17/03/2022

Γιάννης Σαρακιώτης στη Βουλή: «Μετατρέπετε τη χώρα σε γαλατικό χωριό προστασίας συμφερόντων»

Επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και τη μετατροπή της πλατφόρμας του Elevate Greece σε Ανώνυμη Εταιρεία τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, σχολιάζοντας παράλληλα την πολιτική της Κυβέρνησης της Ν.Δ. όσον αφορά το μέτωπο της ακρίβειας. Όπως αρχικά επεσήμανε:

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο των «μεγάλων επιτυχιών» έφερε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε απόλυτη συνέχεια της λογικής, που διαπνέει το σύνολο των νομοθετημάτων της Ν.Δ.. Τη λογική της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας, του διορισμού ημετέρων, μέσω διαδικασιών outsourcing, τις οποίες βιώνει η πραγματική οικονομία σήμερα και αποτυπώνονται παντού. Στα εμπορικά καταστήματα, σε όλες τις επιχειρήσεις, σε όλα τα νοικοκυριά και βέβαια στην πρόβλεψη του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για πληθωρισμό ύψους 11%. Πληθωρισμός ο οποίος εξανεμίζει τις οικονομίες των πολιτών. Και τι κάνετε γι’ αυτό; Ψάχνετε δικαιολογίες, που μόνο άριστοι θα μπορούσαν πραγματικά να επικαλεστούν. Όπως η σύσταση «να κλείνουμε τους θερμοσίφωνες», του Υπουργού Ενέργειας κ. Σκρέκα. Όπως η αμίμητη φράση του Υπουργού Ανάπτυξης ότι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα «θα ωφελήσει όσους έχουν Πόρσε». Όμως, σαν πολλές Πόρσε δεν κυκλοφορούν στην Ευρώπη; Γιατί 18 κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη μειώσει τον ΕΦΚ. Φυσικά και είναι διεθνής η κρίση, αλλά στη διαχείρισή της φαίνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών ακολουθεί μία συγκεκριμένη τακτική και η Ελλάδα – σαν γαλατικό χωριό προστασίας συμφερόντων – ακολουθεί μια άλλη. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε ότι αρνείστε να αυξήσετε στα 800 ευρώ τον κατώτατο μισθό και αποφασίζετε – κατόπιν πιέσεων – την πενιχρή αύξηση του 2%, όταν η Ισπανία προχωρά στην αύξησή του στα 1.167 ευρώ; Πώς να εξηγήσουμε ότι, ενώ όλη η Ευρώπη μείωσε το μερίδιο του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή το 2021, εσείς στην Ελλάδα το αυξήσατε κατά 12%; Πώς άραγε επιτύχατε να πληρώνουμε το φυσικό αέριο κατά 30% ακριβότερα εν σχέσει με τη Βουλγαρία; Η κρίση είναι παγκόσμια, αλλά το αποτύπωμά της στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσιο, εξαιτίας των πολιτικών σας».

Όσον αφορά τη μετατροπή της πλατφόρμας του “Elevate Greece” σε Ανώνυμη Εταιρεία, ο κ. Σαρακιώτης σημείωσε τους κινδύνους της πολιτικής του Υπουργείου για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και τον ουσιαστικό παραγωγικό προσανατολισμό της, εις βάρος και του οικοσυστήματος της Έρευνας και της Καινοτομίας, προσθέτοντας:

«Διοργανώσατε μια επικοινωνιακή φιέστα για να εγκαινιάσετε την πλατφόρμα του “Elevate Greece”, ξεχνώντας ότι υπήρχαν και υπάρχουν δομές που αφήσαμε, κυρίως στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, με πλήρη εικόνα για τα πεδία δραστηριότητας των startups, καθώς και για τη χρηματοδότησή τους, όπως το Πρόγραμμα «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», μέσω του οποίου συστήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν περί τις 200 νεοφυείς για υλοποίηση έργων σε διάφορους τομείς. Μετατρέπετε σε Α.Ε. την πλατφόρμα του “Elevate Greece” και μάλιστα με διευρυμένες αρμοδιότητες, όπως η αξιολόγηση προτάσεων για χρηματοδότηση, η οποία δε θα βρίσκεται πλέον στο στενό πυρήνα του Κράτους, δηλαδή στο Υπουργείο και στις Γραμματείες του! Συστήνετε μια ακόμα Α.Ε. ως μέρος του Δημοσίου, με πανίσχυρο και έμμισθο Δ.Σ., που θα προχωρήσει σε δεκάδες προσλήψεις με εξαίρεση από τη διαδικασία προσλήψεων του ΑΣΕΠ. Άλλωστε, ποιός χρειάζεται τον ΑΣΕΠ στον κόσμο της Ν.Δ.; Τέτοιοι θεσμοί συνιστούν εμπόδια στη θεμελίωση γαλάζιου κομματικού κράτους. Οπότε παρακάμπτονται…»

