20/05/2020

Γ. Σαρακιώτης: «Αναγκαιότητα άμεσης στήριξης των επαγγελματιών του επισιτιστικού κλάδου της Π.Ε. Φθιώτιδας και της χώρας»

Προϊόντος του χρόνου και όσο η κρίση βαθαίνει, ολοένα και πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες στήριξης της ελληνικής οικονομίας και των επιμέρους κλάδων της. Είναι επίσης γνωστό ότι η ελληνική οικονομία και ιδίως η απασχόληση θα δεχθούν ιδιαίτερα μεγάλη πίεση το αμέσως επόμενο διάστημα. Παρά τις εγχώριες εκτιμήσεις (Απρίλιος 2020), οι οποίες κάνουν λόγο για ύφεση ύψους -4,7% και ανεργία 19,9% το 2020 , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήλθε να εκτιμήσει σε μία πιο ρεαλιστική βάση την επερχόμενη κατάσταση. Οι εκτιμήσεις για τη χώρα μας κάνουν λόγο για ύφεση της τάξεως του -9,7% και αύξηση της ανεργίας στο 19,9% το 2020 από το 17,3% το 2019, σε συνέχεια προηγουμένων εκτιμήσεων Διεθνών Οργανισμών όπως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Απρίλιος 2020), που υπολόγιζαν την ύφεση στο -10% και την ανεργία στη χώρα μας στο 22,3% για το 2020.
Παράλληλα, σύμφωνα με έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α. (27 Απριλίου 2020) επισημαίνεται η ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δοθεί από τις Κυβερνήσεις προς τους κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό (η εστίαση συνδέεται άμεσα), τονίζοντας ταυτόχρονα ότι μπορεί να βρεθεί σε κίνδυνο έως και το 22% των θέσεων εργασίας στην περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας. Διαβλέποντας το μέγεθος της ζημίας, η οποία αντικατοπτρίζεται πλέον σε σειρά εκθέσεων, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας έθεσε στη δημόσια συζήτηση το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», κάνοντας λόγο για έγκαιρη ανάληψη πρωτοβουλιών με οριζόντια στόχευση, αξιοποιώντας εμπροσθοβαρώς τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα και με πρόσφατη έκθεση του ΕΛΙΑΜΕΠ το μέγεθος των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας μέχρι και την 1η Μαΐου 2020, υπολογίζεται σε μόλις 3,92 δις έως 3,97 δις. την ώρα που σε άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία το ύψος των δημοσιονομικών μέτρων υπολογίζεται σε 7,2 δις.
Προ ημέρων και στο πλαίσιο δράσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων σε όλη την επικράτεια, οι επαγγελματίες της εστίασης στην πόλη της Λαμίας, αλλά και ολόκληρη τη Φθιώτιδα, εξέπεμψαν κυριολεκτικά ένα ιδιότυπο “SOS”, εξαιτίας και των δυσκολιών που ήδη αντιμετωπίζουν και οι οποίες θα επιταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο των δημόσιων τοποθετήσεων τους, μετέχοντες επαγγελματίες ζητούν μεταξύ άλλων τα εξής:
1. Την άμεση και μόνιμη μείωση του Φ.Π.Α. και στον καφέ στο 13% όπως έγινε το Μάιο του 2019 στην εστίαση.
2. Την επιδότηση των θέσεων εργασίας με άντληση πόρων από το πρόγραμμα “SURE” και επιμερισμό των συνολικών πόρων στη βάση των προκαλούμενων εξόχως αρνητικών συνεπειών στην ελληνική οικονομία και όχι στη βάση υγειονομικών δεικτών.
3. Την άμεση επιδότηση, όχι μέσω δανείων, αλλά με την παροχή άμεσης ρευστότητας.
4. Τη χρονική επέκταση του μέτρου που αφορά την καταβολή του ενοικίου των ακινήτων που στεγάζουν τις επιχειρήσεις τους, μέχρι και το τέλος του τρέχοντος έτους.
Επειδή, οι εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, σε ότι αφορά την αξιολόγηση των συνεπειών που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού απέχουν μακράν αυτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή άλλων Διεθνών Οργανισμών, καταδεικνύοντας ότι πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια στήριξης της ελληνικής οικονομίας και ως εκ τούτου του κλάδου της εστίασης.
Επειδή, ο εν λόγω κλάδος, κατά τα εκ μέρους των επαγγελματιών αναφερόμενα απασχολεί περίπου 300 χιλ. εργαζόμενους.
Επειδή, οι επαγγελματίες της εστίασης δεν είναι σε θέση να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

1. Τι είδους επιπρόσθετα μέτρα προτίθενται να λάβουν οι αρμόδιοι Υπουργοί αναφορικά με τη στήριξη του επισιτιστικού κλάδου;
2. Προτίθενται οι αρμόδιοι Υπουργοί να υιοθετήσουν και να ενεργήσουν κατά τις ως άνω, δημοσίως διατυπούμενες προτάσεις των επαγγελματιών του επισιτιστικού κλάδου της Λαμίας;

Δείτε εδώ το κείμενο της ερώτησης του Γιάννη Σαρακιώτη.

Από το πρόσφατο Κοινοβουλευτικό μου Έργο

Γ. Σαρακιώτης: “Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός της Φθιώτιδας εκπέμπει SOS χωρίς κυβερνητική ανταπόκριση”

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε ο Γιάννης Σαρακιώτης αναφορικά με τα εξειδικευμένα μέτρα στήριξης των αναπτυξιακών τμημάτων των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων της  Φθιώτιδας. Όπως υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: Είναι γνωστό ότι, η ύπαρξη...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης: “Κυβερνητική αναλγησία έναντι των τυφλών συμπολιτών μας”

Αναφορά προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης σχετικά με την απανθρωπιά και την αναλγησία, που επιδεικνύει η κυβέρνηση έναντι των τυφλών συμπολιτών μας. Δείτε εδώ την αναφορά, καθώς και το σχετικό δελτίο...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης: «Στην Οίτη η “αντιπεριβαλλοντική επιδημία” της Κυβέρνησης μπορεί να θεραπευτεί από εκείνους που γνωρίζουν τα μονοπάτια της βιώσιμης ανάπτυξης».

Την παρουσία εκατοντάδων πολιτών της Φθιώτιδας και επισκεπτών άλλων περιοχών, που ανέβηκαν στην Οίτη το πρωί της Κυριακής 24 Μαΐου 2020 για να εκφράζουν την αντίδραση τους στη μεθόδευση της εγκατάστασης δεκαπέντε (15) ανεμογεννητριών, πλαισίωσε ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. –...

Διαβάστε Περισσότερα