20/07/2020

Γ. Σαρακιώτης και Βουλευτές ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία: «Αυταρχισμός των κομματικών Διοικήσεων η ανταμοιβή των λειτουργών του ΕΣΥ»

Πρακτικές αυταρχισμού, αδιαφάνειας και κακοδιοίκησης από τη Διοίκηση του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» καταγγέλλουν με ερώτηση τους 24 βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προς τον Υπουργό Υγείας, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Γιάννης Σαρακιώτης. Στο κείμενο της ερώτησης τους, μεταξύ άλλων αναφέρουν:

Σύμφωνα με όσα έχουν καταγγελθεί τους τελευταίους μήνες από εργαζόμενους στο Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός – Οφθαλμιατρείο Αθηνών – Πολυκλινική», πολλά εκ των οποίων έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η νέα Διοίκηση του νοσοκομείου που διορίστηκε με Απόφαση του κ. Υπουργού Υγείας το Νοέμβριο 2019, έχει υιοθετήσει πρακτικές που εκτείνονται από μια κομματική και αυταρχική αντίληψη, έως την εξόχως πιθανή παραβίαση συνταγματικώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και των αρχών χρηστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν – ενδεικτικά – να αναφερθούν τα κάτωθι:

Με έγγραφό του της 23 Φεβρουαρίου 2020, ο Διοικητής του «Ευαγγελισμού» απαγόρευσε στους συντονιστές διευθυντές και άλλους υπεύθυνους να κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ χωρίς προηγούμενη έγκρισή του. Εκπρόσωποι των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» έχουν, επιπλέον, καταγγείλει πως έχουν επιβληθεί σε εργαζόμενους διαφόρων κατηγοριών του προσωπικού ποινές στέρησης μέρους του μισθού τους για επουσιώδη ή απολύτως ανύπαρκτα εργασιακά «παραπτώματα», κυρίως δε χωρίς να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία βάσει δημοσιουπαλληλικού κώδικα που προβλέπει προκαταρκτική εξέταση, ΕΔΕ και απολογία του υπαλλήλου.

Επιπροσθέτως, μετά την τοποθέτηση του νέου Διοικητή έλαβαν χώρα μια σειρά από απομακρύνσεις – δια μεταθέσεων, μετακινήσεων ή άλλων νομότυπων οδών – Διευθυντών και προϊσταμένων σε νοσηλευτικές και διοικητικές υπηρεσίες. Ο αριθμός αυτών των απομακρύνσεων, η διαδρομή των εργαζομένων που τις υπέστησαν, καθώς και η κομματική-συνδικαλιστική ένταξη αυτών που η Διοίκηση επέλεξε ως αντικαταστάτες τους συνθέτουν μια περίπτωση που αποπνέει έντονα «καρατομήσεις» με αποκλειστικά κομματικά κριτήρια, με εμφανή τα στοιχεία της ιδιοκτησιακής και ρεβανσιστικής λογικής.

Έτι πιο ανησυχητικά, έχουν δημοσιοποιηθεί έγγραφες καταγγελίες από το «Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμός» και συνδικαλιστικές παρατάξεις ότι το τελευταίο διάστημα έχουν τοποθετηθεί κάμερες παρακολούθησης σε χώρους εργασίας νοσηλευτών και ιατρών στη Β΄ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (3ος όροφος κτιρίου «Πατέρα») και σε άλλους χώρους. Πέραν των καταγγελιών που έχουν διατυπωθεί για την μη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών σχετικά με την εγκατάσταση των καμερών (έλλειψη διαγωνιστικής διαδικασίας, μη δημοσίευση στη Διαύγεια), το κομβικό διακύβευμα εν προκειμένω είναι το κατά πόσον έχουν γίνει σεβαστές και έχουν ακολουθηθεί όλες οι διαδικασίες και προβλέψεις που περιλαμβάνει το νομικό πλαίσιο για τα δικαιώματα των νοσοκομειακών ασθενών και των εργαζομένων και εν γένει για την προστασία των προσωπικών δεδομένων κατά τη συλλογή και επεξεργασία τους.

Τέλος, με βάση πρόσφατα έγγραφα της Διοίκησης του «Ευαγγελισμού» αναδεικνύεται ανάγλυφα η πρόθεσή της να μην συνεχίσει την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας, κάτι που κατοχύρωσε ως δυνατότητα η προηγούμενη κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις – και τις δικαστικές προσφυγές – ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων, και να επιστρέψει στο παρωχημένο και δαπανηρό μοντέλο σύναψης σύμβασης με ανάδοχες εταιρείες.

Ίδιες προθέσεις εκδηλώθηκαν και στους τομείς της σίτισης και φύλαξης. Σημειώνεται, ότι πέραν των αποδεδειγμένα συχνότατων παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας που σημειώνονται σε πλείστες εργολαβικές εταιρείες στους τομείς της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης, η επιλογή σύναψης ατομικών συμβάσεων στο χώρο της καθαριότητας στον «Ευαγγελισμό» από το 2018 είχε ως αποτέλεσμα την ύπαρξη ξεκάθαρου οικονομικού οφέλους για το δημόσιο, το οποίο έφτανε ετησίως από 245 χιλιάδες έως 1,7 εκατομμύρια ευρώ αν συνυπολογιστούν και οι πρόσθετες εργατοώρες, σύμφωνα με τον υπολογισμό του ίδιου του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου στη συνεδρίαση της 2/10/2017 (ΑΔΑ: Ω27Ν4690ΩΧ-7ΛΖ). Εξαιτίας της σοβαρότητας των ανωτέρω γεγονότων και καταγγελιών, καθώς και ότι το ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» αποτελεί και έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του συνόλου των πολιτών και κατοίκων της χώρας ως ένας από τους κεντρικούς πυλώνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Δείτε εδώ ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης 

Πηγή: www.syriza.gr

Από το πρόσφατο Κοινοβουλευτικό μου Έργο

Γ. Σαρακιώτης από Βέροια: «Ν.Δ. σημαίνει ανάπτυξη για λίγους, αφανισμός για τη μεσαία τάξη»

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ν.Ε. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία Ημαθίας στον Πολυχώρο “ΕΛΗΑ” στη Βέροια, το βράδυ της Τετάρτης (28/09) μετείχε ως κεντρικός ομιλητής, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. –...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης και Βουλευτές ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.: «Πρώτοι οι Κυβερνώντες στις “κορδέλες”, άφαντοι για το Νοσοκομείο Λαμίας»

Σε μία ακόμη κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα διαρκώς αυξανόμενα προβλήματα του Νοσοκομείου Λαμίας προχώρησε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, μετά και την πρόσφατη...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης: «Το Νοσοκομείο Λαμίας υποβαθμίζεται μεθοδικά και συνειδητά από τη Ν.Δ. εδώ και 3 χρόνια»

Στις κινητοποιήσεις του Σωματείου των Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και των Κέντρων Υγείας της Φθιώτιδας βρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης,...

Διαβάστε Περισσότερα