03/04/2024

Γ. Σαρακιώτης: «Νέα επιδείνωση της στεγαστικής κρίσης με την πρωτοβουλία Ν.Δ. για τη Golden Visa»

Στη διαρκώς εντεινόμενη στεγαστική κρίση, η οποία μαστίζει την ελληνική κοινωνία, αναφέρθηκε μέσω ομιλίας του στη Βουλή ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης επί τροπολογίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη Golden Visa.

Πριν υπεισέλθει στα ζητήματα της τροπολογίας, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στο έγκλημα των Τεμπών υπογραμμίζοντας: «Τα στελέχη της Ν.Δ. επί 3 μήνες προχώρησαν σε μια τιτάνια προσπάθεια να συγκαλύψουν τις όποιες πολιτικές ευθύνες υπάρχουν, όχι μόνο του κ. Καραμανλή αλλά και του κ. Καραγιάννη και του κ. Τριαντόπουλου. Είναι ενδεικτικό ότι έγραψαν 715 σελίδες και δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά σε πολιτικές ευθύνες. Διαρκώς μας έλεγαν τα στελέχη της Ν.Δ.: Ποιο είναι το κατηγορητήριο; Ορίστε, λοιπόν, το κατηγορητήριο. Το συντάξαμε, το δημοσιοποιήσαμε. Ελάτε να προχωρήσουμε σε Προανακριτική Επιτροπή, αλλά θα δεσμευτείτε ότι δέχεστε το κατηγορητήριο και με αυτό ο κ. Καραμανλής θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Δε θα τον βγάλουν πάλι “λάδι” οι Βουλευτές της Ν.Δ.».

Εν συνεχεία, ο Βουλευτής Φθιώτιδας αναφέρθηκε στις προβλέψεις της κυβερνητικής τροπολογίας για τη Golden Visa επισημαίνοντας: «Το στεγαστικό πρόβλημα έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω και της πολιτικής επιλογής της Κυβέρνησης να μη χρησιμοποιεί τη Golden Visa ως ένα αναπτυξιακό εργαλείο προς όφελος της εθνικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου, που θα εντάσσεται σε έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αποτύπωμα της Golden Visa εντοπίζεται αποκλειστικά σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής, καθώς και σε λίγα τουριστικά υπεραναπτυγμένα νησιά της πατρίδας μας, αλλά όχι συνολικά στην ελληνική περιφέρεια. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, στην υπόλοιπη Ελλάδα παρατηρείται στασιμότητα της αγοράς ακινήτων. Η κυβερνητική πολιτική έχει οδηγήσει σε τεχνητή εκτόξευση των τιμών και υπερκοστολογήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν ως άμεση συνέπεια την άνοδο των αντικειμενικών αξιών και τη συσσώρευση προβλημάτων για τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας».

Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Σαρακιώτης: «Έχετε επιλέξει να ενθαρρύνετε την αγορά ακινήτων μονομερώς σε “περιοχές-φιλέτα” δίχως όρους και προϋποθέσεις, που να συνάδουν με τη γεωγραφική θέση και την αναπτυξιακή προοπτική κάθε τόπου. Άλλωστε, γίναμε μάρτυρες μιας δραματικής μείωσης των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων κατά 40% μεταξύ 2022 και 2023. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, οι επενδυτές αγόρασαν ακίνητα, απέκτησαν την πολυπόθητη για εκείνους Golden Visa, αλλά δεν ανέλαβαν καμία περαιτέρω υποχρέωση. Έτσι, εμφανίστηκαν ορισμένα πρόσκαιρα έσοδα για τα δημόσια ταμεία από τους φόρους της αγοραπωλησίας, αλλά ενδεχόμενα οφέλη δεν έφθασαν ποτέ στην κοινωνία ως αναπτυξιακό αποτύπωμα μέσω της έναρξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».

Επιπροσθέτως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας σημείωσε: «Οι Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με τη Eurostat, διαθέτουν το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους για το σκοπό της στέγασης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η μείωση της προσφοράς ακινήτων έχει οδηγήσει στην εκτόξευση των ενοικίων και φθάσαμε, το 34% του εισοδήματος να κατευθύνεται στην κάλυψη των αναγκών στέγασης, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος εκτιμάται περίπου στο 19%. Παράλληλα, τα ελληνικά νοικοκυριά είναι πανευρωπαϊκά πρώτα σε ποσοστό όσον αφορά τις καθυστερήσεις πληρωμών για στεγαστικά δάνεια, ενοίκια και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Το 2022, η Ελλάδα ήταν πρώτη – άλλη μία αρνητική πρωτιά – ως προς το μερίδιο των νοικοκυριών που παρουσιάζουν καθυστερήσεις πληρωμών με ποσοστό 45%, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος φθάνει στο 9%

Ακολούθως, ο κ. Σαρακιώτης επεσήμανε: «Και υποτίθεται ότι αυξάνετε στις 800.000 ευρώ το όριο για τη χορήγηση Golden Visa, προκειμένου να αποτρέψετε την περαιτέρω μείωση του οικιστικού αποθέματος. Την ίδια στιγμή, όμως, θέτετε ως προθεσμία ολοκλήρωσης της επένδυσης την 30ή Απριλίου 2025, με μια μικρή προκαταβολή έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2024! Τί προσπαθείτε να καλύψετε; Γιατί δημιουργείτε αυτό το κενό μεταξύ της ψήφισης και της εφαρμογής των νέων ορίων; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι θα προκληθεί μία άνευ προηγουμένου επίθεση “μεγαλοκαρχαριών” στην αγορά ακινήτων κατά το μεσοδιάστημα; Στόχος σας είναι η άρον άρον συλλογή εσόδων για τα δημόσια ταμεία, καθώς η πολιτική σας έχει οδηγήσει ήδη σε αδιέξοδο τα δημόσια οικονομικά και δε διστάζετε να επιτείνετε το ήδη οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα με τη σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία σας».

Κλείνοντας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση, η οποία επικρατεί στη Θεσσαλία, υπογραμμίζοντας: «Πού βρίσκονται οι πρωτοβουλίες σας για τη Θεσσαλία; Ένα ζήτημα, το οποίο καίει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της εν λόγω περιφέρειας και βλέπουμε ότι δε συμπεριλαμβάνεται στις νομοθετικές πρωτοβουλίες σας».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης: «Οι “γοργοί ρυθμοί” δεν αφορούν την οικονομική ανάπτυξη αλλά την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας»

Με ομιλία του στη Βουλή τοποθετήθηκε στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης. Όπως...

Διαβάστε Περισσότερα

Ερώτηση Σαρακιώτη για 2η ΤΟ.Μ.Υ. Λαμίας: «Ως πότε θα παραμένει στις καλένδες η λειτουργία της κ. Γεωργιάδη;»

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο προχωρήσει επιτέλους η έναρξη της πλήρους και απρόσκοπτης λειτουργίας της 2ης ΤΟ.Μ.Υ. Λαμίας στην περιοχή του Παγκρατίου, ζητά να ενημερωθεί μέσω νέας κοινοβουλευτικής παρέμβασής του ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης από Νοσοκομείο Λαμίας: «Δυσοίωνο το μέλλον του Νοσοκομείου μας – Άμεση ανάγκη η αλλαγή πολιτικής για την ανόρθωσή του»

Για δυσοίωνο μέλλον του Νοσοκομείου Λαμίας και για άμεση ανάγκη αλλαγής πολιτικής για την ανόρθωσή του κάνει λόγο ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης...

Διαβάστε Περισσότερα