27/08/2020

Γ. Σαρακιώτης και Βουλευτές ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: «Η κα Κεραμέως είναι κατώτερη του ήδη χαμηλού μέσου όρου απόδοσης της Κυβέρνησης»

Την απόπειρα της Κυβέρνησης να εφαρμόσει μία ακόμη κοινωνικά βίαιη και αντιτασσόμενη σε συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα, “αντιμεταρρύθμιση” στο χώρο της εκπαίδευσης, στηλιτεύουν με ερώτησή τους ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Γιάννης Σαρακιώτης και Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Νίκου Φίλη. Με εγκύκλιο που εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων περιορίζει ή αφαιρεί την άδεια ανατροφής τέκνου από τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς, το ειδικό επιστημονικό (Ε.Ε.Π.) και βοηθητικό προσωπικό (Ε.Β.Π.) των σχολικών μονάδων. Ειδικότερα, στην αριθ. πρωτ. 108357/Ε3/21-8-2020 (ΑΔΑ: ΩΚΔΦ46ΜΤΛΗ-ΙΦΧ) εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων μεταξύ άλλων ορίζεται ότι:

«…η διάρκεια της άδειας ανατροφής στην περίπτωση υπαλλήλου ο οποίος κατά το χρόνο του διορισμού του έχει ήδη τέκνο ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών ποσοτικώς περιορίζεται, και έχει τόση διάρκεια σε μήνες όση είναι το άθροισμα των ωρών του μειωμένου ωραρίου που θα ελάμβανε ο γονέας μέχρι τη συμπλήρωση των ετών διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου του τέκνου του. Κατά συνέπεια, εκπαιδευτικός ή μέλος Ε.Ε.Π.- Ε.Β.Π. που κατά την ημερομηνία διορισμού του/της έχει τέκνο άνω των δύο ετών δεν δικαιούται άδεια ανατροφής.

Εκπαιδευτικός ή μέλος Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. που κατά την ημερομηνία διορισμού έχει τέκνο κάτω των δύο ετών δικαιούται τμήμα της εννεάμηνης άδειας ανατροφής, το οποίο υπολογίζεται αναλογικά με βάση το διάστημα που ο/η εκπαιδευτικός/μέλος Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. θα ελάμβανε μειωμένο ωράριο μετά τη λήξη της άδειας λοχείας (μητρότητας) και μέχρι τη συμπλήρωση των δύο ετών του παιδιού, δηλαδή μέχρι την ηλικία των 24 μηνών του παιδιού».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο κείμενο της ερώτησής τους ο κ. Σαρακιώτης και οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία «τα διαλαμβανόμενα, όμως, στην εγκύκλιο για την άδεια ανατροφής τέκνου δεν βρίσκουν έρεισμα σε κάποια νομοθετική διάταξη», ενώ συμπληρώνουν λέγοντας ότι: «η προκείμενη εγκύκλιος απέχει ακόμα και από την αριθ. 64/2008 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ.» καθώς και ότι αντίκειται νομολογίας των αρμόδιων δικαστηρίων με την οποία έχει αναγνωριστεί πλήρης εννιάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου σε νεοδιόριστη εκπαιδευτικό, που είχε αποκτήσει τέκνο κάτω των 4 ετών πριν τον διορισμό (ΔεφΠειρ 32/2014).

Τέλος, οι ερωτώντες Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επικαλούμενοι σειρά διατάξεων του Εθνικού και Ενωσιακού Δικαίου απευθύνουν τα παρακάτω ερωτήματα προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, κα Ν. Κεραμέως:

  1. Θα προβεί σε ανάκληση της υπ’ αριθ. 108357/Ε3/21-8-2020 εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την ενιαία εφαρμογή των διευκολύνσεων, που αφορούν την προστασία της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας, στους εκπαιδευτικούς και μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., σύμφωνα με το Σύνταγμα;

Δείτε εδώ ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης των Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία

Αρχείο δελτίων τύπου

Στη Λαμία Ν. Παππάς, Κ. Ζαχαριάδης και Χρ. Σπίρτζης με το Βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Σαρακιώτη

Στη Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στις πληγείσες από τις πρόσφατες σφοδρές βροχοπτώσεις περιοχές, έξω από την πόλη Λαμίας, βρέθηκε σήμερα (20/9) κλιμάκιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, αποτελούμενο από τον πρώην Υπουργό, Βουλευτή και Τομεάρχη Υποδομών &...

Διαβάστε Περισσότερα

Σε πληγείσες περιοχές της Φθιώτιδας ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Γιάννης Σαρακιώτης

Περιοχές που επλήγησαν από τη χθεσινή σφοδρή βροχόπτωση, επισκέφθηκε σήμερα (19/9) ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης. Ο κ. Σαρακιώτης, συνοδευόμενος από τον Περιφερειακό Σύμβουλο, κ. Σπ. Λάμπου και από τον πρώην...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στο Thessaloniki Helexpo Forum: «Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία το κλειδί για την έξοδο από τη νέα κρίση»

Τη συνέχιση της επένδυσης στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα, επεσήμανε ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα & Τεχνολογία, κ. Γιάννης Σαρακιώτης,...

Διαβάστε Περισσότερα