Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπέβαλαν ο Γιάννης Σαρακιώτης και Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σχετικά με τη δυνατότητα έκδοσης αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας. Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων:
Με την υπ. Αριθ. 15435/91316-4-2020 Υπουργική Απόφαση ενεργοποιήθηκαν οι διατάξεις του νόμου 4611/2019 σύμφωνα με την οποία η έκδοση των αποδεικτικών ασφαλιστικής ενημερότητας θα γίνονταν για όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων από ένα ενοποιημένο ηλεκτρονικό σύστημα, ενώ παράλληλα το εν λόγω πιστοποιητικό καθίστατο απαραίτητο για κάθε δικαιοπρακτική πράξη μεταβίβασης ή αγοραπωλησίας ακινήτων όλων των πολιτών. Στη βάση της παραπάνω ΥΑ το νέο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ θα έπρεπε να είναι έτοιμο για την ηλεκτρονική έκδοση αποδεικτικών ασφαλιστικής ενημερότητας ήδη από την 1η Μαΐου 2020. Ωστόσο, το σύστημα τέθηκε σε λειτουργία στις 15 Μαΐου ενώ πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων που υπάγονταν σε ταμεία όπως ο ΟΑΕΕ, το ΤΣΑΥ, το ΤΑΝ, το ΤΑΣ ή το ΤΣΜΕΔΕ είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται απευθείας στα ταμεία και να ελεγχθούν.
Πέρα από τις παραπάνω εμφανείς δυσλειτουργίες του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας για την πλειοψηφία των συμπολιτών μας, το νέο σύστημα δημιούργησε σημαντικά προσκόμματα στην άσκηση της δραστηριότητας των συμβολαιογράφων της χώρας. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη νέα διαδικασία που προβλέπεται στην υπ. Αριθ. 15435/91316-4-2020 οι συμβολαιογράφοι για να πιστοποιηθούν και να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα πρέπει να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως σε κατάστημα του ΕΦΚΑ, όπου οποία συχνά οι υπάλληλοι αγνοούν τη διαδικασία για την ταυτοποίηση των συμβολαιογράφων. Καθώς εντείνονται οι συνέπειες από τη σοβούσα οικονομική κρίση ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία των πολιτών και στην οικονομία, οι συμπολίτες μας βρίσκονται συχνά εγκλωβισμένοι χωρίς να μπορούν να εκμεταλλευτούν την περιουσία τους για να διαχειριστούν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης εξαιτίας της παραπάνω διοικητικής αδυναμίας του ΕΦΚΑ. Πλήθος αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών προσπαθούν να πραγματοποιήσουν μια πράξη ή συναλλαγή, όπως π.χ. την μεταβίβαση κάποιου ακινήτου, και είναι υποχρεωμένοι να επικοινωνήσουν με τα «πρώην» Ταμεία τους, τα οποία συχνά δεν έχουν προβεί στον απαιτούμενο έλεγχο ώστε να καταστεί εφικτή η έκδοση του παραπάνω αποδεικτικού. Αποτέλεσμα της παραπάνω διοικητικής δυσπραγίας είναι το πάγωμα της αγοράς ακινήτων στη χώρα μας σε αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία, η ατελείωτη ταλαιπωρία για πλήθος συμπολιτών μας και η απώλεια δημοσίων εσόδων.
Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της ερώτησης.