08/04/2020

Γ. Σαρακιώτης: “Η στήριξη των Ο.Τ.Α. είναι παραπάνω από απαραίτητη εν μέσω πανδημίας”

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσαν ο Γιάννης Σαρακιώτης και Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αναφορικά με την αναγκαιότητα ενίσχυσης των Ο.Τ.Α. εν μέσω της παρατεταμένης πανδημικής κρίσης.

Οι Δήμοι και σε αυτή την κρίση καλούνται να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του κοινωνικού συνόλου. Επομένως κρίνεται απολύτως απαραίτητη η αύξηση των κονδυλίων προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι λόγοι είναι προφανείς: οι συνεχώς αυξανόμενες δαπάνες που απαιτούνται λόγω της πανδημίας, με δεδομένο τον σημαντικό περιορισμό των δημοτικών εσόδων σε αυτήν ειδικά την περίοδο.

Οι Δήμοι συνεχίζουν να φροντίζουν μεταξύ άλλων για δύο σημαντικές για τη δημόσια υγεία υπηρεσίες: την αποκομιδή των απορριμμάτων και, σε αρκετές περιπτώσεις, την ύδρευση. Οι υπηρεσίες αυτές θεωρητικά καλύπτονται από τα ανταποδοτικά τέλη, τα οποία όμως έχουν μειωθεί. Επίσης, λόγω της υγειονομικής κρίσης οι Δήμοι πραγματοποιούν απολυμάνσεις δημοσίων χώρων, σχολείων και κτιρίων και ενισχύουν δομές τους όπως κοινωνικά φαρμακεία και κοινωνικά παντοπωλεία. Με βάση στοιχεία της ΚΕΔΕ προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα σε περισσότερες από 212.800 οικογένειες, ενώ παρέχουν καθημερινά περισσότερα από 12.000 γεύματα.

Παράλληλα, οι Δήμοι στηρίζουν και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο λόγω της επιδημίας έχει επιφορτιστεί με νέες αρμοδιότητες (αποστολή φαρμάκων, νοσηλευτικές και κοινωνικές υπηρεσίες και σε πάσχοντες από κορωνοϊό). Κατά την περίοδο της καραντίνας, πάνω από 75.000 πολίτες εξυπηρετούνται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα από τις δομές του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται διαρκώς. Στους 332 δήμους της χώρας λειτουργούν συνολικά 880 δομές, στις οποίες υπηρετούν συνολικά 4.000 εργαζόμενοι. Οι 2.900 εξ αυτών υπηρετούσαν ήδη στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και οι υπόλοιποι 1.100 προέρχονται από άλλες υπηρεσίες.

Διαβάστε το κείμενο της ερώτησης εδώ.

Από το πρόσφατο Κοινοβουλευτικό μου Έργο

Γ. Σαρακιώτης: «Η φετινή Πρωτομαγιά προπομπός της πολιτικής αλλαγής της 21ης Μαΐου»

Στη διαχρονική σημασία και στα επίκαιρα μηνύματα του φετινού εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς αναφέρεται μέσω δήλωσής του ο Υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, ο οποίος έδωσε το παρών στο κάλεσμα που απηύθυνε το...

Διαβάστε Περισσότερα

Κοινοβουλευτική ερώτηση Σαρακιώτη: «Αναξιοκρατία και παρατυπίες κατά τη διαδικασία επιλογής Διευθυντών Σχολείων και Σχολικών Συμβούλων»

Κοινοβουλευτική ερώτηση, με αφορμή το πλήθος καταγγελιών για το διαβλητό των διαδικασιών επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Σχολικών Συμβούλων, κατέθεσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Κατά την αντίληψη της Ν.Δ. υπάρχουν “πυροσβέστες δύο ταχυτήτων”»

Το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών για την ένταξη των πυροσβεστικών υπαλλήλων στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων έφερε στη Βουλή, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική...

Διαβάστε Περισσότερα