Ως εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης στην κοινοβουλευτική συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, καθώς και τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Στο πλαίσιο της εισήγησής του, ο κ. Σαρακιώτης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στον τρόπο της αποτελεσματικής διαχείρισής τους, καθώς το εν λόγω νομοσχέδιο της Κυβέρνησης θέτει ως σκοπό την οριστική αποχώρηση του Ελληνικού Δημοσίου από τα τραπεζικά ιδρύματα. Με αυτόν τον τρόπο, η δυνατότητα άσκησης ελέγχου από την πλευρά του Δημοσίου εκμηδενίζεται και δεκάδες χιλιάδες δανειοληπτών θα εγκαταλειφθούν παντελώς και θα καταστούν έρμαια των «ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων» των τραπεζών.
Όπως εξηγεί ο Βουλευτής Φθιώτιδας: «Τον εν λόγω συντονιστικό ρόλο διαδραματίζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο οποίο αποτυπώνεται ο εποπτικός ρόλος του Δημοσίου επί του τραπεζικού συστήματος και κατ’ επέκταση η έννοια της προστασίας του συμφέροντος της κοινωνίας έναντι της ασυδοσίας των τραπεζών. Μετά τις συγκεκριμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης, διαπιστώνεται η ανυπαρξία σχεδίου για την επόμενη ημέρα της ουσιαστικής αποχώρησης του Δημοσίου από το ΤΧΣ. Άραγε έχει αναρωτηθεί κάποιος ιθύνων κυβερνητικός νους πώς θα διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον, εν απουσία του ίδιου του Δημοσίου;»
Εν συνεχεία, με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, ο κ. Σαρακιώτης σχολίασε, ότι: «Έχει γίνει πλέον συνήθεια, επί Κυβέρνησης Ν.Δ., να ενημερωνόμαστε από τη Γερμανία για τους σχεδιασμούς της Ελληνικής Κυβέρνησης. Η εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει σε ρεπορτάζ της μόλις πριν λίγες εβδομάδες ότι “ο παλιός κίνδυνος επιστρέφει: Οι ελληνικές τράπεζες απειλούνται με νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια”. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα αίτια εντοπίζονται στις πολλαπλάσιες στη χώρα μας συνέπειες της οικονομικής ύφεσης λόγω πανδημίας, γεωπολιτικών εξελίξεων και ενεργειακής κρίσης, κατάσταση η οποία έχει δυσχεράνει έτι περαιτέρω την ούτως ή άλλως δεινή θέση χιλιάδων οφειλετών».
Ο Βουλευτής Φθιώτιδας επεσήμανε ότι: «Οι εν λόγω ανησυχίες εκπορεύονται και από τα αναμφισβήτητα εξής δεδομένα: Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 8,1%, ενώ στην Ελλάδα στο 10,7%, με ξεκάθαρες τάσεις διεύρυνσης του χάσματος, όπως αποδεικνύεται από την πορεία του εν λόγω δείκτη τους τελευταίους μήνες. Το ενεργειακό κόστος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει αυξηθεί κατά 25 έως 30%, ενώ στην Ελλάδα κατά 75%. Η τιμή της βενζίνης είναι η τρίτη υψηλότερη στην Ευρώπη, με τις ανάλογες πολλαπλασιαστικά επιβαρυντικές συνέπειες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να είναι πασίδηλες. Η εν λόγω αρνητική, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, εικόνα των οικονομικών δεικτών στην Ελλάδα έχει ως συνέπεια τον πολλαπλασιασμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.
Συνιστά πρόκληση προς την κοινωνία το γεγονός ότι η Κυβέρνηση της Ν.Δ., κατά την πάγια πρακτική της, διαχειρίζεται την ως άνω τραγική εικόνα της πραγματικής οικονομίας… με την αύξηση των αμοιβών φίλων και ημετέρων! Τη στιγμή που ο μέσος καταναλωτής έχει απωλέσει την αγοραστική δύναμή του, η Κυβέρνηση αποφασίζει τη χορήγηση υψηλών bonus στους τραπεζίτες με φορολόγηση μόλις 15%, αδιαφορεί για τους πολίτες οι οποίοι έχουν στηρίξει με το υστέρημά τους την κατά 50 δισ. ευρώ ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκαλεί το κοινό αίσθημα με τη διαρκή αύξηση των δικών της χρεών, τα οποία αγγίζουν πλέον τα 381 εκατ. ευρώ και εν μέσω ενεργειακής κρίσης αυξάνει το κόστος διοίκησης στη Δ.Ε.Η. κατά 65% για το 2021, πολλαπλασιάζει τις διευθυντικές θέσεις και δίνει 5,3 εκατ. ευρώ σε αμοιβές μεγαλοστελεχών μέσα σε μόλις ένα χρόνο».