26/04/2020

Γ. Σαρακιώτης: «Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της Φθιώτιδας αγωνιούν για το αύριο – Υπάρχει ανάγκη για νέο, βιώσιμο και συντεταγμένο σχέδιο»

Την ευκαιρία να συζητήσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τους εκπροσώπους του επισιτιστικού κλάδου της περιοχής, είχε ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Φθιώτιδας, κ. Γιάννης Σαρακιώτης. Από πλευράς των επαγγελματιών του εν λόγω κλάδου, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Κώστας Καραγεώργος, ο Αντιπρόεδρος, κ. Νικ. Τσιακτάνης, ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας, κ. Ανδρέας Κακκαβάς, ο Γραμματέας, κ. Νικ. Τσουρός και ο Ταμίας, κ. Θεοδ. Γούσιος.

Κατά τη συζήτηση, οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών της εστίασης εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, καθώς ήδη καταγράφεται αυξημένος κίνδυνος, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην καταφέρουν να λειτουργήσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Επίσης, ένα ακόμη στοιχείο που τέθηκε στη συζήτηση είναι το γεγονός ότι, η μελλοντική λειτουργία των επιχειρήσεων συνεπάγεται επιπρόσθετο πάγιο κόστος, εξαιτίας της αναγκαιότητας εναρμόνισης με τις νέες απαιτήσεις σε ότι αφορά την τήρηση κανόνων δημόσιας υγείας.

Οι εκπρόσωποι των επισιτιστικών επαγγελμάτων έκαναν λόγο για την αναγκαιότητα παροχής επιπρόσθετης απευθείας ρευστότητας, που δε θα περνά μόνο μέσα από τη συμβατική λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Επιπλέον, τόνισαν την αναγκαιότητα περαιτέρω λήψης μέτρων ανακούφισης και ελάφρυνσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσον αφορά τα ενοίκια των καταστημάτων τους, τις ασφαλιστικές εισφορές, τη φορολογία, την εξόφληση των επιταγών και τα δημοτικά τέλη. Ενώ τέλος, έγινε μνεία και στην ανάγκη ενός νέου συντεταγμένου και βιώσιμου σχεδίου επανόρθωσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, λαμβανομένων υπ’ όψιν των ειδικών χαρακτηριστικών της περιοχής.

            Από πλευράς του, ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Φθιώτιδας, τόνισε πως από την πλευρά του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κατατέθηκαν εγκαίρως επεξεργασμένες και κοστολογημένες προτάσεις, για την οριζόντια στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Προτάσεις που αντί να εξετάσει η Κυβέρνηση, έσπευσε με αλαζονεία να απαξιώσει. Ειδικότερα, έκανε μνεία στην ανάγκη:

  1. Ενός προγράμματος μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, ύψους 3 δις ευρώ, για μικρές & μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, με κριτήρια τον τζίρο και τους απασχολούμενους.
  2. Ενός μεγαλόπνοου σχεδίου «ΗΡΑΚΛΗΣ» για τις επιχειρήσεις, αντίστοιχο αυτού που ετοιμαζόταν από τη Ν.Δ. για τις τράπεζες, με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό Δημόσιο, ύψους 12 δις ευρώ.
  3. Για πλήρη κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαΐου.
  4. Στο πάγωμα των δανειακών οφειλών και άλλων τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.
  5. Στην παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας πέρα από την 30η Απριλίου και κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2020, πράγμα για το οποίο, ακόμη και τώρα, δεν έχει ακουστεί τίποτα από τη σημερινή Κυβέρνηση και την ώρα που το ισχύον καθεστώς προστασίας εκπνέει την 1η Μαΐου.

Τέλος, ο κ. Σαρακιώτης συντάχθηκε πλήρως με την άποψη των εκπροσώπων του επισιτιστικού κλάδου, σχετικά με την εκπόνηση ενός νέου, ειδικού, συντεταγμένου και βιώσιμου σχεδίου επανόρθωσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας της περιοχής, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα ειδικά χαρακτηριστικά της, το οποίο θα περνά μέσα από τη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων και άλλων ειδικών της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης: «Οι “γοργοί ρυθμοί” δεν αφορούν την οικονομική ανάπτυξη αλλά την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας»

Με ομιλία του στη Βουλή τοποθετήθηκε στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης. Όπως...

Διαβάστε Περισσότερα

Ερώτηση Σαρακιώτη για 2η ΤΟ.Μ.Υ. Λαμίας: «Ως πότε θα παραμένει στις καλένδες η λειτουργία της κ. Γεωργιάδη;»

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο προχωρήσει επιτέλους η έναρξη της πλήρους και απρόσκοπτης λειτουργίας της 2ης ΤΟ.Μ.Υ. Λαμίας στην περιοχή του Παγκρατίου, ζητά να ενημερωθεί μέσω νέας κοινοβουλευτικής παρέμβασής του ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης από Νοσοκομείο Λαμίας: «Δυσοίωνο το μέλλον του Νοσοκομείου μας – Άμεση ανάγκη η αλλαγή πολιτικής για την ανόρθωσή του»

Για δυσοίωνο μέλλον του Νοσοκομείου Λαμίας και για άμεση ανάγκη αλλαγής πολιτικής για την ανόρθωσή του κάνει λόγο ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης...

Διαβάστε Περισσότερα