19/05/2023

Γιάννης Σαρακιώτης στο Oneman: “Είναι αδιανόητος ο έλεγχος της Ε.Υ.Π. από το Μαξίμου σαν να πρόκειται για τιμάριο του εκάστοτε Πρωθυπουργού”

Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με τα ενοίκια που έχουν φτάσει στα ύψη;

Η στεγαστική κρίση έχει πράγματι λάβει ανησυχητικές διαστάσεις ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, καθώς το ποσοστό των νέων ανθρώπων, που εξακολουθεί να διαμένει στο σπίτι των γονιών του έχει εκτιναχτεί στο 73%, από 58% το 2008, τοποθετώντας τη χώρα μας στη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ε.Ε.. Μέριμνά μας, όπως αποτυπώνεται στο κοστολογημένο πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, είναι να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα της στέγασης για όλους μέσω της Τράπεζας Στέγης, η οποία θα αποσκοπεί στη ρυθμιζόμενη παραχώρηση κυριότητας ή χρήσης για νέα ζευγάρια και μέλη οικιστικών συνεταιρισμών, καθώς και στη ρυθμιζόμενη ενοικίαση του ενεργού αποθέματος κατοικιών σε μειωμένες τιμές.

Μεταξύ άλλων, προτείνουμε μια πολιτική επιδότησης ενοικίου για νέες, νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών, η οποία θα αφορά 150.000 νοικοκυριά με 400.000 μέλη, με την επιδότηση να διπλασιάζεται από 70 ευρώ σε 140 ευρώ/μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και από 175 ευρώ σε 350 ευρώ/μήνα για ζευγάρι με 2 παιδιά, ενώ το εισοδηματικό όριο αυξάνεται από 7.000 ευρώ σε 10.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και από 17.500 ευρώ σε 25.000 για ζευγάρι με 2 παιδιά. Επιπροσθέτως, λόγω και των συνθηκών εργασίας μιας μεγάλης μερίδας της νεολαίας, η Πολιτεία οφείλει να εγγυηθεί το ενοίκιο για νέες και νέους, που εργάζονται σε επισφαλείς ή εποχικές θέσεις εργασίας, εξασφαλίζοντας στέγη σε εποχικούς εργαζόμενους και δημόσιους λειτουργούς (δάσκαλοι/ες, γιατροί κ.λπ.) σε τουριστικές περιοχές μέσω της Τράπεζας Στέγης.

Πώς θα αντιμετωπίσετε μία νέα προκλητική ρητορική της Τουρκίας ή ακόμη και μία εχθρική ενέργεια;

Η Τουρκία συνιστά έναν άκρως αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια επιζητώντας την αλλαγή του status quo. Με δεδομένο ότι ο νεοοθωμανισμός συνιστά ένα εγγενές χαρακτηριστικό στοιχείο της στρατηγικής συμπεριφοράς της, δεν είμαστε σε θέση να προσδοκούμε κάποιου είδους αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Άγκυρας. Γι’ αυτό το λόγο, η Ελλάδα οφείλει να διατηρεί μια στάση ενεργητικής και πολυεπίπεδης διπλωματίας, η οποία θα διαφυλάττει τα κυριαρχικά δικαιώματά μας και θα δίνει εξέχουσα βαρύτητα στην ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας στο πλαίσιο της συμμετοχής μας σε διεθνείς οργανισμούς και fora.

Η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. της περιόδου 2015-2019 απέδειξε ότι έχει τη βούληση και το σθένος να απαντήσει στον τουρκικό αναθεωρητισμό, όπως συνέβη το 2018, τόσο στην περίπτωση της εξόδου του Barbaros στο Βόρειο Αιγαίο όταν το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έλαβε εντολή να «φροντίσει» ώστε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος να επιστρέψει άμεσα στα Δαρδανέλια, όσο και κατά το περιστατικό στο νησί της Ρω όταν η επιλογή της ελληνικής φρουράς να ρίξει προειδοποιητικές βολές κατά του τουρκικού ελικοπτέρου που παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο, επιβραβεύτηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας.

