02/07/2020

Γιάννης Σαρακιώτης: «Και στη Φθιώτιδα οι επιχειρήσεις πασχίζουν να αποδείξουν ότι δεν είναι «ζόμπι», κύριε Ζαββέ»

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για το «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων και τις ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα» αναφέρθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης, μέσω ομιλίας του στη Βουλή. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε απευθυνόμενος στον Υφυπουργό Οικονομικών:

«Και στη Φθιώτιδα οι επιχειρήσεις πασχίζουν να αποδείξουν ότι δεν είναι «ζόμπι» κύριε Ζαββέ, δίνοντας πραγματικά έναν καθημερινό και τιτάνιο αγώνα επιβίωσης στη μετά – κορονοϊού εποχή. Έναν αγώνα που όπως φαίνεται και από τις διεθνείς εκτιμήσεις θα τον δώσουν μέσα σε ένα ζοφερό – υφεσιακό περιβάλλον το 2020, αλλά και το 2021. Καμία πρόβλεψη δεν αναφέρει ότι η ανάκαμψη θα υπερκαλύψει τη φετινή ύφεση».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην έκθεση της UniCredit, η οποία προβλέπει -16% για το 2020 και 11,8% το 2021. Επίσης, το ΔΝΤ προέβλεψε -10% για το 2020 και 5% για το 2021, ενώ ο ΟΟΣΑ -9,8% για το 2020 και 2,3% το 2021.

Όσον αφορά τις επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, ο Βουλευτής Φθιώτιδας υπενθύμισε:

«Όταν το 2015 ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Δραγασάκης μίλησε για τις μικροπιστώσεις και πως αυτές μπορούν να καταστούν ένα νέο χρήσιμο εργαλείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ποια ήταν η αντίδρασή σας; Άδωνις Γεωργιάδης: «Αυτά τα λέει ο σοβαρότερος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., φανταστείτε τι λένε οι υπόλοιποι…» Χάρης Θεοχάρης: «Μας πήραν τον έλεγχο οι Ευρωπαίοι στις συστημικές και θα δώσουμε θαλασσοδάνεια μέσω Αττικής και συνεταιριστικών»».

Στη συνέχεια, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στο τραπεζικό σύστημα, ένα σύστημα «που ενώ βοηθήθηκε τα μέγιστα από το χειμαζόμενο μέσα στην κρίση ελληνικό λαό, με τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις κατά το προηγούμενο διάστημα, δείχνει σήμερα να μην εναρμονίζεται με την κοινωνική πραγματικότητα, επιδεικνύοντας προκλητική απροθυμία να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Παράλληλα, σχετικά με την αναγκαιότητα ρύθμισης της αγοράς εργασίας και των εργασιακών σχέσεων, ο κ. Σαρακιώτης τόνισε ότι «η μη συμμόρφωση με τα θεσμοθετούμενα, είναι μείζον θέμα, το οποίο αν θέλετε, υποβαθμίζει το κύρος των αρμοδίων Υπουργών». Όπως σχολίασε συνολικά ο Βουλευτής Φθιώτιδας:

«Το χρηματοδοτικό κενό, που όλοι αναγνωρίζουμε, κάνει τις μικροπιστώσεις ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ένα θεσμό που οφείλει να συνοδευτεί εξ αρχής από προϋποθέσεις επιτυχούς εξέλιξης, μακριά από πρακτικές που χαρακτήρισαν τα χρόνια προ των μνημονίων, μακριά από αδιαφάνεια, πελατειακές σχέσεις και λογικές, που θα υπονομεύσουν, εκ νέου, τα επόμενα χρόνια».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης: «Κρείττον του (ψευδό)λαλείν, το σιγάν…»

Το γεγονός της ψευδούς δήλωσης Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με το θέμα των κυρώσεων προς την Τουρκία κατά τη διάρκεια πρόσφατης συζήτησης σε τηλεοπτικό σταθμό, στηλιτεύει με νέο βίντεο που δημιούργησε ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στη...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στον ΑΝΤ1: «Εξαπάτηση των συνταξιούχων σήμερα, διάλυση της μεσαίας τάξης προσεχώς»

Για εξαπάτηση των συνταξιούχων από πλευράς της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έκανε λόγο, στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλοκαίρι Μαζί», ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στη Φθιώτιδα, κ. Γιάννης Σαρακιώτης,...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης: «Ξεχασμένοι από την πολιτεία και οι καλλιτέχνες, που υπηρετούν τη δημοτική παράδοση»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων στήριξης των καλλιτεχνών, οι οποίοι υπηρετούν τη δημοτική παράδοση. Όπως επισημαίνει, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες...

Διαβάστε Περισσότερα