13/12/2020

Γ. Σαρακιώτης για Προϋπολογισμό: «Φταίνε πάντα όλοι οι άλλοι εκτός από εσάς τους προβλέψιμους και ανέμελους»

Στις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στάθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με αρμοδιότητα την Έρευνα & Τεχνολογία, Γιάννης Σαρακιώτης, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021. Όπως αρχικά επεσήμανε:

«Εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης μειώνετε τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία και προβλέπετε αυξημένα έσοδα από τη φορολόγηση των πολιτών. 3,6 δις παραπάνω εκτιμάτε ότι θα εισπράξετε το 2021. Πώς θα γίνει αυτό κ. Υπουργέ; Έχετε επαφή με την πραγματικότητα; Και δεν είναι άποψη μόνο δική μας. Σας το φωνάζουν οι παραγωγικοί φορείς, όπως η ΓΣΕΒΕΕ σύμφωνα με την οποία “η επιβίωση των χιλιάδων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων αφήνεται στην τύχη τους” […]. Αυτή η έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα, δεν εμφανίστηκε σήμερα, είναι χρόνια παθογένειά σας. Αρκεί να θυμηθεί κανείς τις εκτιμήσεις σας προ μηνών».

Εν συνεχεία, ο κ. Σαρακιώτης στάθηκε στις αλλεπάλληλες αποτυχημένες προβλέψεις του κυβερνητικού επιτελείου αναφέροντας:

«Θα σταθώ στις διαρκείς αναφορές σας για ταχεία ανάκαμψη μετά την  ύφεση, θυμίζοντας σας ότι κανένας διεθνής οργανισμός, δεν προέβλεψε ανάκαμψη ίση του ποσοστού ύφεσης, όπως για μήνες υποσχόταν ο κ. Μητσοτάκης στην προσπάθεια του να καλλιεργήσει ελπίδα για τις καλύτερες μέρες που θα έρχονταν, αδιαφορώντας για τη σκληρή πραγματικότητα που βίωνε ο ελληνικός λαός και εξαπατώντας τον. Στο -10,5% η ύφεση φέτος στο +4,8% η ανάπτυξη για του χρόνου σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό που καταθέσατε».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Βουλευτής Φθιώτιδας υπενθύμισε ότι:

«Από την άνοιξη, όταν ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών μιλούσαν για ύφεση γύρω στο -4%,  ο ΟΟΣΑ υπολόγιζε την ύφεση στη χώρα μας από το Μάιο στο -9,8%, η Κομισιόν το Μάιο την υπολόγιζε στο -9,7% και το ΔΝΤ την ίδια περίοδο στο -10%.  Όλοι πέσανε μέσα εκτός από εσάς.  Ένα είναι προφανώς το συμπέρασμα. Σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς έχουν καλύτερη αντίληψη του τι συμβαίνει στην ελληνική οικονομία από εσάς […]. Μπορεί όμως με τους οικονομικούς δείκτες να μην είστε και τόσο καλοί, είστε όμως άριστοι στο να οικειοποιείστε το έργο των άλλων αφού δεν μπορείτε να το παράγετε με τις πολιτικές σας […] Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Υπουργός Ανάπτυξης, με τις δαπάνες για την Έρευνα και την Τεχνολογία. Ο οποίος μη έχοντας κάτι άλλο να επιδείξει, οικειοποιείται τη δυναμική που αναπτύχθηκε από την προηγούμενη διακυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και πανηγύριζε που αυτές έφθασαν το 1,27% του Α.Ε.Π. το 2019, ξεχνώντας τα επίπεδα που για χρόνια ήταν καθηλωμένες,  ξεχνώντας το 0,84% του 2014, λησμονώντας ότι για πρώτη φορά οι δαπάνες αυτές ξεπέρασαν το 1% το 2017 με συνεχή αυξητική πορεία, όχι τυχαία αλλά ως μέρος του αναπτυξιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Ψεύτικο το ενδιαφέρον σας για τους επιστήμονες και τους ερευνητές, όπως και τα συγχαρητήρια και τα χειροκροτήματα».

Κλείνοντας ο κ. Σαρακιώτης σχολίασε τη συνολική διαχείριση της πανδημικής κρίσης από την Κυβέρνηση:

«Φταίνε οι νέοι που πάνε στις πλατείες και όχι στην Πάρνηθα, φταίνε οι Θεσσαλονικείς και η ιδιοσυγκρασία τους, φταίνε οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που είναι ζόμπι και δε μπορούν να αντιληφθούν το πόσο εξαιρετικό είναι το click away, φταίνε οι γιατροί που ασκώντας τα καθήκοντά τους με αυταπάρνηση κόλλησαν κορονοϊό και τους κάνετε Ε.Δ.Ε., φταίει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που ευτυχώς δεν τον ακούσατε και δεν πετάξατε χρήματα για Μ.Ε.Θ.. Φταίνε πάντα όλοι οι άλλοι εκτός από εσάς. Εσάς τους προβλέψιμους και ανέμελους».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γιάννης Σαρακιώτης στον ΑΝΤ1: «Τα περί “μετάλλαξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.” αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, με το Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να αναφερθεί στο θέμα της...

Διαβάστε Περισσότερα

Ομιλία Γ. Σαρακιώτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρευρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, όπου είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για...

Διαβάστε Περισσότερα

Τα προβλήματα του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας φέρνει στη Βουλή ο Γ. Σαρακιώτης

Τα μεγάλα προβλήματα που σημειώνονται στην καθημερινή λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας και τις ανησυχίες του προσωπικού των υπηρεσιών του, καθώς και του συνόλου των εμπλεκομένων στις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης, μετέφερε προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης...

Διαβάστε Περισσότερα