17/07/2020

Γ. Σαρακιώτης και Βουλευτές ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: «Γιατί υπάρχει αδράνεια στην εξέλιξη των σιδηροδρομικών έργων κε Υπουργέ;»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ζητώντας να ενημερωθούν για την αδράνεια στην εξέλιξη των σιδηροδρομικών έργων, κατέθεσαν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων είναι και ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.Προοδευτική Συμμαχία Φθιώτιδας, κ. Γιάννης Σαρακιώτης. Η εν λόγω ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτή Φλώρινας Πέτη Πέρκα και θέμα της.

Οι βουλευτές μεταξύ άλλων επισημαίνουν:

– Τα νέα έργα που παραδόθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ περισσότερα από τα αντίστοιχα της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ προγραμματίζονταν πολλά ακόμα.

– Στις 14 Ιουλίου 2020, δηλαδή μετά την παρέλευση ενός έτους και μίας εβδομάδας από τις εκλογές του 2019, εγκαινιάστηκε η λειτουργία του έργου Κιάτο – Ροδοδάφνη, με πανηγυρική εκδήλωση στον σταθμό του Αιγίου.

– Παρά τη μεσολάβηση χρονικού διαστήματος μεγαλύτερου του ενός έτους από την επιτυχημένη δοκιμαστική λειτουργία, οι αρμόδιοι φορείς δεν μερίμνησαν ούτε για τη στοιχειωδώς ομαλή πρόσβαση στον σταθμό του Αιγίου.

– Ακολούθησαν από την πρώτη ημέρα λειτουργίας οι έντονες διαμαρτυρίες χρηστών και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα να αναγκαστεί τοπικός βουλευτής της συμπολίτευσης να καταθέσει στις 25/6/2020 σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

– Μετά την παρέλευση ενός έτους κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, διαπιστώνουμε ότι ολοκληρωμένα έργα παραμένουν στάσιμα και δεν έχουν παραδοθεί ακόμη σε χρήση ενώ δεν έχουν υπάρξει δημοπρατήσεις νέων έργων.

– Προκειμένου να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από την παρατεταμένη και αδικαιολόγητη αδράνειά της, η Διοίκηση της εταιρείας στο πλαίσιο της παρουσίασης στην Πάτρα στις 3 Ιουλίου 2020 της λύσης της υπογειοποίησης της γραμμής Ρίου -Πάτρας (όπου υιοθετήθηκε ένα «ημιφαραωνικό» έργο) προέβη σε δηλώσεις -πομφόλυγες σε δύο τομείς:

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και με πρόσθετο στοιχείο τις πρόσφατες ανακοινώσεις για πλήρη αλλαγή του τοπίου στις σιδηροδρομικές δομές με πλήρη πλέον ανάμιξη από πλεονεκτική θέση του ιδιωτικού τομέα, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

H προώθηση των σιδηροδρομικών έργων είναι συμβατή με τον προγραμματισμό υλοποίησης των έργων που (εικάζουμε ότι θα) έχει ορίσει το εποπτεύον Υπουργείο, ή πλέον έχει αποφασιστεί ότι οι κρατικές εταιρίες του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ θα περάσουν σε ιδιωτικά συμφέροντα;

Σε ποια φάση ευρίσκονται οι μέχρι 7 Ιουλίου 2019 προκηρυχθείσες μελέτες της ΕΡΓΟΣΕ και ποιος ο ορίζοντας ολοκλήρωσης τους;

Για την ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών παρακαλούμε όπως μας προσκομίσετε τα παρακάτω στοιχεία αναφορικά με τη δραστηριότητα της εταιρίας ΕΡΓΟΣΕ:

– Πίνακες με τις ετήσιες απορροφήσεις των έργων, μελετών και απαλλοτριώσεων κατά την τετραετία 2016, 2017, 2018, 2019 και ειδικότερα και κατά τα χρονικά διαστήματα 1/1 έως 30/6/2019, 1/7 έως 31/12/2019 και 1/1 έως 30 /6/2020.

– Συνολικές πληρωμές και ποσοστά υλοποίησης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου όλων των εν εξελίξει εργολαβιών και μελετών κατά τα χρονικά διαστήματα 1/1 έως 30/6/2019, 1/7 έως 31/12/2019 και 1/1 έως 30 /6/2020.

Δείτε εδώ ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης

Πηγή: www.syriza.gr

Από το πρόσφατο Κοινοβουλευτικό μου Έργο

Γ. Σαρακιώτης από Βέροια: «Ν.Δ. σημαίνει ανάπτυξη για λίγους, αφανισμός για τη μεσαία τάξη»

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ν.Ε. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία Ημαθίας στον Πολυχώρο “ΕΛΗΑ” στη Βέροια, το βράδυ της Τετάρτης (28/09) μετείχε ως κεντρικός ομιλητής, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. –...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης και Βουλευτές ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.: «Πρώτοι οι Κυβερνώντες στις “κορδέλες”, άφαντοι για το Νοσοκομείο Λαμίας»

Σε μία ακόμη κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα διαρκώς αυξανόμενα προβλήματα του Νοσοκομείου Λαμίας προχώρησε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, μετά και την πρόσφατη...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης: «Το Νοσοκομείο Λαμίας υποβαθμίζεται μεθοδικά και συνειδητά από τη Ν.Δ. εδώ και 3 χρόνια»

Στις κινητοποιήσεις του Σωματείου των Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και των Κέντρων Υγείας της Φθιώτιδας βρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης,...

Διαβάστε Περισσότερα