Ως εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του κόμματος και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Αρχικά, ο κ. Σαρακιώτης επεσήμανε: «Συζητούμε σήμερα για τη 17η αλλαγή στους Κώδικες, τα τελευταία μόλις 5 χρόνια, 9η για τον Ποινικό Κώδικα και 13η για τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Την τελευταία αλλαγή σίγουρα μέχρι την επόμενη, η οποία θα επέλθει λίαν συντόμως, όσο εμμένετε στην αντιεπιστημονική άποψη ότι η εγκληματικότητα θα μειωθεί μέσω της αυστηροποίησης των ποινών. Αλήθεια, δε σας λένε τίποτα τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.; Μετά από 16 νομοθετικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης έχουμε άνοδο της εγκληματικότητας κατά 25% και μάλιστα, κατακόρυφη αύξηση των κακουργημάτων. Ενδεικτικό παράδειγμα της λανθασμένης φιλοσοφίας σας και της εμμονής σας να νομοθετείτε με επικοινωνιακούς και μόνο όρους είναι το ζήτημα των εμπρησμών. Προχωρήσατε σε αυστηροποίηση των ποινών το 2021 και το 2023, είχαμε ρεκόρ με αύξηση καμένων εκτάσεων κατά 270%, ενώ η χώρα μας ήταν πανευρωπαϊκά πρώτη σε αριθμό πυρκαγιών.
Καθημερινά σε ολόκληρη τη χώρα από τα τριμελή πλημμελειοδικεία και τα τριμελή εφετεία δικάζονται για ανθρωποκτονία από αμέλεια εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών οδηγοί, γιατροί, μηχανικοί, ιδιοκτήτες οικοδομών και κτισμάτων όπου συνέβη εργατικό θανατηφόρο ατύχημα […] Αναφερόμαστε σε έναν κίνδυνο, που αφορά τους καθημερινούς ανθρώπους που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, και όταν εμπλακούν σε ένα τέτοιο ατύχημα κινδυνεύουν άμεσα να οδηγηθούν στη φυλακή. Η άκριτη αυστηροποίηση των ποινών, κατά παρέκκλιση κάθε επιστημονικής θέσης, αφορά τους πάντες, αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».
Μάλιστα, όσον αφορά τις επιπτώσεις της αυστηροποίησης των ποινών στο σωφρονιστικό σύστημα, ο κ. Σαρακιώτης τόνισε: «Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επισήμανση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Σημειώνει ότι θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό “ενδεχόμενη ετήσια δαπάνη από την κάλυψη του πρόσθετου κόστους λειτουργίας των καταστημάτων κράτησης, λόγω της προσαύξησης του ανώτατου ορίου της πρόσκαιρης κάθειρξης, της αναπροσαρμογής λοιπών στερητικών της ελευθερίας ποινών, καθώς και της αυστηροποίησης του πλαισίου έκτισης και αναστολής εκτέλεσης της ποινής, σύμφωνα με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα”. Πού είναι οι μελέτες για τις συνέπειες της νομοθετικής παρέμβασής σας στο σωφρονιστικό σύστημα; Πού θα βρείτε τα κονδύλια; Τι κόστος θα έχει η εφαρμογή του παρόντος νομοσχεδίου;»
Εν συνεχεία, ο Βουλευτής Φθιώτιδας πρόσθεσε: «Και θα ήταν καλό να μην κάνετε το λάθος να αναφέρετε ότι νομοθετείτε για τα θύματα… Γιατί θύματα είναι και οι συγγενείς των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών, οι οποίοι αναφέρονται σε “εκτροχιασμένο και τυχοδιωκτικό κράτος” και “κυβερνητική προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος” ή αναρωτιούνται “πως είναι δυνατόν ο κ. Καραμανλής να διατηρεί το δικαίωμα της ασυλίας, να μη χρειάζεται δηλαδή ούτε καν να απολογηθεί και να μπορεί ατιμώρητος να συνεχίσει τη ζωή και την καριέρα του”. Ούτε λόγος, συνεπώς, για τα επονομαζόμενα “εγκλήματα του λευκού κολλάρου” ή, για να είμαστε ακριβείς για την περίπτωση των Τεμπών, του “γαλάζιου κολλάρου”. Καμία μέριμνα για τα μαφιόζικα χτυπήματα, των οποίων γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες και έχουν μετατρέψει την πρωτεύουσα σε Άγρια Δύση. Μοναδική επωδός σας παραμένει η μικρομεσαία εγκληματικότητα, η οποία όμως επίσης έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια».
Παράλληλα, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μη συγκρότησης Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής υπογραμμίζοντας: «Αναφέρατε, κ. Υπουργέ, ότι σε αυτή τη χώρα όλοι δηλώνουν ειδικοί… Δηλαδή, οι Καθηγητές των Νομικών Σχολών, οι Πρόεδροι των Ενώσεων, οι Ανώτατοι Δικαστικοί Λειτουργοί, τα μέλη των Δικηγορικών Συλλόγων δεν είναι ειδικοί; Ποιοι είναι οι ειδικοί; Ποιοι είναι οι «άριστοι»; Σας έχουμε ακούσει να λοιδορείτε διαρκώς μέλη Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών του παρελθόντος. Ο αείμνηστος Λάμπρος Μαργαρίτης, που ήταν επικεφαλής της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη συγγραφή του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα και του οποίου το όνομα δόθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν ήταν ειδικός; Ήταν διαπλεκόμενος;»
Αφού, ο Βουλευτής Φθιώτιδας ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τις επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, ολοκλήρωσε την ομιλία του με αναφορά στα άρθρα για την ενδοοικογενειακή βία και στην πρωτοβουλία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. να καταθέσει εκ νέου τροπολογία για την αναγνώριση του όρου «Γυναικοκτονία». Όπως τόνισε: «Η εικόνα της χώρας μας, όσον αφορά το θέμα της αντιμετώπισης του φαινομένου της έξαρσης της ενδοοικογενειακής βίας, είναι αποθαρρυντική. Σύμφωνα με την Έκθεση της GREVIO η χώρα μας είναι ουραγός στην υποστήριξη θυμάτων και της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί 71 συστάσεις προς τη χώρα μας, με τις μισές να είναι επείγουσες και 18 εξ αυτών κατεπείγουσες. Αγνοούνται και οι παραινέσεις της GREVIO, σύμφωνα με τις οποίες η Κυβέρνηση “ενθαρρύνεται έντονα να εντείνει τις διαβουλεύσεις με ένα φάσμα οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών”. Καθήκον της Πολιτείας είναι να αναζητήσει βιώσιμες και ρεαλιστικές λύσεις, αναγνωρίζοντας την πασιφανή πραγματικότητα της κατακόρυφης ανόδου των περιστατικών βίας σε βάρος των γυναικών. Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποτυγχάνει και σε αυτόν τον τομέα, μέσω και του αποφασιστικού πλήγματος στην ασφάλεια δικαίου, που επιφέρουν συνολικά οι διατάξεις του. Γι’ αυτό το λόγο, καταθέσαμε ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. τροπολογία για την αναγνώριση του όρου “Γυναικοκτονία” από την ελληνική έννομη τάξη, προκειμένου να τεθεί ένας φραγμός στον καταιγισμό περιστατικών κακοποιήσεων, βιασμών, σωματικής και ψυχολογικής βίας».