12/05/2024

Γιάννης Σαρακιώτης: Σε σταθερά ανοδική πορεία ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

  • – Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρει ακέραια την ευθύνη για την άνοδο της ακροδεξιάς
  • – Πρωτοφανής η κρίση ακρίβειας που βιώνει η ελληνική κοινωνία

Συνέντευξη στον ΑΛΦΟΝΣΟ ΒΙΤΑΛΗ

«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία δε θα σταματήσει να εργάζεται, προκειμένου να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι του εγκλήματος των Τεμπών, αλλά και όσοι επιχείρησαν να συγκαλύψουν τις ευθύνες αποκρύπτοντας στοιχεία και κάνοντας μοντάζ στις συνομιλίες μεταξύ του σταθμάρχη και των μηχανοδηγών», επισημαίνει ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και συντονιστής ΕΠΕΚΕ Γιάννης Σαρακιώτης.
Αναφερόμενος στην υπό όρους απόφαση αποφυλάκισης του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» τονίζει πως «συνιστά αναμφίβολα πρόκληση προς το κοινό αίσθημα και τους θεσμούς, ενώ ενισχύει τους φόβους του δημοκρατικού κόσμου ότι οι νεοναζί παραμένουν ατιμώρητοι και στο απυρόβλητο, καθώς άπαντες θυμόμαστε το αίτημα των Ελλήνων πολιτών».

» Η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις είναι ο μεγάλος βραχνάς των πολιτών. Γιατί μόλις πρόσφατα καταθέσατε την πρόταση νόμου και το αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή; Μήπως αργοπορήσατε;
Από την πρώτη στιγμή που η Κυβέρνηση απώλεσε τον έλεγχο της αγοράς και η ελληνική κοινωνία άρχισε να βιώνει την παρούσα πρωτοφανή κρίση ακρίβειας, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία έχει επιδείξει μια άκρως εποικοδομητική στάση με διαρκή κοινοβουλευτικό έλεγχο και κατάθεση κοστολογημένων προτάσεων. Υπενθυμίζω ενδεικτικά ότι, ήδη από το Σεπτέμβριο του 2021, προτείναμε τη μείωση των συντελεστών των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα, ώστε να αναχαιτιστεί το μεγάλο κύμα ανατιμήσεων, που άρχισε τότε να πλήττει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καταθέτοντας μάλιστα σχετική τροπολογία στη Βουλή. Εν συνεχεία, το Δεκέμβριο του 2022, με νέα τροπολογία προτείναμε τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα με την εφαρμογή υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6%, ενώ και το 2023 παρουσιάσαμε ένα σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας, το οποίο περιελάμβανε μεταξύ άλλων αύξηση του κατώτατου μισθού, άμεση φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας και θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους τους στο 5%.
Συνεπώς, η παρούσα πρόταση νόμου, την οποία επεξεργαστήκαμε και καταθέτουμε, δεν έρχεται «εν κενώ» αλλά βρίσκεται σε συνάρτηση με το θεσμικό ρόλο μας ως μια Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία επισημαίνει, στηλιτεύει, αντιπροτείνει και θέτει την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της απέναντι στους πολίτες.

» Αποφυλάκιση υπό όρους του αρχηγού της «Χρυσής Αυγής», τι σημαίνει πολιτικά αυτό;
Η απόφαση αποφυλάκισης υπό όρους του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» συνιστά αναμφίβολα πρόκληση προς το κοινό αίσθημα και τους θεσμούς, ενώ ενισχύει τους φόβους του δημοκρατικού κόσμου ότι οι νεοναζί παραμένουν ατιμώρητοι και στο απυρόβλητο, καθώς άπαντες θυμόμαστε το αίτημα των Ελλήνων πολιτών: «Οι ναζί στη φυλακή». Η άρνηση μεταμέλειας, καθώς και η αποφυγή του κ. Μιχαλολιάκου να αναγνωρίσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις δικαστικές αρχές, καθιστούν επιτακτική την επανεξέταση του βουλεύματος, με το οποίο αποφασίστηκε η αποφυλάκισή του. Δυστυχώς, η ως άνω εξέλιξη συνιστά φυσικό απότοκο της πλήρους απορρύθμισης της Δικαιοσύνης, η οποία έχει προκληθεί από τη συστηματική προσπάθεια χειραγώγησής της από την Κυβέρνηση της Ν.Δ.. Η Ιστορία θα γράψει ότι, επί ημερών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, αποφυλακίζεται αμετανόητος ο αρχηγός των ναζιστών εγκληματιών της Χρυσής Αυγής.

» Η τραγωδία των Τεμπών εξακολουθεί να συγκλονίζει την κοινωνία, αλλά και να έρχονται νέα στοιχεία στην δημοσιότητα. Για την καυτή αυτή υπόθεση θα υπάρξουν κάποιες πρόσθετες πρωτοβουλίες από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία δε θα σταματήσει να εργάζεται, προκειμένου να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι του εγκλήματος των Τεμπών, αλλά και όσοι επιχείρησαν να συγκαλύψουν τις ευθύνες αποκρύπτοντας στοιχεία και κάνοντας μοντάζ στις συνομιλίες μεταξύ του σταθμάρχη και των μηχανοδηγών. Όσο προχωρά η δικαστική έρευνα, αλλά και όσο βλέπουν το φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία για τα λάθη και τις παραλείψεις της Κυβέρνησης της Ν.Δ., εμείς θα προβαίνουμε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να δικαιωθούν οι οικογένειες των 57 θυμάτων και να διασφαλίσουμε ότι ο ελληνικός σιδηρόδρομος θα εξυγιανθεί και θα αποτελέσει στην πράξη μέρος του ευρωπαϊκού δικτύου σιδηροδρόμων. Δυστυχώς, η στάση της Ν.Δ. στο πλαίσιο των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής δε μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι αναφορικά με τις προθέσεις της για τη διαλεύκανση του εγκλήματος. Αν ο κ. Μητσοτάκης και οι συνοδοιπόροι του πιστεύουν ότι οι απαντήσεις προς την ελληνική κοινωνία για την εν λόγω ανείπωτη τραγωδία βρίσκονται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα και μικροπολιτικούς ελιγμούς αποφυγής να λογοδοτήσουν, τους διαβεβαιώνουμε ότι πλανώνται πλάνην οικτρά.

