06/12/2023

Γ. Σαρακιώτης και Βουλευτές ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.: «Η ακαρπία της ελιάς αφήνει χωρίς εισόδημα τους ελαιοπαραγωγούς της Φθιώτιδας και της χώρας – Επιτακτική ανάγκη η στήριξή τους»

Για το αν προτίθεται και πώς να αντισταθμίσει αναπληρώσει τα απολεσθέντα εισοδήματα των ελαιοπαραγωγών της Φθιώτιδας και της χώρας εξαιτίας της εκτεταμένης περιόδου ακαρπίας της ελιάς, ρωτούν ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης και Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης και ακόμη 15 Βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Στο κείμενο της ερώτησής τους οι Βουλευτές κάνουν μνεία στις ζοφερές εκτιμήσεις που αφορούν το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας. Ειδικότερα, μεταφέρουν τις ανησυχίες των παραγόντων της ελαιοπαραγωγής, οι οποίοι ανάμεσα σε άλλα τονίζουν χαρακτηριστικά ότι, η φετινή περίοδος «αποτελεί τη χειρότερη των τελευταίων ετών». Επιπροσθέτως, σε ό,τι αφορά την περιοχή της Φθιώτιδας, η απώλεια του εισοδήματος για τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο πιθανώς να αγγίξει τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς και τη δυσμενή επίπτωση που αυτό μπορεί να επιφέρει και στον τομέα της μεταποίησης τότε το ύψος δύναται να αυξηθεί έως και τα 70 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ο Γιάννης Σαρακιώτης και οι Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν την αδυναμία του ΕΛ.Γ.Α. να προβεί σε ενέργειες αντιστάθμισης των απολεσθέντων εισοδημάτων. Για αυτό και ζητούν να προσδιοριστεί το χρονικό διάστημα επικαιροποίησης και αναπροσαρμογής του κανονισμού του. Ζητούν μάλιστα, να υπάρξουν ειδικές διατάξεις οι οποίες θα εστιάζουν στην αναπλήρωση των εισοδημάτων των ελαιοπαραγωγών εξαιτίας της ακαρπίας, λαμβανομένης υπόψιν και της κλιματικής κρίσης σε συνδυασμό με την ευαλωτότητα του πρωτογενή τομέα.

Τέλος, γίνεται αναφορά και στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σε ελαιοπερίβολο στην περιοχή της Λοκρίδας σημειώνοντας ότι «ανάμεσα σε άλλα σημεία επισκέφθηκε και ελαιώνες με δημοσιεύματα να σημειώνουν ότι κατέστη ενήμερος για το οξυμένο αυτό πρόβλημα, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει ενημέρωση για τυχόν συγκεκριμένες επικείμενες παρεμβάσεις αντιμετώπισής του».

Διαβάστε εδώ την κοινοβουλευτική ερώτηση.

Αρχείο δελτίων τύπου

Σαρακιώτης στη Βουλή: «Όσο οι μεγαλοτραπεζίτες κάνουν business με τις πλάτες της Κυβέρνησης, οι μικρομεσαίοι δεν μπορούν να περάσουν ούτε απ’ έξω από τις τράπεζες»

Επί της σύμβασης συγχώνευσης της Τράπεζα Αττικής με την Παγκρήτια, η οποία «έρχεται υπό το μανδύα της ανάγκης θεμελίωσης ενός 5ου τραπεζικού πυλώνα, αλλά την ίδια στιγμή προκαλεί πολλά εύλογα ερωτηματικά», τοποθετήθηκε στη Βουλή ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής...

Διαβάστε Περισσότερα

Ερώτηση Σαρακιώτη προς Τσιάρα: «Γιατί δεν εντάξατε τη Φθιώτιδα στους δικαιούχους αποζημιώσεων για “Daniel” και “Elias”;»

Για ποιο λόγο δεν εντάχθηκε η Φθιώτιδα στους άμεσους δικαιούχους αποζημιώσεων για “Daniel” και “Elias” και πότε θα λάβει χώρα η πίστωση των οικονομικών ενισχύσεων στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών ολόκληρης της περιοχής, ρωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης...

Διαβάστε Περισσότερα

Επίκαιρη ερώτηση Σαρακιώτη στη Βουλή: «Δεν είναι δυνατόν η εύρυθμη λειτουργία της Δ.ΥΠ.Α. Καρπενησίου να αποκαθίσταται μόνο μετά από ερωτήσεις Βουλευτών»

Το θέμα της δυσλειτουργίας του Κέντρου Προώθησης της Απασχόλησης Δ.ΥΠ.Α. Καρπενησίου έφερε στη Βουλή μέσω επίκαιρης ερώτησης προς το Υπουργείο Εργασίας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης. Όπως...

Διαβάστε Περισσότερα