Στην Ελλάδα βιοπορίζονται ως μελισσοκόμοι περισσότεροι από 20.000 συμπολίτες μας οι οποίοι διατηρούν περίπου 1,8 εκατ. μελίσσια. Εξ αυτών, περίπου το 36% είναι επαγγελματίες, δηλαδή διαθέτουν άνω των 150 κυψελών ο καθένας. Μάλιστα, οι Έλληνες επαγγελματίες μελισσοκόμοι αποτελούν σχεδόν το 40% των επαγγελματιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ, πηγή: COPA & Eurostat) και η Ελλάδα είναι η τέταρτη (4) παραγωγός χώρα της ΕΕ με περίπου 16.000 τόνους ετήσιας παραγωγής μελιού. Το ελληνικό μέλι είναι υψηλής ποιότητας, προερχόμενο από μια χώρα με ιδανικό κλίμα και τεράστια βιοποικιλότητα, φαίνεται δε να συμμετέχει κατά 86% στο ακαθάριστο εισόδημα του έλληνα μελισσοκόμου, το οποίο δεικνύει το περιθώριο αλλά και την ανάγκη για συστηματικότερη παραγωγή και άλλων προϊόντων κυψέλης, όπως γύρης και βασιλικού πολτού και δευτερευόντως πρόπολης και κεριού. Δυστυχώς, παράλληλα προς τα παραπάνω και διαχρονικά, υφίστανται περισσότερα εμπόδια στην ανάδειξη του προϊόντος καθαυτού, αλλά και της υπέρτερης ελληνικής παραγωγής.
Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της ερώτησης.