Δυστυχώς, είναι αναπόφευκτες οι συγκρίσεις με την περίπτωση του Oruc Reis, που το 2020 έκανε «κρουαζιέρα» επί μήνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και η απάντηση της Κυβέρνησης της Ν.Δ. ήταν ότι «το πήρε ο άνεμος».

Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια;

Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία της Ισότητας, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και συνεπώς, το εν λόγω ζήτημα βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής και του αξιακού μας κώδικα. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί ρητά ότι μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία θα θεσμοθετήσει τον γάμο για όλα τα ζευγάρια, ανεξαρτήτως φύλου, με πλήρη δικαιώματα, καθώς και το δικαίωμα τεκνοθεσίας. Το κόμμα μας προχώρησε με τολμηρά βήματα στο συγκεκριμένο πεδίο πολιτικής κατά την τετραετία 2015-2019, όταν θεσμοθετήσαμε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια και αρνηθήκαμε να κινηθούμε στην κατεύθυνση των ασκήσεων ισορροπίας και της επικοινωνίας, όπως έπραξε η σημερινή Κυβέρνηση, η οποία ενδιαφέρθηκε αποκλειστικά για την υφαρπαγή ψήφων προσπαθώντας ταυτόχρονα να μη δυσαρεστήσει το συντηρητικό ακροατήριό της.

Πού πρέπει να αρχίζει και πού να τελειώνει η δικαιοδοσία της Ε.Υ.Π.;

Το θέμα της δικαιοδοσίας της Ε.Υ.Π. αγγίζει θεμελιώδεις πτυχές της πολιτικής πρότασής μας και φυσικά τη δέσμευσή μας για «Δικαιοσύνη Παντού». Ο στόχος μας είναι σαφής: Να μη βιώσουν ξανά η ελληνική κοινωνία και η ελληνική Πολιτεία την ντροπή να γίνονται πρωτοσέλιδα στα μεγαλύτερα ΜΜΕ της υφηλίου για λόγους υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών και με τίτλους για την παρακολούθηση Υπουργών, των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών από… τον Πρωθυπουργό της χώρας!

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύεται για την υπαγωγή της Ε.Υ.Π. στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς είναι αδιανόητος ο έλεγχός της από το Μαξίμου σαν να πρόκειται για τιμάριο του εκάστοτε Πρωθυπουργού. Παράλληλα, καταργείται η τροπολογία που δεν επιτρέπει τη γνωστοποίηση παρακολούθησης μετά την ολοκλήρωσή της, προβλέπεται νέος αυστηρός νομοθετικός ορισμός των λόγων «εθνικής ασφάλειας», καθώς και θεσμοθετείται πλαίσιο ελέγχου από Δικαστικό Συμβούλιο και έγκριση με αιτιολογημένη απόφασή του της άρσης του απορρήτου. Είναι σαφές ότι η Υπηρεσία Πληροφοριών ενός κράτους δικαίου οφείλει να αποτελεί θεσμικό εργαλείο του και όχι «κράτος εν κράτει» και γι’ αυτό το λόγο, η ορθή και δημοκρατική λειτουργία της Ε.Υ.Π. θα διασφαλίζεται μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Είστε διατεθειμένοι να πάρετε μέτρα ενάντια για την κλιματική κρίση. Ποια μπορεί να είναι αυτά;

Δυστυχώς, η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει και οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουμε να συνεννοηθούμε τουλάχιστον επί τέτοιας υφής ζητημάτων. Άλλωστε, δεν είναι νοητή η βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς μακροπρόθεσμη στρατηγική προστασίας του περιβάλλοντος. Προς της συγκεκριμένη κατεύθυνση, η Πολιτεία οφείλει να συντονίσει τις πολιτικές και τις δράσεις, μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρίως σε θέματα χωροταξίας/πολεοδομίας, προστασίας της βιοποικιλότητας, περιβαλλοντικής αδειοδότησης, επιθεώρησης και ελέγχου και Κλιματικής Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής, ενώ οφείλουμε να κατοχυρώσουμε το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών υδάτων, ο οποίος υπονομεύτηκε από την Κυβέρνηση της Ν.Δ.

