08/04/2020

Γ. Σαρακιώτης: “Η στήριξη των Ο.Τ.Α. είναι παραπάνω από απαραίτητη εν μέσω πανδημίας”

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσαν ο Γιάννης Σαρακιώτης και Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αναφορικά με την αναγκαιότητα ενίσχυσης των Ο.Τ.Α. εν μέσω της παρατεταμένης πανδημικής κρίσης.

Οι Δήμοι και σε αυτή την κρίση καλούνται να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του κοινωνικού συνόλου. Επομένως κρίνεται απολύτως απαραίτητη η αύξηση των κονδυλίων προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι λόγοι είναι προφανείς: οι συνεχώς αυξανόμενες δαπάνες που απαιτούνται λόγω της πανδημίας, με δεδομένο τον σημαντικό περιορισμό των δημοτικών εσόδων σε αυτήν ειδικά την περίοδο.

Οι Δήμοι συνεχίζουν να φροντίζουν μεταξύ άλλων για δύο σημαντικές για τη δημόσια υγεία υπηρεσίες: την αποκομιδή των απορριμμάτων και, σε αρκετές περιπτώσεις, την ύδρευση. Οι υπηρεσίες αυτές θεωρητικά καλύπτονται από τα ανταποδοτικά τέλη, τα οποία όμως έχουν μειωθεί. Επίσης, λόγω της υγειονομικής κρίσης οι Δήμοι πραγματοποιούν απολυμάνσεις δημοσίων χώρων, σχολείων και κτιρίων και ενισχύουν δομές τους όπως κοινωνικά φαρμακεία και κοινωνικά παντοπωλεία. Με βάση στοιχεία της ΚΕΔΕ προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα σε περισσότερες από 212.800 οικογένειες, ενώ παρέχουν καθημερινά περισσότερα από 12.000 γεύματα.

Παράλληλα, οι Δήμοι στηρίζουν και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο λόγω της επιδημίας έχει επιφορτιστεί με νέες αρμοδιότητες (αποστολή φαρμάκων, νοσηλευτικές και κοινωνικές υπηρεσίες και σε πάσχοντες από κορωνοϊό). Κατά την περίοδο της καραντίνας, πάνω από 75.000 πολίτες εξυπηρετούνται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα από τις δομές του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται διαρκώς. Στους 332 δήμους της χώρας λειτουργούν συνολικά 880 δομές, στις οποίες υπηρετούν συνολικά 4.000 εργαζόμενοι. Οι 2.900 εξ αυτών υπηρετούσαν ήδη στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και οι υπόλοιποι 1.100 προέρχονται από άλλες υπηρεσίες.

Διαβάστε το κείμενο της ερώτησης εδώ.

Από το πρόσφατο Κοινοβουλευτικό μου Έργο

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Απολύσεις για τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ, ασυλία στον Διαχειριστή της εκκαθάρισης»

Στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας, το οποίο περιλαμβάνει διάταξη για τη χορήγηση ασυλίας στον Ειδικό Διαχειριστή και στα μέλη του Δ.Σ. της ΛΑΡΚΟ, παρενέβη (28/07) με ομιλία του ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στην Επιτροπή Έρευνας & Τεχνολογίας: «Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με ισότιμη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες»

«Η καινοτομία στην τουριστική βιομηχανία είτε θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, είτε η αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων στις νέες τεχνολογίες θα οξύνει τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες» τόνισε μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της τοποθέτησής...

Διαβάστε Περισσότερα

Μ. Ξενογιαννακοπούλου – Γ. Σαρακιώτης: «Απολύσεις για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, ασυλία για τους εκτελεστές του σχεδίου της Κυβέρνησης»

Τις τελευταίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στη ΛΑΡΚΟ και σχετίζονται με την επίδοση των ειδοποιητηρίων απόλυσης προς τους εργαζομένους της, καθώς και την εισαγωγή διάταξης νόμου στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία παρέχει ασυλία σε...

Διαβάστε Περισσότερα