18/06/2023

Γ. Σαρακιώτης από Υπάτη: «Τα ναζιστικά εγκλήματα δεν παραγράφονται – Το αίτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ενεργό»

Την προσήλωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία στο αίτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και την ανάγκη εντατικοποίησης των νομικών ενεργειών της Ελληνικής Πολιτείας προς τον εν λόγω σκοπό, επεσήμανε ο Υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδας του κόμματος, Γιάννης Σαρακιώτης, παρευρισκόμενος στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Υπάτης ως εκπρόσωπος του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα.

Με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τις ναζιστικές θηριωδίες στην Υπάτη και στην ευρύτερη περιοχή στις 17 Ιουνίου του 1944, ο Υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες, τις οποίες είχε λάβει η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κατά την περίοδο 2015-2019, προς την κατεύθυνση της άσκησης πίεσης προς τη Γερμανία, προκειμένου να αναλάβει την ιστορική ευθύνη της για τα εγκλήματα των χιτλερικών στρατευμάτων στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε καλέσει το σύνολο των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή και υπέγραψαν από κοινού, ως αδιαπραγμάτευτο στόχο, την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων καθώς, όπως έλεγε ο Μανώλης Γλέζος και πρόσφατα υπενθύμισε ο Αλέξης Τσίπρας: «Και ένα ευρώ να ήταν, έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να το διεκδικήσουμε».

Τον Απρίλιο του 2019, πραγματοποιήθηκε ιστορική συνεδρίαση της Βουλής με θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις, μετά την έκδοση του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής, το οποίο προετοιμάστηκε υπό την προεδρεία του Νίκου Βούτση. Εν συνεχεία, τον Ιούνιο του 2019, επί Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., επιδόθηκε ρηματική διακοίνωση, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τη γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έκτοτε, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. το 2019, οι ενέργειες από πλευράς του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών δυστυχώς «έχουν παγώσει».

Όπως είχε την ευκαιρία να τονίσει ο κ. Σαρακιώτης: «Οι γερμανικές αποζημιώσεις δεν αποτελούν ένα “δευτερεύουσας σημασίας ζήτημα”, όπως πρόσφατα ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, κ. Σκέρτσος. Το αίτημα της Ελλάδας παραμένει ενεργό και αξιώσεις μας είναι εκκρεμείς, καθώς η ηθική και οικονομική αποκατάσταση των εγκλημάτων των ναζιστικών στρατευμάτων δεν επήλθε τυπικά και ουσιαστικά ποτέ. Αντιθέτως, η Γερμανία έχει επιλέξει το δρόμο των υπεκφυγών, μη αναγνωρίζοντας τις ευθύνες της για τον ανείπωτο πόνο και την καταστροφή, που έσπειραν η Βέρμαχτ και οι μεραρχίες των SS σε χωριά και πόλεις ανά την Ελλάδα. Η Υπάτη, η Σπερχειάδα και η ευρύτερη περιοχή συγκαταλέγονται στον μακρύ κατάλογο των τόπων μαρτυρίου χιλιάδων άμαχων συμπατριωτών μας, των οποίων τη μνήμη τιμούμε, επιζητώντας παράλληλα την έμπρακτη συγγνώμη του γερμανικού κράτους έως και σήμερα».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης στην ΕΡΤ: «Σαφές το μήνυμα της Ν.Δ. προς τις μεγάλες επιχειρήσεις με τις μειώσεις των προστίμων για παραπλάνηση καταναλωτών»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να τοποθετηθεί για ζητήματα της...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης προς Ν. Δένδια: «Δώστε λύση στο πρόβλημα των ΕΠΟΠ – Αποδεχθείτε την τροπολογία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.»

Με ομιλία του στη Βουλή τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης επί νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχοντας την ευκαιρία να αναφερθεί μεταξύ άλλων στο φλέγον ζήτημα της αυτεπάγγελτης...

Διαβάστε Περισσότερα

Στη Βουλή η δηλητηρίαση παιδιών στη Λαμία και η πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας διανομής των σχολικών γευμάτων από το Γ. Σαρακιώτη και Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.

Το θέμα της μαζικής τροφικής δηλητηρίασης παιδιών από σχολικά γεύματα στην πόλη της Λαμίας και εκείνο της πυρκαγιάς στη βιομηχανική μονάδα παρασκευής και διανομής των σχολικών γευμάτων φέρνει στη Βουλή στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής παρέμβασης, η οποία συνυπογράφεται...

Διαβάστε Περισσότερα