02/06/2020

Γιάννης Σαρακιώτης στη Βουλή: «Ο αγροτικός τομέας για να εκσυγχρονιστεί, πρέπει πρώτα να υπάρχει»

Στην παντελή έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα στάθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης στην ομιλία του στη Βουλή, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε επιμέρους προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Φθιώτιδα και σε ολόκληρη τη χώρα. Αρχικά, ο κ. Σαρακιώτης τόνισε απευθυνόμενος στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

«Αυστηροποιείτε τις κυρώσεις για τις ελληνοποιήσεις και πολύ καλά κάνετε, αλλά αυτό γίνεται κατ’ όνομα και μόνο, καθώς την ίδια στιγμή αποδυναμώνετε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Φανερώνετε έτσι την τακτική σας: Διαφημίζετε ότι θα τιμωρούνται αυστηρότατα οι παρανομούντες και λαμβάνετε τα εύσημα. Όμως, ταυτόχρονα «κλείνετε το μάτι» στην παρανομία διαλύοντας κάθε σύστημα ελέγχου, κατακερματίζοντας ελεγκτικές υπηρεσίες και αδρανοποιώντας πλήρως το ΣΥΚΕΑΠ της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου».

Εν συνεχεία ο Βουλευτής Φθιώτιδας, αφού στηλίτευσε την άρνηση του Υπουργείου να συζητήσει έστω το πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ», αναφέρθηκε στα προβλήματα των κτηνοτρόφων:

«Στην ελληνική περιφέρεια το τελευταίο χρονικό διάστημα μεταβιβάζονται σωρηδόν κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Πολλοί κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να πουλήσουν τα κοπάδια τους καθώς η έλλειψη ζήτησης και οι χαμηλές τιμές του κρέατος την περίοδο του Πάσχα τους οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο. Πολλοί κτηνοτρόφοι δεν κατάφεραν να καλύψουν ούτε τα βασικά τους έξοδα, ούτε τις ζωοτροφές του χειμώνα. Πότε περιμένετε να τους ενισχύσετε οικονομικά;»

Συνεχίζοντας ο κ. Σαρακιώτης έθιξε το θέμα της λειτουργίας των λαϊκών αγορών τονίζοντας το παράλογο της παρουσίας μόνο του 50% των πωλητών, απόφαση η οποία αντί να λύνει, δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα υγειονομικής φύσης, λόγω του συνωστισμού σε λίγους πάγκους, αλλά και πλήττει οικονομικά τους επαγγελματίες του κλάδου. Επίσης, αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν με απόφαση της κυβέρνησης να ανοίγουν τα mall ιδιοκτησίας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος και είναι απαραίτητη η χρήση κλιματιστικών, αλλά οι λαϊκές αγορές να συνεχίζουν να λειτουργούν με το μισό αριθμό πωλητών και πάγκων.

Ακολούθως, ο κ. Σαρακιώτης έθεσε εκ νέου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας Καλαμών λέγοντας:

«Γνωρίζετε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί της ποικιλίας Καλαμών λόγω των εξωφρενικά χαμηλών τιμών της ελιάς; Η παραγωγή τους έχει μείνει απούλητη, παραμένει στις αποθήκες και από εσάς δεν ακούν λέξη. Και δεν τους έφταναν τα προβλήματα αυτά τους επιβάλλατε και αυξήσεις στον ΕΛΓΑ ύψους 58%. Με περίεργο τρόπο τους στηρίζετε…»

Κλείνοντας ο Βουλευτής Φθιώτιδας απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο:

«Η οικονομία της ελληνικής περιφέρειας, όπως και της Φθιώτιδας, βασίζεται κατά κύριο λόγο στην αγροτική, κτηνοτροφική και αλιευτική παραγωγή. Γι’ αυτό σας καλώ να σκύψετε πάνω από τα προβλήματα των ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής, πριν τους απευθύνετε μεγαλόστομες υποσχέσεις περί «εκσυγχρονισμού του αγροτικού τομέα». Για να εκσυγχρονιστεί, πρέπει πρώτα να υπάρχει».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης: «Κρείττον του (ψευδό)λαλείν, το σιγάν…»

Το γεγονός της ψευδούς δήλωσης Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με το θέμα των κυρώσεων προς την Τουρκία κατά τη διάρκεια πρόσφατης συζήτησης σε τηλεοπτικό σταθμό, στηλιτεύει με νέο βίντεο που δημιούργησε ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στη...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στον ΑΝΤ1: «Εξαπάτηση των συνταξιούχων σήμερα, διάλυση της μεσαίας τάξης προσεχώς»

Για εξαπάτηση των συνταξιούχων από πλευράς της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έκανε λόγο, στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλοκαίρι Μαζί», ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στη Φθιώτιδα, κ. Γιάννης Σαρακιώτης,...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης: «Ξεχασμένοι από την πολιτεία και οι καλλιτέχνες, που υπηρετούν τη δημοτική παράδοση»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων στήριξης των καλλιτεχνών, οι οποίοι υπηρετούν τη δημοτική παράδοση. Όπως επισημαίνει, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες...

Διαβάστε Περισσότερα