» Αν και με φθορά, η ΝΔ παραμένει δημοσκοπικά πρώτο κόμμα και με μεγάλη απόσταση από το δεύτερο. Αν το σκηνικό αυτό συνεχιστεί και μετά τις ευρωεκλογές, υπάρχει ενδεχόμενο πλήρους ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς και συγκλίσεων των προοδευτικών κομμάτων;
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία διήλθε αναμφισβήτητα μια εξαιρετικά δυσχερή περίοδο μετά από δύο σημαντικές εκλογικές ήττες και μια μακράς διαρκείας εσωστρέφεια, η οποία κατέληξε σε διάσπαση. Τους τελευταίους μήνες, με μπροστάρη τον Πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, ανασυντασσόμαστε με ισχυρή την πεποίθησή μας ότι στις Ευρωεκλογές θα επιτύχουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα, το οποίο συνίσταται στην επαναφορά μας σε κυβερνητική τροχιά. Άλλωστε, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν τη σταθερά ανοδική πορεία μας και την ευρεία αναγνώριση του αντιπολιτευτικού έργου μας από τους πολίτες. Προφανώς απομένει αρκετός δρόμος ακόμη μέχρι την επίτευξη των στόχων μας, προϋπόθεση για την οποία συνιστά και η συνολική ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου.

» Ποιος είναι ο πήχης για τον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές;
Όπως σας προανέφερα, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία έχει θέσει υψηλά τον πήχη των Ευρωεκλογών, σύμφωνα με τη θέση του ως Αξιωματική Αντιπολίτευση και ως ένα κόμμα το οποίο έχει κυβερνήσει σχετικά πρόσφατα τη χώρα βγάζοντάς τη από το φαύλο κύκλο των μνημονίων, αλλά έχοντας και βαθιά πίστη στην κυβερνητική αντιπρότασή μας για την επίλυση των μείζονων προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Αποτελεί θεσμικό και ιστορικό καθήκον μας να μην εγκαταλείψουμε τη χώρα στα χέρια της πλέον ανάλγητης Κυβέρνησης των τελευταίων δεκαετιών, μιας Κυβέρνησης η οποία έχει συνδέσει την παρουσία της με την οπισθοδρόμηση του Κράτους Δικαίου, τη διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και την αμαύρωση της διεθνούς εικόνας της χώρας.

» Υπάρχουν πολιτικά εργαλεία ώστε να αναχαιτιστεί η επέλαση της ακροδεξιάς στις Ευρωεκλογές;
Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρει ακέραια την ευθύνη για την άνοδο της ακροδεξιάς και την παρείσφρηση της μισαλλοδοξίας στο δημόσιο λόγο. Το πλέον ενδεικτικό παράδειγμα συνίσταται στην απόρριψη της πρότασης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, η οποία θα έθετε φραγμό στη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές του 2023, ενώ και η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου για το μόρφωμα των «Σπαρτιατών» αποτελεί δικαίωση για τις έγκαιρες προειδοποιήσεις του κόμματός μας. Κατά συνέπεια, αν κάτι οφείλουμε να έχουμε διδαχθεί από τα ανωτέρω, είναι ότι δε χωρούν μικροκομματικοί τακτικισμοί, όπως αυτοί της Ν.Δ., στο κρίσιμο για τη Δημοκρατία ζήτημα της αντιμετώπισης της ανόδου της ακροδεξιάς.
Παράλληλα, αποτελεί θεσμική υποχρέωση όλων των πολιτικών κομμάτων να δώσουν πειστικές απαντήσεις στο διευρυνόμενο δημοκρατικό έλλειμμα, το οποίο παρατηρείται στο σύστημα λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου οι πολίτες να σταματήσουν να βρίσκουν καταφύγιο στον ακραίο και ρατσιστικό λόγο. Κάθε θεσμικό και πολιτικό εργαλείο είναι αναγκαίο προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ακόμη σημαντικότερη είναι η επίδειξη ισχυρής βούλησης από το σύνολο των κομματικών φορέων του δημοκρατικού τόξου.

Συνέντευξη στην Κυριακάτικη KontraNews, 12-5-2024

Διαβάστε άλλες συνεντεύξεις μου

Γ. Σαρακιώτης στην ΕΡΤ: «Σαφές το μήνυμα της Ν.Δ. προς τις μεγάλες επιχειρήσεις με τις μειώσεις των προστίμων για παραπλάνηση καταναλωτών»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να τοποθετηθεί για ζητήματα της...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στο OPEN: «Αδράνεια και κατευνασμός η συνταγή αποτυχίας της Ν.Δ. στην εξωτερική πολιτική»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, με τον Παναγιώτη Στάθη και το Γιάννη Κολοκυθά, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να τοποθετηθεί για τις τρέχουσες...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στον ΑΝΤ1: «Η Τουρκία προκαλεί σε όλα τα επίπεδα και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη σφυρίζει αδιάφορα»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Στούντιο με θέα» του ΑΝΤ1, με τη Φαίη Μαυραγάνη, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, συζητώντας για τα εθνικά θέματα, τα οποία κυριαρχούν αυτή την περίοδο στην...

Διαβάστε Περισσότερα