Πώς θα μπορέσουν να υλοποιηθούν όσα εξαγγέλθηκαν από τον κ. Τσίπρα, την ώρα που η Ελλάδα, βρίσκεται ακόμη σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και τη στιγμή που καλείται να επουλώσει τις πληγές από την πανδημική κρίση και τις πρόσφατες πυρκαγιές;
Αρχικά, κύριε Σφέτσα ας δούμε τα όπλα που διαθέτει στη φαρέτρα της η χώρα μας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα της πανδημικής αλλά και μετέπειτα, εξαιτίας των τραγικών λαθών στη συνολική διαχείρισή της από την πλευρά της Κυβέρνησης. Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε μία εντελώς διαφορετική συγκυρία. Ας μην ξεχνάμε ότι ισχύει η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης δαπανών για την ουσιαστική στήριξη του τομέα της υγείας και της οικονομίας. Σήμερα, οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες δανείζεται η χώρα, είναι εξαιρετικά ευνοϊκές, αφού η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε ρυθμίσει το δημόσιο χρέος με τη συμφωνία του 2018. Επίσης, οι τράπεζες, κατά δήλωση και των διοικητών και των ανώτερων στελεχών τους, απολαμβάνουν πρωτοφανούς ρευστότητας, μετά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία όμως ουδέποτε διοχετεύθηκε, στο βαθμό που επιτάσσει η συγκυρία, στην ελληνική οικονομία, παρά μόνον σε ελάχιστους επιχειρηματικούς ομίλους.
Παράλληλα, η χώρα μας το επόμενο χρονικό διάστημα θα υλοποιήσει ένα σχέδιο στη βάση μιας πρωτοφανούς χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο και συνιστά μία ιστορική ευκαιρία για την παραγωγική ανασυγκρότησή της και το μετασχηματισμό του οικονομικού μοντέλου της. Εντούτοις, ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης δε θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί ως συμπεριληπτικός. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του αποκλεισμού της πλειονότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αφού μόνο οι αξιόχρεες-bankable επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε αυτούς. Το παραδέχτηκε άλλωστε, προ ημερών, κυνικά και ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης δηλώνοντας ότι “οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή θα συγχωνευτούν ή θα κλείσουν”. Τέλος, το κυριότερο στοιχείο είναι ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., παρέδωσε τη χώρα με 37 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, προκειμένου να καθίσταται εφικτή η αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών κρίσεων σαν κι αυτή που βιώνουμε σήμερα. Το ζήτημα σήμερα, είναι να εξετάσουμε ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχει ο καθένας μας. Και προτεραιότητα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι να στηριχθούν τα μεγάλα συμφέροντα και οι φίλοι της οικογένειας Μητσοτάκη και όχι η πραγματική οικονομία και η μεσαία τάξη, επιδιώκοντας έτσι τη διεύρυνση των ανισοτήτων και την εδραίωση των προνομιούχων.
Από την άλλη οι κατευθύνσεις οι δικές μας είναι συγκεκριμένες και αποτυπώθηκαν με ξεκάθαρο τρόπο από τον Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών, πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας, μονιμοποίηση του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας, ένταξη των υγειονομικών στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών, κάτι το οποίο έπρεπε να έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τη Νέα Δημοκρατία, αφήνοντας κατά μέρους τα υποκριτικά χειροκροτήματα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τον τριπλασιασμό των Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 380 από τις 127 που λειτουργούν σήμερα.
Επιπροσθέτως, προβλέπεται ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ενώ παράλληλα θα προτείνουμε τη δραστική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, κατά 20% στο πετρέλαιο κίνησης, 50% στη βενζίνη και 93% στο πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση που ήδη έχει χτυπήσει την πόρτα μας, στην κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000 ευρώ την προοδευτική μείωση του συντελεστή για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους ανεξαρτήτως επαγγέλματος.
Ειδική αναφορά έγινε για τον αγροτικό κόσμο, κάτι που δεν έπραξε λίγες ημέρες νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης, αναδεικνύοντας ξεκάθαρα την αδιαφορία του απέναντι στα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε για τη στήριξη τους, μέσα από τη χορήγηση εισοδήματος έκτακτης ανάγκης σε όλους τους παραγωγούς που επλήγησαν από τις φωτιές, τη ρύθμιση χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση και ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές, τη θέσπιση εισοδήματος έκτακτης ανάγκης στους κτηνοτρόφους ορεινών και νησιωτικών περιοχών για αγορά ζωοτροφών και γεωργικών εφοδίων, την ειδική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος και την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης. Αυτές είναι συνοπτικά, οι δικές μας προτεραιότητες κύριε Σφέτσα. Προτεραιότητες που έχουν ως επίκεντρο τον κόσμο της πραγματικής εργασίας και της παραγωγής και όχι την εξυπηρέτηση συμφερόντων.
