02/11/2023

Γιάννης Σαρακιώτης στη Βουλή: «Άλωση του Κράτους Δικαίου και εγκαθίδρυση γαλάζιας κομματοκρατίας»

Με ομιλία του στη Βουλή τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, όσον αφορά το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το νέο «Σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα», πραγματοποιώντας επίσης αναφορές στα ζητήματα υπονόμευσης του Κράτους Δικαίου επί Κυβέρνησης Ν.Δ..

Αφού επεσήμανε αρχικά ότι «το παρόν νομοσχέδιο συνιστά μια ομολογία αποτυχίας καθώς, τρία χρόνια μετά την ψήφιση του δικού σας νόμου, έρχεστε και τον αλλάζετε χωρίς να τον έχετε ουσιαστικά εφαρμόσει», ο κ. Σαρακιώτης ανέφερε ότι «για ένα σύνολο εκατοντάδων φορέων του Δημοσίου, τα τελευταία τρία χρόνια έχετε πραγματοποιήσει μόνο 10 προκηρύξεις για 50 θέσεις και μάλιστα, χωρίς να γνωρίζουμε πόσοι και ποιοι είναι αυτοί οι φορείς. Είναι 600; 800; 1.200 όπως ανέφερε ο νόμος του 2020;»

Ακολούθως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας υπογράμμισε ότι: «Οι διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου μαρτυρούν ότι, για μια ακόμη φορά, προσβάλλετε τη νοημοσύνη των πολιτών. Ορίζετε για τη συμμετοχή στη διαδικασία πρόσληψης Διοικητή ενός δημοσίου φορέα τυπικά προσόντα τα οποία, όπως ανέφερε και ο κ. Πετρόπουλος από την ΑΔΕΔΥ κατά τη συνεδρίαση των φορέων: “Μπορείς να τα βρεις περίπου στο 1/3 του εργατικού δυναμικού της χώρας, ίσως και  παραπάνω”. Και ενώ χαμηλώνετε τον πήχη στα τυπικά προσόντα, απαξιώνετε τα διδακτορικά. Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά. Το πράξατε μόλις αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2019, με τη μείωση των προσόντων των μετακλητών, την αύξηση των μισθών τους και την εκτόξευση του αριθμού τους. Τα διδακτορικά δεν προσμετρώνται για την πρόσληψη σε θέση Διοικητή ενός νοσοκομείου, αλλά προσμετρώνται – και μάλιστα με αυξημένο συντελεστή βαρύτητας – για την πρόσληψη ενός νηπιαγωγού στην προσχολική εκπαίδευση! Στη δική σας λογική, οφείλει να είναι μοριοδοτούμενος ο ψηφιακός εγγραμματισμός για έναν Αναπληρωτή Δάσκαλο σε Δημοτικό Σχολείο, αλλά είναι απολύτως περιττός για έναν Διοικητή δημοσίου φορέα!»

Μάλιστα, ο κ. Σαρακιώτης υπενθύμισε την προεκλογική φράση του κ. Μητσοτάκη το 2019 ότι «η γνώση είναι δύναμη», σχολιάζοντας ότι τελικά επί Ν.Δ. «η γνώση είναι μόνο για να μπαίνει σε κορνίζα σε έναν τοίχο»!

Εν συνεχεία, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε στα ζητήματα σεβασμού του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας επισημαίνοντας: «Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Α.Δ.Α.Ε. κ. Ράμμο, τόσο η συγκεκριμένη Ανεξάρτητη Αρχή όσο και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχουν δεχθεί αυξημένες πιέσεις ώστε να μην επιτελέσουν το έργο τους στο ζήτημα του σκανδάλου των υποκλοπών, ενώ πρόσφατα κατήγγειλε στην Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη δίωξη δύο συνεργατών του, τη στιγμή που η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει πράξει τίποτα επί 16 μήνες για τη διερεύνηση του σκανδάλου, καθώς και τις απειλές προς την Α.Δ.Α.Ε., μετά την αφαίρεση της δυνατότητας να πραγματοποιεί έρευνες είτε αυτοβούλως είτε μετά από αίτημα πολίτη, σε σχέση με την πιθανή παραβίαση του απόρρητου των επικοινωνιών τους για λόγους εθνικής ασφάλειας. Οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και η υπονόμευση του έργου των Ανεξαρτήτων Αρχών έχουν γίνει κεντρικό θέμα σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη. Από τη Νέα Υόρκη και τις αποκαλύψεις των New York Times έως τις Βρυξέλλες και τις εκκλήσεις για διαφάνεια και Δικαιοσύνη από Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου. Όμως, εσείς αδιαφορείτε πλήρως για όλα αυτά και συνεχίζετε αταλάντευτα το έργο της διάλυσης του “Κράτους Δικαίου”».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης στην ΕΡΤ: «Σαφές το μήνυμα της Ν.Δ. προς τις μεγάλες επιχειρήσεις με τις μειώσεις των προστίμων για παραπλάνηση καταναλωτών»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να τοποθετηθεί για ζητήματα της...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης προς Ν. Δένδια: «Δώστε λύση στο πρόβλημα των ΕΠΟΠ – Αποδεχθείτε την τροπολογία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.»

Με ομιλία του στη Βουλή τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης επί νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχοντας την ευκαιρία να αναφερθεί μεταξύ άλλων στο φλέγον ζήτημα της αυτεπάγγελτης...

Διαβάστε Περισσότερα

Στη Βουλή η δηλητηρίαση παιδιών στη Λαμία και η πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας διανομής των σχολικών γευμάτων από το Γ. Σαρακιώτη και Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.

Το θέμα της μαζικής τροφικής δηλητηρίασης παιδιών από σχολικά γεύματα στην πόλη της Λαμίας και εκείνο της πυρκαγιάς στη βιομηχανική μονάδα παρασκευής και διανομής των σχολικών γευμάτων φέρνει στη Βουλή στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής παρέμβασης, η οποία συνυπογράφεται...

Διαβάστε Περισσότερα