22/03/2022

Γιάννης Σαρακιώτης στη Βουλή: «Στο στόχαστρο της Κυβέρνησης της Ν.Δ. και το τσίπουρο!»

Μέσω κοινοβουλευτικής παρέμβασης τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, όσον αφορά την απόφαση της Κυβέρνησης να αυξήσει τη φορολόγηση των μικρών αποσταγματοποιών και να αφαιρέσει από αυτούς τη δυνατότητα της χρήσης της ονομασίας «τσίπουρο/τσικουδιά». Όπως αρχικά τόνισε ο κ. Σαρακιώτης:

«Τη στιγμή που η κοινωνία μαστίζεται από ένα πρωτοφανές και παρατεταμένο κύμα ακρίβειας, το οποίο παρά τις ευχές και τις προσευχές των Υπουργών αλλά και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, δεν ήταν παροδικό και δεν τελείωσε τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως προβλέπατε, τη στιγμή που οι μείζονες γεωπολιτικές ανακατατάξεις και ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτουν σε αμφισβήτηση τις οικονομικές προοπτικές των κρατών, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι δεν έχει τη βούληση να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να προστατεύσει την ελληνική κοινωνία που δοκιμάζεται […] Και είναι όλα ζήτημα πολιτικών προτεραιοτήτων, γιατί μειώνετε τους φόρους στη συγκέντρωση κεφαλαίου, στα μερίσματα και σε γονικές παροχές περιουσιών εκατ. ευρώ, αλλά την ίδια στιγμή “δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια”, όπως υποστηρίζετε, για τη μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Αρνείστε να επιβάλλετε πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας ή να τα φορολογήσετε όπως προτείνει η Ε.Ε., επιτρέποντας τη συσσώρευση υπερκερδών, αλλά ταυτόχρονα διατείνεστε ότι “είναι αδύνατη η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα” επειδή “δεν επιθυμείτε να βοηθήσετε όσους έχουν Cayenne”. Προφανώς οι ιδιοκτήτες των εταιρειών παραγωγής ενέργειας δε διαθέτουν ακριβά αυτοκίνητα…»

Ακολούθως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας επεσήμανε σχετικά με τις κυβερνητικές αποφάσεις για το «τσίπουρο» και την «τσικουδιά»:

«Υπό τις άκρως ασφυκτικές μνημονιακές επιταγές της προηγούμενης περιόδου, η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατάφερε να διατηρήσει το καθεστώς μικρών αποσταγματοποιών επιτυγχάνοντας την αναγνώρισή τους ως παραγωγούς, ενώ το τσίπουρο, ως παραδοσιακό προϊόν, εντάχθηκε στο καθεστώς του μειωμένου συντελεστή. Τη συγκεκριμένη κατεύθυνση παύει πλέον να ακολουθεί η σημερινή Κυβέρνηση διά του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, καθώς αφαιρεί την ονομασία “τσίπουρο/τσικουδιά” και υπονομεύει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του προϊόντος εισάγοντας την περιφραστική διατύπωση: “Παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων”. Υποσκάπτει, έτσι, το μέλλον χιλιάδων οικογενειών σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και στη Φθιώτιδα. Είναι σαν να μετονομάζετε το ελαιόλαδο σε… “προϊόν έκθλιψης ελαιοκάρπου”! Έτσι θα προστατεύσετε το μόχθο των Ελλήνων αγροτών; Έτσι θα κατοχυρώσετε τα δικαιώματά τους; Γιατί αφαιρείτε την ονομασία “τσίπουρο/τσικουδιά”; Γιατί να μην μπορεί ο μικρός παραγωγός να ονομάζει το προϊόν του, για παράδειγμα, “παραδοσιακό τσίπουρο”

Μεταφέροντας στη Βουλή τα εύλογα ερωτήματα των μικρών αποσταγματοποιών, ο κ. Σαρακιώτης πρόσθεσε:

«Οι μικροί αποσταγματοποιοί τσίπουρου ζητούν να ελέγχονται σε όλα τα επίπεδα για το προϊόν τους, ενώ παράλληλα – και πρέπει να τους πιστωθεί αυτό – δε θέτουν ως μείζον ζήτημα τη δυσμενέστερη φορολόγησή τους μέσω του παρόντος νομοσχεδίου. Σας το δήλωσαν με σαφήνεια οι εκπρόσωποι των αμβυκούχων, κατά τη συνεδρίαση των φορέων. Ποιους ακούτε, κ. Υπουργέ, αν όχι αυτούς, προκειμένου να λάβετε τη συγκεκριμένη απόφαση; Ούτε για ευρωπαϊκή επιταγή πρόκειται, καθώς στην Ε.Ε., βάσει του άρθρου 10 του κανονισμού 2019/787, ο παραγωγός έχει κάθε δικαίωμα να χρησιμοποιεί τη νόμιμη ονομασία του νομίμως παραγόμενου από τον ίδιο προϊόντος. Για την ακρίβεια, δεν υφίσταται νομικό κείμενο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, το οποίο να επιτάσσει την υποχρέωση της ελληνικής πλευράς να εγκαταλείψει τους όρους “τσίπουρο/τσικουδιά”, ενώ φυσικά πουθενά δεν προβλέπεται και ουδέποτε έχει συζητηθεί σε επίπεδο Ε.Ε., ο καινοφανής περιφραστικός όρος “παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων”».

Μάλιστα, ο κ. Σαρακιώτης και 8 ακόμη Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατέθεσαν τροπολογία, για τη διαφύλαξη της ονομασίας «τσίπουρο/τσικουδιά», δεδομένου ότι «η διήμερη απόσταξη αποτελεί σημαντική παραγωγική διαδικασία με την οποία συμπληρώνουν το εισόδημά τους περί τα 380.000 αγροτικά νοικοκυριά», καθώς και «μία υπερεκατονταετής παραδοσιακή πρακτική, από την οποία παράγονται αποστάγματα εξαιρετικής ποιότητας από τοπικές πρώτες ύλες των ίδιων των αμπελουργών/διήμερων αποσταγματοποιών, τα οποία δικαιούνται να φέρουν τη διαχρονική συνήθη ονομασία τους». Ο κ. Σαρακιώτης επεσήμανε προς τον παριστάμενο Υπουργό ότι οφείλει να κάνει δεκτή την εν λόγω τροπολογία των και να προχωρήσει στις «αναγκαίες διορθώσεις» εισακούοντας «τους μικρούς παραγωγούς της ελληνικής επαρχίας», οι οποίοι «συνιστούν τον πραγματικό ιστό της αγροτικής παραγωγής, της παράδοσης και της περιφερειακής οικονομίας».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γιάννης Σαρακιώτης στον ΑΝΤ1: «Τα περί “μετάλλαξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.” αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, με το Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να αναφερθεί στο θέμα της...

Διαβάστε Περισσότερα

Ομιλία Γ. Σαρακιώτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρευρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, όπου είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για...

Διαβάστε Περισσότερα

Τα προβλήματα του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας φέρνει στη Βουλή ο Γ. Σαρακιώτης

Τα μεγάλα προβλήματα που σημειώνονται στην καθημερινή λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας και τις ανησυχίες του προσωπικού των υπηρεσιών του, καθώς και του συνόλου των εμπλεκομένων στις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης, μετέφερε προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης...

Διαβάστε Περισσότερα