από Νοσοκομείο Λαμίας: «Δυσοίωνο το μέλλον του Νοσοκομείου μας – Άμεση ανάγκη η αλλαγή πολιτικής για την ανόρθωσή του»

Για δυσοίωνο μέλλον του Νοσοκομείου Λαμίας και για άμεση ανάγκη αλλαγής πολιτικής για την ανόρθωσή του κάνει λόγο ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης...

Διαβάστε Περισσότερα