30/10/2020

Γ. Σαρακιώτης: «Η Κυβέρνηση θεσμοθετεί πράγματα που ούτε η Τρόικα δε τόλμησε να εισηγηθεί»

Για την οικονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας και τον νέο πτωχευτικό νόμο που πέρασε από τη Βουλή  η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε στην εκπομπή του pagenews.gr (29/10) «Opinion Leader» και στον Δημήτρη Τάκη, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, υπεύθυνος για την Έρευνα & Τεχνολογία, Γιάννης Σαρακιώτης. Παρακάτω ακολουθούν σημεία και βίντεο των τοποθετήσεων του. 

“Με το νέο πλαίσιο του πτωχευτικού κώδικα βρίσκεται εκτεθειμένο και στο φάσμα της πτώχευσης το 81% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μιλάμε για ένα τρομερά μεγάλο ποσοστό. Εκτός αυτού, όλοι οι φορείς, η συντριπτική πλειοψηφία τους, στην ακρόαση τους στην αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής ήταν επιθετικότατοι και δεν μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για το νομοσχέδιο. Το ίδιο και οι δικηγορικοί σύλλογοι και η ΓΣΕΒΕΕ, οι οποίοι έθεσαν ουσιαστικά ζητήματα. Όμως ούτε οι φορείς ακούστηκαν, ούτε και η αντιπολίτευση ακούστηκε, με την κυβέρνηση να ακολουθεί την πορεία που είχε χαράξει”.

“Έφερε προς ψήφιση το νομοσχέδιο την πλέον ακατάλληλη στιγμή. Την ώρα που σε άλλες χώρες γίνεται προσπάθεια από τις κυβερνήσεις να στηρίξουν επιχειρήσεις, η Κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο που εισάγει την πτώχευση προσώπων, τα οποία δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα. Μέχρι τώρα, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο πτωχεύει κάποιος που αναλαμβάνει επιχειρηματικό ρίσκο. Πλέον με το νέο αυτό νομοσχέδιο θα πτωχεύει και ο απλός υπάλληλος, ο συνταξιούχος

“Αν δεν καταβάλλει το 40% μηνιαίως των οφειλών του για έξι συνεχόμενους μήνες και το ποσό ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, ο οποιοσδήποτε έχοντας την εμπορική ιδιότητα ή όχι μπορεί να πτωχεύσει, με διαδικασία που εκκινεί ένα τραπεζικό έγκλημα. Σε μια περίοδο που χιλιάδες συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, η Κυβέρνηση δεν φέρνει γενναία μέτρα ουσιαστικής στήριξης της οικονομίας, όχι ανακούφισης, αλλά στήριξης. Αντιθέτως εν μέσω πανδημίας, έφερε αυτό το νομοσχέδιο, βγαλμένο από τα πιο σκληρά μνημονιακά χρόνια. Ένα νομοσχέδιο που ούτε η τρόικα δεν τόλμησε να εισηγηθεί.”

“Την περασμένη άνοιξη δύο φορές καταθέσαμε πρόγραμμα που να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Το «μένουμε όρθιοι 1» και το «μένουμε όρθιοι 2». Περιελάμβανε μέτρα στήριξης όλων των τομέων και κλάδων της οικονομίας. Περιείχε στοιχεία, τα οποία θεωρώ ότι ήταν απαραίτητα να λάβει υπόψιν της η Νέα Δημοκρατία. Βεβαίως μία πρόταση ουσιαστικής στήριξης των επιχειρήσεων έγινε δεκτή από τους περιφερειάρχες αλλά όχι από την κεντρική Κυβέρνηση.”

Η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να ακούσει με προσοχή και να εξετάσει τις προτάσεις που καταθέτουμε. Και ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε προτάσεις από τη ΔΕΘ και διαρκώς κινούμαστε στην άσκηση αντιπολίτευσης βάσει προτάσεων. Γεγονός που εμείς δυστυχώς δεν βιώσαμε ως κυβέρνηση τα 4,5 χρόνια. Υπάρχουν ζητήματα στην παιδεία, στην οικονομία, στη συνεργασία του υπουργείου Υγείας με τον ΕΟΔΥ και τα ερευνητικά κέντρα.”

Διαβάστε άλλες συνεντεύξεις μου

Γιάννης Σαρακιώτης στον ΑΝΤ1: «Τα περί “μετάλλαξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.” αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, με το Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να αναφερθεί στο θέμα της...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης στον STAR FM 97.1: «Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο συνιστά την απόλυτη εξαπάτηση της Κυβέρνησης προς τους πολίτες»

Τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία καθώς και άλλα θέματα της επικαιρότητας σχολίασε σε συνέντευξή του στην εκπομπή Ραδιο ... φόρουμ του STAR FM 97.1 με τη Μαρία Τσατζαλή, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος,...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης στην ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ: “Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. θα ξαναβρεί τα βήματά του όντας ο βασικός πυλώνας του προοδευτικού χώρου”

Με συνέντευξή του στην εφημερίδα ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ σχολιάζει τις εξελίξεις στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία και τις αποχωρήσεις σειράς στελεχών ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Γιάννης Σαρακιώτης. Παρακάτω ακολουθεί η συνέντευξή του.  Σε ποιους λόγους...

Διαβάστε Περισσότερα