Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας & Τεχνολογίας και τη συζήτηση της 23ης Ιουνίου, σχετικά με τις νέες βιοτεχνολογίες στην εποχή της ιατρική ακρίβειας, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Φθιώτιδας, κ. Γιάννης Σαρακιώτης. Παρακάτω ακολουθούν σημεία και το βίντεο των τοποθετήσεων του.
“Την εξέλιξη του 2015, όταν και συγκεκριμένα στις 20 Ιανουαρίου, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο τότε Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία Ιατρικής Ακρίβειας (Precision Medicine Initiative), η οποία και υποστηρίχθηκε με 215 εκατ. δολάρια, ακολούθησε και η χώρα μας. Το 2018 (29/01), ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας, κ. Κώστας Φωτάκης ανακοίνωσε για πρώτη φορά τη σύσταση του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακρίβειας και σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα έγινε η προσπάθεια να δοθεί μία πρώτη, αρχική απάντηση στο αίτημα της κοινωνίας για εξατομικευμένη προσέγγιση με σημαντικά μειωμένο κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.”
“Το γεγονός αυτό, τότε το υποδέχθηκε με αρκούντως θετικά σχόλια και ο Τύπος. Ενδεικτικά, υπενθυμίζω αυτό που γράφτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr: «Περιμένουμε πολλά από αυτό το δίκτυο, το οποίο ήταν μια σύλληψη του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστα Φωτάκη και για την υλοποίηση του οποίου συνεργάστηκαν πολλοί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο […] Περιμένουμε, πάνω απ’ όλα, να έχουν πρόσβαση σε όλα αυτά οι Έλληνες ασθενείς, όπου και αν βρίσκονται, όποια και αν είναι η οικονομική κατάστασή τους»”
“Αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία εστιάζουν σε τέσσερα στοιχεία. Δεδομένα, εργαλεία και συστήματα, ρυθμιστικό πλαίσιο και ανθρώπινος παράγοντας, ενώ ανάμεσα στα ερωτήματα που διατυπώνονται είναι και τα εξής: Πως οι μελλοντικοί ιατροί εκπαιδεύονται και πως το υφιστάμενο ιατρικό δυναμικό μπορεί να επιτύχει τη μετάβαση στη χρήση της ιατρικής ακρίβειας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στην καθημερινή πρακτική. Τέλος, αναφορές στη Διεθνή Βιβλιογραφία κάνουν λόγο για υφιστάμενες ανισότητες ως προς την πρόσβαση σε αυτού του είδους την εξειδικευμένη προληπτική θεραπεία, όπως επίσης και για τα θέματα προστασίας των ευαίσθητων δεδομένων και εν γένει του αποκαλούμενου privacy.”
Η παραπάνω τοποθέτηση του κ. Σαρακιώτη σε εξειδικευμένη συζήτηση της εν λόγω Επιτροπής της Βουλής, ήρθε σε συνέχεια της προηγούμενης κατάθεσης των απόψεων, στις 11 Ιουνίου με θέμα συζήτησης τα Επιδημιολογικά Χαρακτηριστικά της επιδημίας COVID-19 και η απόκριση της Ελληνικής ερευνητικής κοινότητας. Παρακάτω ακολουθούν βίντεο και σημεία των τοποθετήσεων του Βουλευτή Φθιώτιδας.
“Σήμερα ο επιστημονικός κόσμος ακόμη αναγιγνώσκει το φαινόμενο ενώ για την εκτίμηση της διασποράς γίνονται έμμεσες προσεγγίσεις στις οποίες υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες. Μία από τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες για τον κορονοϊό είναι αν τα άτομα που νοσούν αποκτούν ανοσία. Υπάρχουν δημοσιεύματα με μελέτες σε στάδιο προδημοσίευσης που εξετάζουν αν εκείνοι που παράγουν αντισώματα παράγουν αρκετά για να ανακτούν κάποια ανοσία και το πόσο διαρκεί η φυσική ανοσία και πώς και εάν σχετίζεται με τη σοβαρότητα της νόσου.”
“Όμως ακόμη τα πράγματα δεν είναι ώριμα, ενώ η ανησυχία είναι πιο έντονη. Μετά και τα 97 κρούσματα της 8ης Ιουνίου στο μυαλό πολλών βρίσκεται ότι δε γίνεται ο δευτεροβάθμιος βραχίονας να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος, μετασχηματίζοντας πάντοτε τη λειτουργία του. Το δευτεροβάθμιο σύστημα κατά τη γνώμη μου, πρέπει να είναι ικανό να συνεχίζει την day to day λειτουργία του αναπτύσσοντας ταυτόχρονα την πλήρη δυναμικότητα των κρεβατιών ΜΕΘ. Από την άλλη η προσπάθεια ανάπτυξης των δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας έχει ανακοπεί και εφιέμεθα έτσι στη συμμόρφωση των πολιτών, όπως κάναμε και το προηγούμενο διάστημα. Των πολιτών που εν τέλει οι ίδιοι κέρδισαν τη μάχη για τους ίδιους και για τους περισσότερους από εμάς. Το προσεχές διάστημα, η μάχη θα δοθεί στην κοινότητα.”
“Ο προβληματισμός μου κε Καθηγητά σχετίζεται με το σκοπό που πρέπει να επιτελέσει η αποκωδικοποίηση του επιδημιολογικού προφίλ της χώρας και των επιμέρους χαρακτηριστικών του ως προς τη διασύνδεση των απλοποιημένων συμπερασμάτων με την διαδικασία εξέτασης των behavioral insights στο πλαίσιο μίας ολιστικής κοινωνικο-υγειονομικής προσέγγισης της κοινότητας. Θεωρώ πως η τεκμηρίωση και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα αναδείξουν την αναγκαιότητα επένδυσης σε μία σειρά ειδικοτήτων που θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός σωστού περιβάλλοντος δημόσιας υγείας.”
“Με την απαγκίστρωση από την νοσοκομειο-κεντρική θεώρηση και την επένδυση σε μια σειρά εξειδικευμένων ειδικοτήτων που θα διασφαλίζουν την ποιότητα των δεδομένων, π.χ. data analysts για data quality, επαγγελματιών ανθρωποκεντρικής προέλευσης (π.χ. νοσηλευτών, κοινωνικών λειτουργών, φροντιστών, επισκεπτών υγείας, κ.α.) που σε συνδυασμό με το υφιστάμενο δυναμικό, πέραν από το ότι θα είναι ικανοί να φθάσουν ακόμη και σε δυσπρόσιτες περιοχές για την κάλυψη των αναγκαίων προς ομάδες υψηλού κινδύνου, κάτι που μας αφορά εμάς στην Περιφέρεια, θα καθιστούν με τη δράση τους εφαρμόσιμη την αξιοποίηση των εξαγόμενων δεδομένων. Τέλος, η έμφαση σε ειδικότητες της ιατρικής στις οποίες έως σήμερα δε δόθηκε ιδιαίτερη, όπως π.χ. η κοινωνική προληπτική ιατρική σίγουρα είναι κάτι που στο πλαίσιο μίας εθνικής πολιτικής το πολιτικό σύστημα οφείλει να συνεξετάσει.”