08/03/2024

Γ. Σαρακιώτης: «Η Ν.Δ. χαρίζει στα συμφέροντα τα πάντα και πάση θυσία, ακόμη και την ανώτατη εκπαίδευση»

Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων εξέφρασε μέσω ομιλίας του στη Βουλή ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης.

Όπως αρχικά ανέφερε ο κ. Σαρακιώτης: «Η Κυβέρνηση έχει επιδείξει μηδαμινό ενδιαφέρον για το δημόσιο πανεπιστήμιο επί 5 συναπτά έτη, εξαιρώντας – για να είμαι δίκαιος – την κα Κεραμέως, η οποία αποφάσισε την κατάργηση 37 πανεπιστημιακών τμημάτων, που είχε ιδρύσει η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. […] Το νομοσχέδιο είναι εμφανώς αντισυνταγματικό – και δε χρειάζεται να είναι κανείς απόφοιτος της Σορβόννης ή της Νομικής Αθηνών για να το αντιληφθεί, αρκεί μια απλή ανάγνωση του άρθρου 16 του Συντάγματος – και συνιστά ευθεία πρόκληση προς τους δημοκρατικούς θεσμούς της πατρίδας μας, αλλά και προς τους χιλιάδες καθηγητές, ερευνητές, φοιτητές και διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι εμπαίζονται από μία Κυβέρνηση, η οποία έχει αποφασίσει να χαρίσει σε συμφέροντα τα πάντα και πάση θυσία».

Εν συνεχεία, ο Βουλευτής Φθιώτιδας επεσήμανε ότι: «Υποστηρίζετε ψευδώς και μεθοδευμένα ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα επιτρέψει την παραμονή στη χώρα του μεγαλύτερου μέρους των φοιτητών που επιθυμούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό […] Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2021, σπούδαζαν στο εξωτερικό 37.530 φοιτητές και εξ αυτών μόλις το 5% παρακολουθούσε προπτυχιακά προγράμματα. Σε ποιο λοιπόν επαναπατρισμό αναφέρεστε και σε ποιες δυνατότητες παραμονής στη χώρα, όταν εσείς διώχνετε τους φοιτητές με κάθε ευκαιρία; Μόνο το 2023, 35.000 υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις έμειναν εκτός Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και εξ αυτών, οι 26.491 “κόπηκαν” λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που εσείς θεσμοθετήσατε. Δημιουργείτε μεθοδικά, δηλαδή, όλα αυτά τα χρόνια πελατεία για τους ιδιώτες και με το παρόν νομοσχέδιο, επιχειρείτε να ενισχύσετε και το “brand” τους απονέμοντας τον τίτλο του “πανεπιστημίου”».

Επιπροσθέτως, ο κ. Σαρακιώτης υπογράμμισε ότι: «Υποστελεχωμένα πανεπιστημιακά τμήματα λειτουργούν με έως και μονοψήφιο αριθμό μελών Δ.Ε.Π., οδηγούμενα με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη απαξίωση, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του στελεχιακού δυναμικού τους. Παρουσιάζουμε τη χειρότερη αναλογία καθηγητών προς φοιτητές με 1 καθηγητή να αναλογεί σε 47 φοιτητές, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 1/13. Ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θεσπίσαμε τον κανόνα “1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση” και τώρα υπόσχεστε ότι θα τον επαναφέρετε. Αναρωτιέμαι όμως: Επί 5 χρόνια γιατί δεν τον εφαρμόζατε; Αφήσατε πανεπιστημιακά τμήματα να υποστελεχωθούν και αφού αποχώρησαν από τα Ιδρύματα εκατοντάδες μέλη ΔΕΠ τα τελευταία χρόνια, τώρα υπόσχεστε ότι θα επαναφέρετε το συγκεκριμένο κανόνα για εκείνους που θα αποχωρήσουν! Και τι θα συμβεί με τη ζημιά, που έχετε ήδη προκαλέσει; Τίποτα! Περασμένα, ξεχασμένα..!»

