07/04/2021

Γ. Σαρακιώτης για Ταμείο Ανάκαμψης: “Εκτός κυβερνητικών προτεραιοτήτων ο τομέας της Έρευνας και της Καινοτομίας”

Επί του Εθνικού Σχεδίου για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης μέσω ομιλίας του στη Βουλή. Ο κ. Σαρακιώτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της Έρευνας και της Καινοτομίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ενώ το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα χρηματοδοτηθεί με 18,2 δισ. € επιδοτήσεων και 12,7 δισ. € δανείων, οι δράσεις για τον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας φθάνουν μόλις στο ύψος των 443 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας έτσι ένα ελάχιστο ποσοστό επί των πόρων του συνολικού σχεδιασμού. Παρά τα μεγάλα σας λόγια και τις επικοινωνιακού χαρακτήρα παρουσιάσεις είναι φανερό ότι η Έρευνα και η Καινοτομία δεν αποτελεί προτεραιότητά σας».

Εν συνεχεία, αφού επέκρινε την απουσία από τη διαβούλευση για το Ταμείο Ανάκαμψης των Ερευνητικών Κέντρων και των Πανεπιστημίων, ο Βουλευτής Φθιώτιδας σχολίασε τις επιμέρους προτεινόμενες παρεμβάσεις:

«Η αναβάθμιση των ερευνητικών υποδομών της χώρας, ύψους 207 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο συγχρηματοδότησης με την ΕΤΕπ αποτελεί τη συνέχιση των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. […] Θα μπορούσαν να εξεταστούν οι δυνατότητες αναβάθμισης ερευνητικών υποδομών στο πλαίσιο της στρατηγικής “Widening 2.0” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Ωστόσο, στο παρόν σχέδιο, δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για τη δυνατότητα ένταξης της χώρας σε προγράμματα που βασίζονται σε ισόποση εθνική συμμετοχή. Εν συνεχεία προϋπολογίζονται 140 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση σειράς δράσεων για την ενίσχυση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας. Μακροσκελείς και πολλάυποσχόμενοι τίτλοι, χωρίς όμως την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα. Λείπουν στοιχεία για τον καταμερισμό των προβλεπόμενων και κρινόμενων ως ανεπαρκών, 140 εκατ. ευρώ. Πολύ μικρά χρηματικά ποσά για μεγάλο αριθμό δράσεων».

Ακολούθως, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στην «επιτυχημένη πρωτοβουλία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όταν και το Μάιο  του  2018 δημιούργησε το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας για την Ογκολογία», καθώς και στην κυβερνητική πρόταση του ΤΗ2ORAX, για την υλοποίηση της οποίας προβλέπονται 50 εκατ. ευρώ, ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ξεχωριστά κονδύλια για την έρευνα και την ανάπτυξη στον τομέα της Άμυνας από το “Horizon”. Επίσης, σχολίασε και το «συμπλήρωμα 25 εκατ. ευρώ στον Β’ Κύκλο της εν εξελίξει  Ενιαίας Δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ», την οποία σχεδίασε και υλοποίησε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με την τότε προκήρυξή της να φτάνει το πρωτόγνωρο ύψος των 542,5 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση συνεργατικών έργων μεταξύ επιχειρήσεων, Α.Ε.Ι. και ερευνητικών κέντρων», ενώ προσέθεσε: «Το ίδιο ακριβώς κάνετε και με τα 18 εκατ. ευρώ,  για  καινοτόμες εταιρείες  που έλαβαν “Σφραγίδα αριστείας” από το HORIZON συνεχίζοντας έτσι την πρωτοβουλία μας για την άμεση χρηματοδότηση των ελληνικών προτάσεων».

Ο κ. Σαρακιώτης ολοκλήρωσε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι:

«Μελετώντας συνολικά κανείς την πρότασή σας για την αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης διαπιστώνει ότι δυστυχώς συντάχθηκε εν κρυπτώ από λίγους και για την εξυπηρέτηση ακόμη λιγότερων, με την κοινωνία απούσα τόσο κατά τη διαβούλευση όσο και κατά την υλοποίησή του».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γιάννης Σαρακιώτης στον ΑΝΤ1: «Τα περί “μετάλλαξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.” αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, με το Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να αναφερθεί στο θέμα της...

Διαβάστε Περισσότερα

Ομιλία Γ. Σαρακιώτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρευρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, όπου είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για...

Διαβάστε Περισσότερα

Τα προβλήματα του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας φέρνει στη Βουλή ο Γ. Σαρακιώτης

Τα μεγάλα προβλήματα που σημειώνονται στην καθημερινή λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας και τις ανησυχίες του προσωπικού των υπηρεσιών του, καθώς και του συνόλου των εμπλεκομένων στις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης, μετέφερε προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης...

Διαβάστε Περισσότερα