24/06/2020

Γ. Σαρακιώτης: “Οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις στο… έλεος της κυβέρνησης Μητσοτάκη”

Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων που ελήφθησαν για την προστασία της δημόσιας υγείας, επλήγησαν οι περισσότεροι οικονομικοί και επιχειρηματικοί κλάδοι. Ωστόσο, η Κυβέρνηση δεν έλαβε έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα και πολλοί εξ αυτών των κλάδων αδικαιολόγητα εξαιρέθηκαν από το πλέγμα προστασίας και οικονομικής στήριξης. Την ίδια ώρα, χιλιάδες εργαζόμενοι εξακολουθούν να ζουν σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, υπό την απειλή της ανεργίας ή χωρίς εισοδήματα, λόγω της υποχρεωτικής αναστολής της δραστηριότητάς τους.

Ένας ολόκληρος κλάδος, αυτός των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚοινΣεπ) – που αναπτύχθηκαν την περίοδο της κρίσης και αποτέλεσαν παράδειγμα υγιούς οικονομικής δραστηριότητας – πλήττεται ανεπανόρθωτα και απειλείται με πλήρη αφανισμό λόγω αυτής της κυβερνητικής ολιγωρίας. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους το Δίκτυο ΚοινΣΕπ Κεντρικής Μακεδονίας (ΔΙΚΚΕΜ) και άλλες συμπράξεις:

«…Με ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη διαπιστώσαμε τον αποκλεισμό των ΚοινΣΕπ και των άλλων φορέων ΚΑΛΟ από την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με αριθμό 39162 ΕΞ 2020 που αφορά στην αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων, λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19. Στην απόφαση αυτή ορίζονται συγκεκριμένες νομικές μορφές επιχειρήσεων δηλαδή οι Ο.Ε., Ε.Ε, Ε.Π.Ε. και Ι.Κ.Ε. και εξαιρούνται οι Α.Ε., ενώ αγνοούνται όλες οι μορφές της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, όπως οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, οι Συνεταιρισμοί και οι άλλες νομικές μορφές της ΚΑΛΟ, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο ΚΑΛΟ[…]».

Από την πλευρά του το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, σε κείμενο παρέμβασής του («Κοινωνική Οικονομία στην Ελλάδα: Συγκλίσεις και Αποκλίσεις με την ΕΕ») αναφέρει ότι: «Αυτήν την περίοδο, της νέας κρίσης που δημιούργησε ο κορονοϊός, η κοινωνική οικονομία με τους φορείς της μπορεί, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, να συνεισφέρει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και, γενικά, στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Αναμφίβολα, οι αναμενόμενες σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις φέρνουν στο προσκήνιο την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία στην Ελλάδα».

Ωστόσο, η πολιτική απαξίωσης και υποβάθμισης των Κοινωνικών και Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων είχε ήδη αρχίσει να διαφαίνεται από τον Δεκέμβριο του 2019.

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Από το πρόσφατο Κοινοβουλευτικό μου Έργο

Ο Γιάννης Σαρακιώτης για την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

Τη χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων και τη γενικότερη οπισθοδρόμηση στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων επισημαίνει ο Βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, όπως έχει...

Διαβάστε Περισσότερα

Γιάννης Σαρακιώτης: «Αναγκαία η παράταση στη διαδικασία νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών μεταξύ αιγιαλού και παραλίας στη Φθιώτιδα»

Τη χορήγηση παράτασης για τη διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων κατασκευών μεταξύ αιγιαλού και παραλίας στη Φθιώτιδα ζητά, μέσω ερώτησής του προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης. Παράλληλα, ο κ. Σαρακιώτης...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης: «Η Κυβέρνηση οξύνει τις περιφερειακές ανισότητες στον τομέα της υγείας»

Τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες των Περιφερειακών Ενοτήτων Ευρυτανίας και Φωκίδας με το κόστος μετακίνησης σε όμορες Περιφερειακές Ενότητες προκειμένου να διενεργηθούν οι διαγνωστικές εξετάσεις (εργαστηριακές...

Διαβάστε Περισσότερα