23/06/2020

Γ. Σαρακιώτης: «Θέλετε τη ΛΑΡΚΟ ζωντανή;» – Α. Γεωργιάδης: «Δε θα πετάξω ούτε ευρώ σε μια προβληματική και ζημιογόνο επιχείρηση»

Στην Ολομέλεια της Βουλής επανήλθε το θέμα της ΛΑΡΚΟ, με ομιλία του Βουλευτή Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννη Σαρακιώτη στο πλαίσιο επίκαιρης επερώτησης προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη με θέμα «Ενίσχυση Επιχειρήσεων: Αξιοποίηση νέων δυνατοτήτων».

Ο κ. Σαρακιώτης τόνισε ότι η κυβέρνηση «οφείλει να ασχοληθεί ουσιαστικά και να δει όλη αυτή την κρίση, που έχει προκύψει, ως ευκαιρία για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής σιδηρονικελίου στην ΕΕ και μία από τις πέντε μεγαλύτερες στον κόσμο». Παράλληλα, διερωτήθηκε αν προβληματίζει την κυβέρνηση η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην εταιρεία: «Μειώσεις μισθών, οι οποίες φθάνουν στο 40%. Εργολάβοι, οι οποίοι συνεργάζονταν επί χρόνια με την εταιρεία, μεταφορείς και προμηθευτές απλήρωτοι».

Όπως ανέφερε ο Βουλευτής Φθιώτιδας απευθυνόμενος προς τον κ. Γεωργιάδη: «Εσείς δε λέγατε προεκλογικά ότι θα φέρετε επενδύσεις; Για ποιες επενδύσεις θα συζητήσουμε, όταν μια από τις ελάχιστες βαριές βιομηχανίες της χώρας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο χείλος του γκρεμού; Υποσχόσασταν περισσότερες και καλύτερες δουλειές… Αυτά να πείτε στους ανθρώπους στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα, στα Σέρβια Κοζάνης και στο Κόκκινο Βοιωτίας. Η ΛΑΡΚΟ παράγει ένα 100% ελληνικό προϊόν με ελληνική τεχνογνωσία από το ελληνικό χώμα, με Έλληνες εργάτες και μηχανικούς και ελληνικές πρώτες ύλες. Πριν ξεκινήσουμε να ψάχνουμε για επενδυτές, που θα τονώσουν την ελληνική οικονομία, ας δούμε τι συμβαίνει στις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα μας για πολλές δεκαετίες, όπως αυτή της ΛΑΡΚΟ».

Το ερώτημα, σύμφωνα με τον κ. Σαρακιώτη, είναι απλό και ένα: «Θέλετε τη ΛΑΡΚΟ ζωντανή; Θέλετε να υπάρχουν βαριές βιομηχανίες στη χώρα μας; Είναι ξεκάθαρο το ερώτημα και αναμένουν την απάντησή σας οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες, οι οποίοι συνδέονται με την εταιρεία σε πέντε νομούς της χώρας μας. Υπάρχουν νέα δεδομένα και οφείλετε να τα χρησιμοποιήσετε και οφείλετε την ίδια «στοργή» και την ίδια «αγάπη», που δείχνετε για τις τράπεζες, να τη δείξετε για τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής νικελίου στην Ευρώπη».

Η κυνική απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ήταν χαρακτηριστική της τύχης, που επιφυλάσσει η σημερινή κυβέρνηση για τη ΛΑΡΚΟ: «Σας έδωσε κανένας την εντύπωση ότι η Ευρώπη είπε να πηγαίνουν οι κυβερνήσεις και να δίνουν χρήματα σε προβληματικές και ζημιογόνες επιχειρήσεις; Αυτή είναι η δουλειά της Ευρώπης; Και αν το λέει η Ευρώπη, η Ελληνική Κυβέρνηση τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων δε θα τα πετάξει. Τελειωμένη η κουβέντα. Θέλω να το ξεκαθαρίσω για να μη γίνει καμία παρεξήγηση. Προσωπικά ως Υπουργός Ανάπτυξης δεν έχω την παραμικρή διάθεση να χρησιμοποιήσω χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων σε ζημιογόνες επιχειρήσεις μόνο και μόνο για να ζήσουν μερικούς μήνες παραπάνω και να κάνετε εσείς πραγματικότητα τα κομουνιστικά σας όνειρα. Οι επιχειρήσεις, που θα ζήσουνε, θα είναι οι επιχειρήσεις που μπορούν να ζήσουνε».

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της επίκαιρης επερώτησης.

Αρχείο δελτίων τύπου

Φωτίου – Σαρακιώτης: «Η Κυβερνητική ανικανότητα στερεί ακόμη και το ΤΕΒΑ από τους ευάλωτους πολίτες»

Σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες, μεταξύ των οποίων είναι και Φθιώτιδα, εν μέσω περιόδου πανδημίας και κατάρρευσης του εισοδήματος μεγάλης μερίδας του πληθυσμού και κυρίως των πιο ευάλωτων συμπολιτών, εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχει γίνει καμία διανομή τροφίμων και...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”: «Για τη Ν.Δ. χωρίς καρέκλα: “προδοσία η επέκταση των 12 ν.μ.” – Με καρέκλα: “Πατριωτισμός”»

«Επί δύο χρόνια η Νέα Δημοκρατία μας κατηγορούσε για το θέμα του Ιονίου λέγοντας ότι, ακολουθούμε την ατζέντα της Τουρκίας και ότι, ανοίγουμε κερκόπορτα και χθες οι ίδιοι άνθρωποι χωρίς να ζητήσουν ένα συγνώμη στον ελληνικό λαό, που τον δίχασαν και τον δηλητηρίασαν,...

Διαβάστε Περισσότερα

Η φωνή των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Λαμίας στη Βουλή από τον Γιάννη Σαρακιώτη

Τις ανησυχίες και την αγωνία των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Λαμίας, σχετικά με τον τρόπο διδασκαλίας, αλλά και την μελλοντική προετοιμασία τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις, μετέφερε προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και...

Διαβάστε Περισσότερα