Μάλιστα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας αναφέρθηκε στους εκατοντάδες συμβασιούχους, οι οποίοι στελεχώνουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση βιώνοντας ένα πρωτοφανές καθεστώς εργασιακής επισφάλειας τονίζοντας: «1 στους 5 διδάσκοντες στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι συμβασιούχος, περίπου δηλαδή 1.800 επιστήμονες. Αλλά ακόμη και με αυτές τις συμβάσεις προκαλέσατε προβλήματα… Υπάρχουν τμήματα, ακόμη και του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα οποία στηρίζουν τη λειτουργία τους σε διδάσκοντες αμισθί, εξαιτίας και της σύγχυσης που προκαλέσατε φέτος με τις καθυστερήσεις υλοποίησης του προγράμματος απόκτησης ακαδημαϊκής εμπειρίας για νέους επιστήμονες, το οποίο είχε θεσμοθετηθεί από την Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το 2016. Νέοι επιστήμονες, που βιοπορίζονταν μέσω του εν λόγω προγράμματος χρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ, τέθηκαν εκτός πανεπιστημίου χωρίς να τους δίνεται έστω η δυνατότητα διεκδίκησης μιας θέσης μέλους ΔΕΠ, αφού αρνείστε να προχωρήσετε σε προσλήψεις! Αυτή είναι η απάντηση στον κ. Γεραπετρίτη, που από αυτό το βήμα προ ολίγου ανέφερε ότι 6 στους 10 καθηγητές βρίσκονται στο εξωτερικό. Στο εξωτερικό βρίσκονται γιατί πολύ απλά δεν προχωράτε σε προσλήψεις στα δημόσια πανεπιστήμια».

Ακολούθως, ο κ. Σαρακιώτης σημείωσε: «Τα δε Περιφερειακά Πανεπιστήμια απειλούνται με ερήμωση, τη στιγμή που, για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανήκει στα 900 κορυφαία παγκοσμίως, ενώ ο αριθμός των ετεροαναφορών των διδασκόντων και των ερευνητών έχει αυξηθεί κατά 25% εντός μόλις 4 ετών. Ενδεικτικό στοιχείο του εξέχοντος στελεχιακού δυναμικού το οποίο, εντούτοις, εργάζεται σε συνθήκες τριτοκοσμικές και όχι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με αποκλειστικά δική σας ευθύνη».

Κλείνοντας, αφού πραγματοποίησε μνεία στην κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ από την Κυβέρνηση στην ίδρυση της ανύπαρκτης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας χαρακτήρισε business plan” και όχι νομοσχέδιο την πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, παραθέτοντας ορισμένες από τις προτάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία για την ουσιαστική αναβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου: «Διπλασιασμός σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων. Διπλασιασμός σε βάθος τετραετίας, του αριθμού μελών ΔΕΠ, με 2.000 διορισμούς ανά έτος. Πρόσληψη διοικητικού προσωπικού για θεσμούς όλων των βαθμίδων. Λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών, και θα λειτουργούν αποκλειστικά με τον όρο το Πανεπιστήμιο να έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία με τοπικούς παραγωγικούς φορείς».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης: «Οι “γοργοί ρυθμοί” δεν αφορούν την οικονομική ανάπτυξη αλλά την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας»

Με ομιλία του στη Βουλή τοποθετήθηκε στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης. Όπως...

Διαβάστε Περισσότερα

Ερώτηση Σαρακιώτη για 2η ΤΟ.Μ.Υ. Λαμίας: «Ως πότε θα παραμένει στις καλένδες η λειτουργία της κ. Γεωργιάδη;»

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο προχωρήσει επιτέλους η έναρξη της πλήρους και απρόσκοπτης λειτουργίας της 2ης ΤΟ.Μ.Υ. Λαμίας στην περιοχή του Παγκρατίου, ζητά να ενημερωθεί μέσω νέας κοινοβουλευτικής παρέμβασής του ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης από Νοσοκομείο Λαμίας: «Δυσοίωνο το μέλλον του Νοσοκομείου μας – Άμεση ανάγκη η αλλαγή πολιτικής για την ανόρθωσή του»

Για δυσοίωνο μέλλον του Νοσοκομείου Λαμίας και για άμεση ανάγκη αλλαγής πολιτικής για την ανόρθωσή του κάνει λόγο ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης...

Διαβάστε Περισσότερα