29/10/2020

Γιάννης Σαρακιώτης προς Άδωνι Γεωργιάδη: «Πρώτα το εθνικό ή το κομματικό συμφέρον;»

Οι κυρώσεις του μνημονίου κατανόησης με το Κουβέϊτ στον τομέα της βιομηχανικής συνεργασίας και της συμφωνίας συνεργασίας με την Ρωσία στους κρίσιμους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας υπερψηφίστηκαν από την ολομέλεια της Βουλής σήμερα, ενώ εκτενώς είχαν συζητηθεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με τον Βουλευτή Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Σαρακιώτη να είναι ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Σαρακιώτης υπενθύμισε ότι πρόκειται για συμφωνίες, τις οποίες είχε επεξεργαστεί και υπογράψει η Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. «καλωσορίζοντας» την Κυβέρνηση της Ν.Δ. στη συγκεκριμένη πολιτική της διεύρυνσης των συνεργασιών της Ελλάδας με τις εν λόγω χώρες. Εξάλλου, ειδικά όσον αφορά την ελληνορωσική συμφωνία, αυτή είχε συνοδευτεί και από άλλες παρόμοιες όπως η διμερής συνεργασία στον τομέα των κβαντικών τεχνολογιών, την οποία είχε προωθήσει ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Φωτάκης.

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας επέκρινε το «διαρκές λάθος» της κυβέρνησης να διατηρεί τις αρμοδιότητες της Έρευνας και της Τεχνολογίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης αντί του Υπουργείου Παιδείας όπως και ίσχυε τα τελευταία χρόνια, σχολιάζοντας ότι «έχουμε το οξύμωρο να συνάπτουμε ως Ελλάδα διακρατικές συμφωνίες για την Έρευνα και από πλευράς μας να υπογράφει ο Υπουργός Ανάπτυξης, ενώ από την άλλη πλευρά, όπως εν προκειμένω την ρωσική, να υπογράφει το Υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για ελληνική παραφωνία να επιχειρούμε την προαγωγή της «Διπλωματίας των Επιστημών» μέσω ενός άλλου Υπουργείου και όχι εκείνου της Παιδείας».

Ο κ. Σαρακιώτης στηλίτευσε, επίσης, την υποκριτική στάση της κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα της κύρωσης των τριών συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία αναβάλλεται διαρκώς χάριν των εσωκομματικών συσχετισμών της Ν.Δ.. Μάλιστα, απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο Βουλευτής Φθιώτιδας τον ρώτησε ευθέως: «Πότε θα έρθουν αυτές οι συμφωνίες, οι οποίες περιλαμβάνουν ζητήματα οικονομικής συνεργασίας και ανάληψης από την Ελλάδα της ευθύνης της αστυνόμευσης του εναερίου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και την επίσπευση των διαδικασιών για την ένταξη στην ΕΕ; Κρίνετε ότι είναι ωφέλιμο για τα εθνικά συμφέροντα να καθυστερεί η κύρωση τέτοιων συμφωνιών με γειτονικές χώρες, σε μια τόσο δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία, χάριν εσωκομματικών συσχετισμών;»

Εν συνεχεία, προσέθεσε: «Είναι δυνατόν να υπονομεύεται η διεθνής θέση της χώρας και η συνεργασία της με κράτη-κλειδιά της περιφέρειάς της, επειδή δεν μπορείτε να τα βρείτε μεταξύ σας στη Νέα Δημοκρατία; Πάψτε να θυσιάζετε το εθνικό συμφέρον στη λογική των μικροκομματικών οφελών. Η Ελλάδα δεν έχει αυτή την πολυτέλεια εν τω μέσω της κορύφωσης της τουρκικής επιθετικότητας και των κυκλωτικών κινήσεων της Άγκυρας μέσω Βαλκανίων, τη στιγμή μάλιστα που ο κ. Μητσοτάκης εσχάτως αγωνίζεται και μάχεται για την ένταξη του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γιάννης Σαρακιώτης στον ΑΝΤ1: «Τα περί “μετάλλαξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.” αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, με το Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να αναφερθεί στο θέμα της...

Διαβάστε Περισσότερα

Ομιλία Γ. Σαρακιώτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρευρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, όπου είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για...

Διαβάστε Περισσότερα

Τα προβλήματα του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας φέρνει στη Βουλή ο Γ. Σαρακιώτης

Τα μεγάλα προβλήματα που σημειώνονται στην καθημερινή λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας και τις ανησυχίες του προσωπικού των υπηρεσιών του, καθώς και του συνόλου των εμπλεκομένων στις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης, μετέφερε προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης...

Διαβάστε Περισσότερα