20/01/2021

Γιάννης Σαρακιώτης στη Βουλή για τη «Ν.Δ. προ και μετά καρέκλας»: «Επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και πολιτικού θράσους της Ν.Δ. στο… έπακρο»

Στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο παρενέβη με ομιλία του, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, με αρμοδιότητα την Έρευνα & Τεχνολογία, Γιάννης Σαρακιώτης. Ο κ. Σαρακιώτης υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε προβεί στις αναγκαίες προπαρασκευαστικές κινήσεις προς αυτό το σκοπό, αλλά «είχε προσκρούσει επάνω στον ανεύθυνο λαϊκισμό και στη φθηνή αντιπολιτευτική τακτική της Νέας Δημοκρατίας. Αντιπολίτευση ασκούμενη επί ζημία του εθνικού συμφέροντος, αντιπολίτευση για την οποία δεν έχει ακούσει ούτε μια συγγνώμη από τον ελληνικό λαό». Όπως ανέφερε ο Βουλευτής Φθιώτιδας:

«Τότε κατά τη Ν.Δ. η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο θα προκαλούσε «ανεπανόρθωτες βλάβες στα εθνικά συμφέροντα» και δε θα έπρεπε – για τον χωρίς καρέκλα τότε κ. Κικίλια – να «προσχωρήσουμε στην ρητορική της Τουρκίας». Δε θα έπρεπε να προβούμε στην επέκταση των χωρικών υδάτων μόνο στο Ιόνιο καθώς θα «επιβεβαιώναμε την τουρκική θέση», κατά τον χωρίς καρέκλα τότε Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου κ. Συρίγο. Δε θα έπρεπε να «χωρίζουμε τη χώρα στη μέση δίνοντας τη δυνατότητα στην Τουρκία να ισχυρίζεται ότι το Αιγαίο είναι ειδική περίπτωση», κατά τον χωρίς καρέκλα τότε κ. Κουμουτσάκο. Ήταν το 2018, όταν θα ανοίγαμε Κερκόπορτα, θα «αποδεχόμασταν τις θέσεις της Τουρκίας» και θα «στέλναμε μήνυμα είτε ότι το Αιγαίο είναι ειδική περίπτωση είτε ότι φοβόμαστε», κατά τον χωρίς καρέκλα τότε κ. Πλεύρη. Το 2021, όμως, δεν ισχύουν όλα αυτά; Σήμερα δεν επιβεβαιώνονται οι τουρκικές θέσεις; Δεν ανοίγεται Κερκόπορτα, κυρίες και κύριοι της Ν.Δ.; Το 2021, η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο ξαφνικά έγινε μια επωφελής απόφαση, συνάδουσα με το σκοπό της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων. Τα προαναφερθέντα, καθώς και άλλα κατάπτυστα λέγατε, όπως ότι «η Ελλάδα προκαλούσε την Τουρκία στο Αιγαίο» και ότι «πιστεύατε τον Ερντογάν και όχι τον Έλληνα Πρωθυπουργό». Ως εκεί έφθανε το μένος σας και η αγωνία σας να καταλάβετε τους υπουργικούς θώκους».

Εν συνεχεία, ο κ. Σαρακιώτης υπενθύμισε ότι παρόμοια ήταν η τακτική της Ν.Δ. και όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, επ’ αφορμή της οποίας ως Κυβέρνηση θα ασκούσε βέτο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.. Αντ’ αυτού, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. υπογράφει με καταιγιστικό ρυθμό μνημόνια συνεργασίας, γεγονός για το οποίο έχει δεχθεί τις θερμές ευχαριστίες του κ. Ζάεφ.

Επανερχόμενος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ο Βουλευτής Φθιώτιδας τόνισε ότι «η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε προβλέψει τις κινήσεις της Άγκυρας και οφείλετε να απαντήσετε σήμερα: Αν είχε αφεθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να προχωρήσει έως και την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης νοτίως της Κρήτης, θα υπήρχε τουρκολιβυκό σύμφωνο; Και αν υπήρχε, θα είχε αυτές τις συντεταγμένες;». Καταλήγοντας ο κ. Σαρακιώτης σχολίασε:

«Είχατε ενοχληθεί, όταν ο Αλέξης Τσίπρας σας αποκάλεσε «πολιτικούς απατεώνες», αλλά ούτε καν αυτός ο χαρακτηρισμός μπορεί να αποτυπώσει το απύθμενο θράσος και την ανευθυνότητα, με την οποία απευθύνεστε στους πολίτες εμπαίζοντάς τους. Ακόμη και η πολύ πλούσια ελληνική γλώσσα μοιάζει φτωχή για να περιγράψει τη στάση σας ακόμη και για τα μείζονα εθνικά μας θέματα».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γιάννης Σαρακιώτης στον ΑΝΤ1: «Τα περί “μετάλλαξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.” αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, με το Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να αναφερθεί στο θέμα της...

Διαβάστε Περισσότερα

Ομιλία Γ. Σαρακιώτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρευρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, όπου είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για...

Διαβάστε Περισσότερα

Τα προβλήματα του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας φέρνει στη Βουλή ο Γ. Σαρακιώτης

Τα μεγάλα προβλήματα που σημειώνονται στην καθημερινή λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας και τις ανησυχίες του προσωπικού των υπηρεσιών του, καθώς και του συνόλου των εμπλεκομένων στις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης, μετέφερε προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης...

Διαβάστε Περισσότερα