Στην ερώτηση που κατέθεσαν 49 Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία για τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τα ΚΔΑΠ και τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς των Δήμων, αναφέρθηκε ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννης Σαρακιώτης μιλώντας στον Flash 99.4 και στην εκπομπή «απλά επικίνδυνοι». Παρακάτω ακολουθούν σημεία και βίντεο των τοποθετήσεων του.
«Δυστυχώς η κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει εκτός 66.000 παιδιά, εκτός ΚΔΑΠ και βρεφονηπιακών σταθμών των δήμων. Παιδιά και οικογένειες οι οποίες πληρούσαν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που έθετε το αρμόδιο υπουργείο»
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτό που έκανε, ενέκρινε χρηματικό ποσό και έδινε τα voucher μετά τη λήξη της διαδικασίας της υποβολής των αιτήσεων. Και στη συνέχεια εκταμιεύονταν το αντίστοιχο κονδύλι προκειμένου να μην μείνει κανένας εκτός».
«Παραδέχεται η κυβέρνηση μεν το λάθος της αλλά δεν το διορθώνει ολοκληρωτικά με αυτά τα 10 εκ. θα καλυφθούν κάποια παιδιά κάποιες οικογένειες. Δεν θα υπάρξει πλήρης κάλυψη όλων των οικογενειών».
«Ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης την παρούσα χρονική περίοδο αν δεν είναι η στήριξη των οικογενειών;. Είναι χρήματα τα οποία δεν έχουν κάποιο ρίσκο. Δεν θα πάνε σαν το πλωτό φράγμα του μισού εκατομμυρίου ευρώ το οποίο θα καταλήξει να μας προστατεύει από τις σαλούφες εν τέλει. Είναι χρήματα τα οποία θα πιάσουν τόπο».
«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πέραν των προβλημάτων που δημιουργούνται στις οικογένειες με τα voucher θα υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά την εργασία και την απασχόληση. Καθώς είτε δημόσιοι είτε ιδιωτικοί φορείς δεν θα απορροφήσουν τον αντίστοιχο αριθμό εργαζομένων εκπαιδευτικών σε αυτές τις δομές. Γιατί πηγαίνουν ανάλογα με τα παιδιά τα οποία θα προσέλθουν και θα εγγραφούν».
«Το ποσό δεν επαρκεί για να πάρουν voucher οι 66.000 οικογένειες που μένουν εκτός», υπογράμμισε. «Και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να κάνουμε διάκριση ανάμεσα σε ιδιωτικά και δημόσια. Υπάρχουν περιοχές στην ελληνική περιφέρεια οι οποίες δεν διαθέτουν δημόσια ΚΔΑΠ και τα παιδιά απασχολούνται σε ιδιωτικά.
«Μου κάνει εντύπωση, που αυτή η κυβέρνηση η οποία προεκλογικά υποτίθεται θα στήριζε τον ιδιωτικό τομέα, πετάει τον ιδιωτικό τομέα εκτός, πράγμα το οποίο το είχε εντάξει η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τα προηγούμενα χρόνια στην χρηματοδότηση των voucher»
«Τα προηγούμενα χρόνια στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, υπό ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες, η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προχώρησε σε εμβληματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες δυστυχώς δεν έλαβαν και τη δημοσιότητα που άξιζαν να λάβουν. Πρώτη και καλύτερη η ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας το 2016.»
«Το ΕΛΙΔΕΚ χρηματοδοτήθηκε και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτοί να διατίθενται για τη δημιουργία ενός τέτοιου ιδρύματος. Η πρόταση της τότε ηγεσίας του Υπουργείου, υλοποιήθηκε και χρηματοδοτήθηκε, αφού διατέθηκαν πόροι πάνω από 250 εκατ. ευρώ από το 2016 έως και το 2019, χρήματα τα οποία έλαβαν κατά κύριο λόγο νέοι επιστήμονες με πολύ υψηλά προσόντα.»
«Για το τεχνολογικό πάρκο της Θεσσαλονίκης, εξετάζουμε αυτή την πρόταση της κυβέρνησης, η οποία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, είμαστε επιφυλακτικοί ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα προχωρήσει η όλη διαδικασία. Η τοποθεσία είναι μία τοποθεσία φιλέτο. Αν η κυβέρνηση πάει να μοιράσει το χώρο σε φίλα προσκείμενους επιχειρηματίες θα μας βρει απέναντι. Αν η κυβέρνηση πάει να δημιουργήσει ένα θεσμό ο οποίος θα συμβάλει στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας, θα μας βρει συμμάχους, με εποικοδομητικές προτάσεις και κριτική. Να είμαστε ξεκάθαροι.»
«Δυστυχώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια η κακοδιαχείριση στη ΛΑΡΚΟ, η οποία χτύπησε κόκκινο την περίοδο 2007-2009, σε συνδυασμό με την υπογραφή του συμβολαίου του hedging με κλειστή και χαμηλή τιμή, όπου και ζημιώθηκε η εταιρεία κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο υπερδιπλασιάστηκε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και αντιλαμβάνεστε ότι μία εταιρεία που εξαρτάται κατά πολύ από το ενεργειακό κόστος, αύξησε κατά πολύ τις ζημίες της.»
«Το προηγούμενο χρονικό διάστημα με σειρά ερωτήσεων και δημοσίων παρεμβάσεων αναδείξαμε το θέμα και ήρθε ο κορονοϊός για να αλλάξει τα δεδομένα. Βλέπουμε εδώ και καιρό ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Γαλλία, οι κυβερνήσεις τους να προσπαθούν να προστατεύσουν όχι μόνο τις κρατικές επιχειρήσεις, αλλά και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, προκειμένου αυτές να μην περάσουν σε άλλα χέρια. Εμείς, στη χώρα μας η κυβέρνηση κοιτάζει πως θα ξεφορτωθεί τις λίγες μεγάλες βιομηχανίες που έχουν μείνει, συνεχίζοντας αμέριμνοι τη διαδικασία της εκκαθάρισης της εταιρείας.»
Πηγή: www.politic.gr