Η γεωπολιτική θέση της χώρας μας καθιστά αναγκαία την άσκηση ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής με στραμμένο διαρκώς το βλέμμα μας προς κάθε σημείο του ορίζοντα. Η Ελλάδα ωθείται από τον ιστορικό ρόλο του ελληνισμού και τον κοσμοπολιτισμό ο οποίος τον χαρακτήριζε και τον χαρακτηρίζει, να διαθέτει μία πολιτική «όλων των αζιμούθιων» όπως περιέγραφε κάποτε ο Charles De Gaulle για τη Γαλλία.
Δυστυχώς, η λογική της «μικράς πλην εντίμου Ελλάδος» της δεκαετίας του ’20 μεταφέρθηκε στη νεότερη πολιτική σκηνή ως «η Κύπρος κείται μακράν» για την προστασία του ελληνισμού της μεγαλονήσου και αποκάλυψε τον τρόπο, με τον οποίο η ελληνική δεξιά παραδοσιακά αντιλαμβανόταν την εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Τα εν λόγω διακυβεύματα επανέρχονται σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ με την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να κάνει χρήση των δικαιωμάτων της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και την Τουρκία να απειλεί καταστρατηγώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.
Ενώπιον της συγκεκριμένης κατάστασης, ποια στάση οφείλει η Ελλάδα να τηρήσει; Μήπως πρέπει να απέχει στρουθοκαμηλίζοντας και εγκαταλείποντας την Κύπρο στις νεοοθωμανικές ορέξεις των ιθυνόντων της Άγκυρας; Η χώρα μας οφείλει, μέσω μιας συντεταγμένης στρατηγικής, να είναι σταθερά παρούσα στην Ανατολική Μεσόγειο προστατεύοντας όχι απλά τα εθνικά δίκαιά της, αλλά τιμώντας συγχρόνως τον ρόλο του θεματοφύλακα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ευρωπαϊκών αξιών, οι οποίες συνάδουν με την τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και την αποχή από κινήσεις αποσταθεροποίησης.
Προς επίρρωση της ισχυρής παρουσίας μας, η ελληνική κυβέρνηση έχει σφυρηλατήσει ένα ισχυρό πλέγμα συμμαχιών με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ενώ παράλληλα έχει προωθήσει τη συνεργασία στο επίπεδο της ενέργειας, του εμπορίου αλλά και της ασφάλειας. Διαμέσου της εν λόγω στρατηγικής επιδιώκεται η κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, καθώς και το να καταστεί σαφές στη διεθνή κοινότητα τι διακυβεύεται, τι αμφισβητείται και ποιος είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή.
Είναι βέβαια προφανές ότι η ψυχραιμία πρέπει να διέπει κάθε ενέργειά μας. Λογικές όπως «Βυθίσατε Μπαρμπαρός και Πορθητή» (!!!), που ακούστηκαν από επίσημα χείλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχουν θέση στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού εξωτερικής πολιτικής όπως σκιαγραφήθηκε παραπάνω. Τέτοιου είδους βερμπαλισμοί βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την εποικοδομητική στάση, που επιθυμούμε ως χώρα να τηρούμε και σε πλήρη συνέχεια με αυτοκτονικούς μεγαλοϊδεατισμούς, οι οποίοι υπονομεύουν τη θέση της χώρας χάριν της πρόσκαιρης άγρας ακροδεξιών ψήφων.
Η Ευρύτερη Μέση Ανατολή βιώνει έναν ορυμαγδό ανακατατάξεων, βίαιων συγκρούσεων και εκτοπισμών πληθυσμιακών ομάδων από τις πατρογονικές εστίες τους. Εντός αυτού του κλίματος, η Ανατολική Μεσόγειος δύναται να αποτελέσει μια όαση σταθερότητας και ειρήνης χάρη στην πολιτική, την οποία έχει χαράξει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια μαζί με τους συμμάχους της.
Ιστοσελίδα ‘insider’, 26/11/2018