Καταληκτικά, ο κ. Σαρακιώτης κάλεσε για μια ακόμη φορά την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης να απαντήσει στις καταγγελίες του διορισμένου από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (Ε.Σ.Ε.ΤΕ.Κ.) κ. Αρταβάνη, ο οποίος είχε δηλώσει στη Βουλή:

«Έχω δει στο Ε.Σ.Ε.ΤΕ.Κ. προγράμματα που έχουν εγκριθεί a priori, χωρίς να ξέρω ακόμη από που έχει έρθει αυτή η έγκριση, τα οποία, κατά τη γνώμη μου και κατά τη γνώμη συναδέλφων, στέκονται σε σαθρές επιστημονικές βάσεις. Πώς είναι δυνατόν αυτό το πράγμα; Λες και έχουμε τόσα λεφτά, ώστε να δίνουμε και σε πράγματα, τα οποία δεν αξίζουν τον κόπο».

Όπως σχολίασε ο Βουλευτής Φθιώτιδας, όσον αφορά τις εν λόγω καταγγελίες:

«Αυτές είναι οι πρακτικές σας, που ώθησαν έναν άνθρωπο με περγαμηνές και πλούσιο βιογραφικό, όπως ο κ. Αρταβάνης να καταθέσει τα ως άνω στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Δυστυχώς οι ενστάσεις μας για τον τρόπο κατάρτισης των προτάσεων, που συμπεριλήφθηκαν στο Εθνικό Σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επιβεβαιώθηκαν, όπως δυστυχώς επιβεβαιώνονται συνολικά οι φόβοι μας για τις πρακτικές σας εις βάρος του κρίσιμου Τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων».

Αρχείο δελτίων τύπου

Σαρακιώτης στη Βουλή: «Όσο οι μεγαλοτραπεζίτες κάνουν business με τις πλάτες της Κυβέρνησης, οι μικρομεσαίοι δεν μπορούν να περάσουν ούτε απ’ έξω από τις τράπεζες»

Επί της σύμβασης συγχώνευσης της Τράπεζα Αττικής με την Παγκρήτια, η οποία «έρχεται υπό το μανδύα της ανάγκης θεμελίωσης ενός 5ου τραπεζικού πυλώνα, αλλά την ίδια στιγμή προκαλεί πολλά εύλογα ερωτηματικά», τοποθετήθηκε στη Βουλή ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής...

Διαβάστε Περισσότερα

Ερώτηση Σαρακιώτη προς Τσιάρα: «Γιατί δεν εντάξατε τη Φθιώτιδα στους δικαιούχους αποζημιώσεων για “Daniel” και “Elias”;»

Για ποιο λόγο δεν εντάχθηκε η Φθιώτιδα στους άμεσους δικαιούχους αποζημιώσεων για “Daniel” και “Elias” και πότε θα λάβει χώρα η πίστωση των οικονομικών ενισχύσεων στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών ολόκληρης της περιοχής, ρωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης...

Διαβάστε Περισσότερα

Επίκαιρη ερώτηση Σαρακιώτη στη Βουλή: «Δεν είναι δυνατόν η εύρυθμη λειτουργία της Δ.ΥΠ.Α. Καρπενησίου να αποκαθίσταται μόνο μετά από ερωτήσεις Βουλευτών»

Το θέμα της δυσλειτουργίας του Κέντρου Προώθησης της Απασχόλησης Δ.ΥΠ.Α. Καρπενησίου έφερε στη Βουλή μέσω επίκαιρης ερώτησης προς το Υπουργείο Εργασίας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης. Όπως...

Διαβάστε Περισσότερα