Επιπροσθέτως, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία έχει δεσμευτεί για την επανασύσταση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και την ενίσχυσή τους με μόνιμο προσωπικό και χρηματοδοτικούς πόρους. Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., της περιόδου 2015-2019 είχε παρουσιάσει σπουδαίο έργο όσον αφορά την πρόοδο των Δασικών Χαρτών και του Κτηματολογίου, αλλά και την προστασία των περιοχών Natura 2000. Η νέα Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, η οποία θα προκύψει μετά τις επερχόμενες εκλογές, θα μεριμνήσει για την ολοκλήρωση των εν λόγω μεγάλων εθνικών έργων, χωρίς «παραθυράκια», κενά και εξαιρέσεις, προκειμένου να ισχύουν και να εφαρμόζονται οι ίδιοι κανόνες για όλους.

Πώς μπορείτε να κάνετε τους νέους να ενδιαφερθούν αληθινά για την πολιτική με πιο ουσιαστικά μέσα από το TikTok;

Είναι γεγονός ότι πολλές φορές ο «ξύλινος λόγος» των πολιτικών απομακρύνει τους νέους ανθρώπους από την ενασχόληση με τα κοινά και γι’ αυτό το λόγο, η πολιτική οφείλει να εναρμονιστεί με τις τεχνολογικές εξελίξεις, οι οποίες είναι κατά γενική ομολογία καταιγιστικές ιδίως όσον αφορά τη χρήση του διαδικτύου και των social media. Κατά συνέπεια, αποτελεί πρόκληση ο πολιτικός λόγος να γίνει πιο πυκνός και ουσιαστικός, προκειμένου να καταστεί πιο προσιτός στους νέους ανθρώπους και να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της ταχύτητας, στοιχείο αναπόσπαστο των κοινωνικών δικτύων. Εξάλλου, η επιτυχής ψηφιακή μετάβαση, η ενδυνάμωση των ευρυζωνικών δικτυακών υποδομών και η προώθηση των ανοικτών τεχνολογιών, τις οποίες ευαγγελίζονται σχεδόν όλοι οι πολιτικοί χώροι, οφείλουν πρώτα να ξεκινήσουν από όλους εμάς τους πολιτικούς, με απώτερους στόχους τη συμμετοχική δημοκρατία, την έγκυρη και άμεση ενημέρωση όλων των πολιτών και την άρση του ψηφιακού αναλφαβητισμού.

Διαβάστε στο oneman.gr τη συνέντευξη του Γιάννη Σαρακιώτη.

Διαβάστε άλλες συνεντεύξεις μου

Γ. Σαρακιώτης: Να πείσουμε τους πολίτες ότι με την εφαρμογή του προγράμματός μας θα βελτιωθεί η καθημερινότητά τους

«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα κόμμα εξουσίας» και «έχει προγραμματικές προτάσεις για το σύνολο των μεγάλων προβλημάτων» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο βουλευτής και υποψήφιος στην Φθιώτιδα του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Γιάννης Σαρακιώτης. Καλεί τα άλλα...

Διαβάστε Περισσότερα

Γιάννης Σαρακιώτης στο ΣΚΑΪ: «Η Ν.Δ. παίζει τζόκερ με την κοστολόγηση του προγράμματός της!»

Στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Καλημέρα», με τον Γιώργο Αυτιά, εμφανίστηκε ο υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, παραθέτοντας τις θέσεις του κόμματός του για την οικονομία. Όπως αρχικά τόνισε ο κ. Σαρακιώτης: «Ο...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στον ΑΝΤ1: «Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. απευθύνεται σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ενώ η Ν.Δ. σε 5-6 επιχειρηματικούς κολοσσούς»

Τις θέσεις του κόμματός του για τη φορολογική πολιτική ανέπτυξε ο υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, κατά την παρουσία του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, με τον Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου....

Διαβάστε Περισσότερα