Πιστεύετε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, έπεισε την κοινωνία με δεδομένο ότι ο ίδιος έχει ξαναπάει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και έχει εξαγγείλει πράγματα, τα οποία δεν έγινε εφικτό να υλοποιηθούν;
Στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., έγινε πράξη μία σειρά δεσμεύσεων με κυριότερη την έξοδο από τη σκληρή μνημονιακή περίοδο. Επιπλέον επετεύχθη η ρύθμιση του δημοσίου χρέους, που δημιούργησαν οι προκάτοχοι του κ. Μητσοτάκη. Έλαβαν χώρα συνεχόμενα ρεκόρ σε πολλούς τους τομείς, όπως ο τουρισμός, οι εξαγωγές και οι επενδύσεις. Παραδόθηκε ανάπτυξη 2,8%, ενώ υπήρξε ουσιαστική στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του τομέα της Παιδείας με ενίσχυση σε προσωπικό και χιλιάδες προσλήψεις. Κατέστη εφικτή η πρόσβαση στο Ε.Σ.Υ. των ανασφαλίστων, ενώ τα νοσοκομεία μας εξοπλίστηκαν με τα αναγκαία ιατροτεχνολογικά μέσα. Στον τομέα της απασχόλησης, την περίοδο 2016-2019 η ανεργία μειώθηκε κατά 10 μονάδες, ενώ παράλληλα επήλθε η μείωση όλων των δεικτών που μετρούν τις ανισότητες. Έλαβε χώρα η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και η αύξηση κατώτατου, με ταυτόχρονη ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα φαινόμενα καταστρατήγησης εργασιακών δικαιωμάτων, τα οποία όπως παρατηρούμε σήμερα έχουν διογκωθεί και πάλι. Κι όλα αυτά, έχοντας πάνω από το κεφάλι μας, τόσο την Τρόικα του εξωτερικού, όσο και του εσωτερικού. Ασφαλώς, έγιναν λάθη και παραλείψεις, για τις οποίες έχουμε μιλήσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα αναλυτικά. Όμως, θεωρώ ότι το πρόσημο ήταν θετικό καθώς η πλειονότητα των δεσμεύσεων μας έγινε πράξη. Και αυτό αποτελεί ένα από τα πειστικότερα εχέγγυα για την υλοποίηση των παραπάνω προτεραιοτήτων.
Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μίλησε για διαγραφή του ιδιωτικού χρέους. Είναι εφικτό αυτό;
Αρχικά οφείλω να επισημάνω ότι σε αυτή τη συζήτηση η χώρα μας όφειλε να πρωτοστατήσει, υποστηρίζοντας τις δίκαιες διεκδικήσεις του εμπορικού κόσμου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως επίσης θα έπρεπε να έχει διαμορφώσει ήδη ξεκάθαρη θέση υπέρ της ριζικής αναθεώρησης του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού καθεστώτος, για το επόμενο χρονικό διάστημα. Την ώρα μάλιστα που τα χρέη των επιχειρήσεων δημιουργήθηκαν όχι εξαιτίας μίας εσφαλμένης επιχειρηματικής επιλογής, αλλά γιατί εφάρμοσαν την κρατική εντολή, κλείνοντας τα καταστήματα τους. Η πρόταση κοστολογείται περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ, χωρίς το συνυπολογισμό της οικονομικής και κοινωνικής διάστασης της ωφέλειας που θα προκύψει από τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.–Προοδευτική Συμμαχία και ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας επίγνωση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, είχε για πρώτη φορά μιλήσει για τη διαγραφή του ιδιωτικού χρέους που προκλήθηκε μέσα στην πανδημία, από τον καιρό της παρουσίασης του προγράμματος για την ανάκαμψη της οικονομίας, μετά την παρατεταμένη περίοδο του lockdown στην οποία και αχρείαστα μας υπέβαλλε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και προέβη σε αυτή την ενέργεια, βασιζόμενος στην εμπειρία του παρελθόντος. Διότι επί Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υλοποιήθηκε η διαγραφή οφειλών των πολιτών τόσο μέσω της νομοθετικής παρέμβασης που αφορούσε τον επανυπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και με τη διαγραφή των βεβαιωμένων οφειλών προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, η οποία και επετεύχθη στο πλαίσιο νομοθετικής παρέμβασης που διασφάλισε την ελεύθερη πρόσβαση των ανασφαλίστων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Η πρόταση μας κε Σφέτσα περιλαμβάνει τρία σκέλη. Την πλήρη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων, τη διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών και την αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις. Η πρόταση αυτή είναι δημοσιονομικά ανεκτή, αφού ούτως ή άλλως αυτές οι οφειλές είναι πολύ δύσκολο να εισπραχθούν την επόμενη ημέρα. Δεν μιλούμε λοιπόν για ανάκαμψη με συνθήματα άνευ περιεχομένου, αλλά καταθέτουμε με σαφήνεια και ρεαλισμό τον τρόπο με τον οποίο αυτή θα επιτευχθεί.
