11/05/2022

Γ. Σαρακιώτης: «Η ελληνική κτηνοτροφία πνέει τα λοίσθια»

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, όσον αφορά την ανάγκη στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας, προχώρησαν 40 Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης, κατόπιν πρωτοβουλίας του Βουλευτή Λακωνίας Σταύρου Αραχωβίτη και της Βουλευτή Καστοριάς Ολυμπίας Τελιγιορίδου.

Όπως επισημαίνεται, οι κτηνοτρόφοι έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο, εξαιτίας των υπέρογκων αυξήσεων στις τιμές των ζωοτροφών, αλλά και της ενέργειας, οι οποίες παρατηρούνται πλέον του ενός έτους, όπως καταδεικνύεται από την ερώτηση, που υπέβαλε ο κ. Σαρακιώτης στις 12 Απριλίου 2021. Ο Βουλευτής Φθιώτιδας υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι: «Για την Κυβέρνηση πριν ένα έτος έφταιγε η κλιματική κρίση και η… Κίνα! Σήμερα φταίει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία! Ποιος άραγε θα περίμενε ότι η γεωπολιτική (!) θα προσέφερε δικαιολογίες σε έναν Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να υπεκφεύγει, κατ’ εξακολούθηση, των ευθυνών του».

Οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπογραμμίζουν ότι «η μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών, από 13% σε 6%, δεν έχει κανένα τελικό οικονομικό όφελος για τους κτηνοτρόφους, από τη στιγμή που οι κτηνοτρόφοι ανήκουν σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και τα ποσοστά του ΦΠΑ των εκροών των παραγωγών (γάλα και κρέας) μέχρι τον τελικό καταναλωτή, δεν έχουν μειωθεί», ενώ και «η έκτακτη ενίσχυση για το κόστος ζωοτροφών με τον συντελεστή 2% επί του κύκλου εργασιών του έτους 2021 δε δόθηκε σε πλήθος κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, αφού δε συμπεριλήφθηκαν οι μικτές γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες, αλλά και εξαιρέθηκαν  οι  πτηνοτρόφοι και χοιροτρόφοι της χώρας».

Παράλληλα, η «ειδική ενίσχυση» προς τους κτηνοτρόφους αποδείχθηκε επικοινωνιακό τέχνασμα, καθώς ήταν τόσο χαμηλή που δε φθάνει ούτε για τις ζωοτροφές πέντε ημερών, όπως οι ίδιοι διαμαρτύρονται. Αναφορικά δε με την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης των αιγοπροβατοτρόφων, υπάρχει πλήθος καταγγελιών για τα προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος «Άρτεμις» σε σχέση με τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να εμφανίζονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι δεν παρέδωσαν τις προβλεπόμενες ποσότητες γάλακτος και έτσι, είτε να μην πληρώνονται είτε να λαμβάνουν μειωμένη ενίσχυση, αλλά και να τους επιβάλλεται ποινή, λόγω της λανθασμένης απεικόνισης των κιλών στον ΕΛΓΟ!

Όπως σημειώνουν οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: «Το κλίμα για την κτηνοτροφική παραγωγή είναι εξαιρετικά δυσμενές, καθώς η Ν.Δ., όχι μόνο αρνείται να στηρίξει τους κτηνοτρόφους, αλλά αποδεικνύεται και πλήρως ανακόλουθη σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις σχετικά με την καταπολέμηση του φαινομένου των «ελληνοποιήσεων», οι οποίες έχουν πλέον γιγαντωθεί επικίνδυνα και έχουν θέτουν σε κίνδυνο την πρωτογενή παραγωγή στη χώρα μας. Η κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει συνολικά η ελληνική κτηνοτροφία, είναι απελπιστική και απαιτούνται άμεσες πρωτοβουλίες, όχι άλλα επικοινωνιακά τεχνάσματα εις βάρος των παραγωγών».

Διαβάστε εδώ το κείμενο της ερώτησης των 40 Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αρχείο δελτίων τύπου

Γιάννης Σαρακιώτης στην ΕΡΤ: «Πολύχρωμα τιμολόγια ρεύματος: Η νέα εξαπάτηση των πολιτών από τη Ν.Δ.»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να τοποθετηθεί για τις νέες...

Διαβάστε Περισσότερα

Γιάννης Σαρακιώτης στον ΑΝΤ1: «Τα περί “μετάλλαξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.” αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, με το Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να αναφερθεί στο θέμα της...

Διαβάστε Περισσότερα

Ομιλία Γ. Σαρακιώτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρευρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, όπου είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για...

Διαβάστε Περισσότερα