25/11/2020

Γ. Σαρακιώτης: «Η Κυβέρνηση επιλέγει να εγκαταλείψει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στο έλεος της πανδημίας»

Προσκεκλημένος στη χθεσινή συζήτηση με θέμα: «Μέτρα στήριξης επαγγελματιών στο πλαίσιο της πανδημικής κρίσης – συζήτηση & ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα στην αγορά» που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Φθιώτιδας, ήταν ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων με αρμοδιότητα την Έρευνα & Τεχνολογία, Γιάννης Σαρακιώτης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, κυρίαρχο ζήτημα, το οποίο και επισημάνθηκε από τα μέλη του Επιμελητηρίου, ήταν η έλλειψη ρευστότητας που κυριαρχεί στην αγορά. Επιπροσθέτως, εξέφρασαν την ανασφάλεια και την αγωνία τους, καθώς είναι αβέβαιο το αν θα καταφέρουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανοίξουν και να λειτουργήσουν την επόμενη ημέρα.

Από πλευράς του, ο Βουλευτής Φθιώτιδας, ανέπτυξε σειρά πρωτοβουλιών που ανελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του τομέα Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με πιο πρόσφατη τη συζήτηση στη Βουλή που αφορούσε τη μη αξιοποίηση των εκτιμώμενων διαθεσίμων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ο κ. Σαρακιώτης έκανε μνεία στα εξής:

 • Στο γεγονός ότι τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις δεν είχαν πρόσβαση στα προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής της Κυβέρνησης.
 • Στον αποκλεισμό των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό, παρά το γεγονός ότι τα πιστωτικά ιδρύματα τη φετινή χρονιά απέκτησαν πρωτοφανή ρευστότητα, ύψους περίπου 54 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 10 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν στην αγορά και μάλιστα τα μισά εξ αυτών (5 δισ.) δόθηκαν σε 5 από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας.
 • Στην ανεπάρκεια της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση περισσότερων κονδυλίων από το πρόγραμμα SURE σε σχέση με άλλες χώρες με όμοια χαρακτηριστικά με την Ελλάδα.
 • Στις διαδοχικές εσφαλμένες εκτιμήσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό του ποσοστού της ύφεσης, γεγονός που καταδεικνύει την παντελή έλλειψη επαφής με την αγορά και την πραγματική οικονομία.
 • Στο νέο πτωχευτικό κώδικα, ο οποίος ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση και τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εν μέσω πρωτοφανούς πανδημίας.
 • Στην «Έκθεση Πισσαρίδη», η οποία και κάνει λόγο για ανάγκη αναδιάρθρωσης του τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες θεωρεί ότι «εγκλωβίζουν» πόρους από την οικονομία και τις χαρακτηρίζει ως «αντιαναπτυξιακές».
 • Στον προϋπολογισμό για το 2021, που έφερε το Υπ. Οικονομικών και συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, στον οποίο για τους τομείς που συνδέονται με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, εμπεριέχεται:
  • ​Μηδενική ενίσχυση για τους εργαζόμενους στον τουρισμό
  • Μηδενική ενίσχυση των εποχικά εργαζομένων
  • Μηδενική ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το κράτος
  • Πρόβλεψη για αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 3,6 δισ. ευρώ, που συνιστά αύξηση κατά 8,1%.

Τέλος, ο Βουλευτής Φθιώτιδας κατέθεσε στη Βουλή την κοινή ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Φθιώτιδας, της Ομοσπονδίας Εμποριών Συλλόγων Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας και του Επισιτιστικού Συλλόγου Λαμίας, με την οποία εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους, μετά και τη φημολογία για επανεκκίνηση της αγοράς με τη μέθοδο του “click away”. Εκ μέρους των φορέων δηλώνεται ότι μόνο το 15% – 17% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαθέτουν σήμερα, ανεπτυγμένο δίκτυο ηλεκτρονικού εμπορίου και ενδεχόμενη μελλοντική εφαρμογή του μέτρου θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού υπέρ των μεγάλων αλυσίδων και επιχειρηματικών ομίλων.

Δείτε εδώ το κείμενο της αναφοράς και εδώ την κοινή ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Φθιώτιδας, της Ομοσπονδίας Εμποριών Συλλόγων Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας και του Επισιτιστικού Συλλόγου Λαμίας.

Αρχείο δελτίων τύπου

Φωτίου – Σαρακιώτης: «Η Κυβερνητική ανικανότητα στερεί ακόμη και το ΤΕΒΑ από τους ευάλωτους πολίτες»

Σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες, μεταξύ των οποίων είναι και Φθιώτιδα, εν μέσω περιόδου πανδημίας και κατάρρευσης του εισοδήματος μεγάλης μερίδας του πληθυσμού και κυρίως των πιο ευάλωτων συμπολιτών, εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχει γίνει καμία διανομή τροφίμων και...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”: «Για τη Ν.Δ. χωρίς καρέκλα: “προδοσία η επέκταση των 12 ν.μ.” – Με καρέκλα: “Πατριωτισμός”»

«Επί δύο χρόνια η Νέα Δημοκρατία μας κατηγορούσε για το θέμα του Ιονίου λέγοντας ότι, ακολουθούμε την ατζέντα της Τουρκίας και ότι, ανοίγουμε κερκόπορτα και χθες οι ίδιοι άνθρωποι χωρίς να ζητήσουν ένα συγνώμη στον ελληνικό λαό, που τον δίχασαν και τον δηλητηρίασαν,...

Διαβάστε Περισσότερα

Η φωνή των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Λαμίας στη Βουλή από τον Γιάννη Σαρακιώτη

Τις ανησυχίες και την αγωνία των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Λαμίας, σχετικά με τον τρόπο διδασκαλίας, αλλά και την μελλοντική προετοιμασία τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις, μετέφερε προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και...

Διαβάστε Περισσότερα