Ναι αλλά, σύμφωνα με τις μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν δείχνει να κεφαλαιοποιεί τη φθορά της Κυβέρνησης…
Οι μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κ. Σφέτσα, απλώς συνεχίζουν στην παράδοση που τις θέλει να υποτιμούν τη δυναμική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην ελληνική κοινωνία. Αυτό έχει καταγραφεί ουκ ολίγες φορές σε εκλογικές αναμετρήσεις. Ας θυμηθούμε τόσο εκείνη του Σεπτεμβρίου του 2015 που εμφάνιζαν το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ισοδύναμο με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ στο τέλος κέρδισε τις εκλογές με περίπου 8 μονάδες διαφορά, αλλά και στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, που έδειχναν το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να καταβαραθρώνεται και στο τέλος να έχει συγκεντρώσει ένα 32%, κατέχοντας ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανάμεσα στα κόμματα της Αριστεράς στην Ευρώπη και να έχει παγιώσει τη θέση του, ως ο προοδευτικός και δημοκρατικός πόλος στο εγχώριο πολιτικό στερέωμα. Συνεπώς, βασιζόμαστε στην καθημερινή σφυγμομέτρηση της κοινωνίας, παρά στα ευρήματα των αμφιβόλου εγκυρότητας δημοσκοπήσεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «ολόπλευρη αποκομματικοποίηση», ενώ είπε ότι «δεσμευόμαστε ότι θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης» και δε μπορώ παρά να σας ρωτήσω δύο πράγματα κ. Σαρακιώτη. Τέρμα η κομματική επετηρίδα; Και προοδευτική διακυβέρνηση με ποιους;
Ο Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε στη Δ.Ε.Θ. ξεκάθαρες προτάσεις όχι μόνο για την οικονομία αλλά για μια σειρά τομέων. Όλο αυτό το διάστημα ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει προτάξει τις θέσεις του για σειρά εξειδικευμένων ζητημάτων, όπως το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή, το κοινωνικό κράτος και το νέο Ε.Σ.Υ., το σχέδιο Ελλάδα+, που είναι η αντιπρόταση μας στο Σχέδιο της Κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, τα ζητήματα της εργασίας και της ανάκαμψης της οικονομίας. Οι θέσεις αυτές είναι το αποτέλεσμα μίας συντονισμένης δουλειάς σε τεχνικό επίπεδο, που έχει προηγηθεί, με τη συμμετοχή πολλών ανθρώπων από το χώρο της επιστήμης, του εμπορικού κόσμου, των κινημάτων των πολιτών και σειράς παραγωγικών φορέων. Συνεπώς, είναι μία προσπάθεια, ένταξης της πραγματικής αριστείας και όχι της κατ’ ευφημισμό του κ. Μητσοτάκη, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και έχει ήδη αποδώσει καρπούς. Η προοδευτική κυβέρνηση του αύριο, οφείλει να κινείται στη βάση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της ισονομίας.
Δίνοντας χώρο στους εκπροσώπους των κοινωνικών ομάδων που κρατούν όρθια την οικονομία και τη χώρα, αποκόπτοντας τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα σε κόμμα και κράτος, καταργώντας το νόμο για το περίφημο επιτελικό κράτος, ξηλώνοντας τις στρατιές των μετακλητών στο δημόσιο τομέα και μειώνοντας τις υπέρογκες και σκανδαλώδεις αμοιβές των golden boys σε δημόσιους οργανισμούς κοινής ωφέλειας. Εμπεδώνοντας έτσι, με ουσιώδη τρόπο την έννοια της αξιοκρατίας στον τόπο και προσδίδοντας ουσιαστικό περιεχόμενο στη φράση «Νέα Αρχή».
Κλείνοντας, τι συζητήσατε με τον Αλέξη Τσίπρα στην επίσκεψη σας στο περίπτερο των Σαρακατσαναίων;
Όπως βλέπετε δε θα μπορούσε να λείψει το στοιχείο της παράδοσης από τις επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα, κ. Σφέτσα. Βρεθήκαμε εκεί, εγώ διότι όφειλα την επίσκεψη στο περίπτερο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, λόγω και της καταγωγής μου και ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., εξαιτίας του έμπρακτου ενδιαφέροντος για τις πολιτιστικές μας παραδόσεις. Αν και δεν είναι Σαρακατσάνος ο ίδιος, προσπαθήσαμε να τον μυήσουμε στα ήθη και τα έθιμά μας.
Συνέντευξή μου στην ιστοσελίδα Sterea News.