21/05/2020

Γ. Σαρακιώτης: “Ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες βρίσκεται στον αέρα με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης”

Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη υπέβαλαν ο Γιάννης Σαρακιώτης και ακόμη 44 Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σχετικά με το διαγωνισμό των 515 εκατομμυρίων ευρώ για τις νέες ταυτότητες και τα έντυπα ασφαλείας που αδικαιολόγητα ματαίωσε και επαναπροκήρυξε η Κυβέρνηση. Όπως σημειώνεται εντός της ερώτησης:

Μετά την αδικαιολόγητη ματαίωση του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες και τα έντυπα ασφαλείας – Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εντύπων Ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.) που είχε προκηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ και την επαναπροκήρυξη του από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με νέες προδιαγραφές που προβλέπουν έγχρωμη αντί για ασπρόμαυρη φωτογραφία, αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος με μία μη προτυποποιημένη τεχνολογία που διαθέτουν ορισμένα μόνο εταιρικά σχήματα κι ενώ η πρακτική αυτή δεν ακολουθείται στην ΕΕ, όπου 24 από τις 28 χώρες εκδίδουν δελτία με ασπρόμαυρη φωτογραφία, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το θέμα στη Βουλή με ερώτηση στις 27.01.2020.
Σε εκείνη την ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Νέες Ταυτότητες: Αδικαιολόγητες Καθυστερήσεις και Μεθοδεύσεις στην Προκήρυξη του Διαγωνισμού με ταυτόχρονη αύξηση του κόστους» αλλά και στη συζήτηση που ακολούθησε στη Βουλή -επ’ ευκαιρία επίκαιρης Ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομική αυθαιρεσία- ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μη προσφέροντας καμία απάντηση στο μείζον ζήτημα ότι με βάση τις νέες προδιαγραφές οι εταιρίες που μπορούν να συμμετέχουν είναι ελάχιστες κι όχι περισσότερες από 3 με 5, υπεραμυνόμενος του διαγωνισμού κατέληξε να λέει ότι το ερώτημα (του ΣΥΡΙΖΑ) είναι:
«πόσες εταιρίες θα ‘ρθούνε. Θα το δούμε συντόμως [έλεγε τότε ο κος Υπουργός] όταν θα κατατεθούν οι προσφορές, εάν θα δουλέψει ο ανταγωνισμός. Εγώ πιστεύω ότι θα δουλέψει ο ανταγωνισμός, διότι ο διαγωνισμός είναι ακέραιος».
Η προθεσμία που το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε θέσει –πηγαίνοντας για μήνες πίσω το αρχικό χρονοδιάγραμμα- ήταν η 3η Μαρτίου 2020.
Όμως, το ίδιο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε για τον φωτογραφικό όρο της έγχρωμης φωτογραφίας, έκανε πίσω σε σχέση με τον πολύκροτο διαγωνισμό και απέστειλε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, διευκρινίσεις προς τις εταιρείες. Στις διευκρινίσεις αυτές φαίνεται να αναφέρεται ότι δεν χρειάζεται οι όμιλοι που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό να είναι σε θέση να τυπώσουν έγχρωμη φωτογραφία με τη συγκεκριμένη τεχνολογία που προβλεπόταν στην επαναπροκήρυξη και την οποία κατείχαν ελάχιστες εταιρείες. Αντί όμως να κατατεθούν οι προσφορές στις 3 Μαρτίου 2020, η προθεσμία παρατάθηκε σχεδόν για 2 μήνες και συγκεκριμένα για τις 28 Απριλίου 2020.

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Από το πρόσφατο Κοινοβουλευτικό μου Έργο

Γ. Σαρακιώτης από Βέροια: «Ν.Δ. σημαίνει ανάπτυξη για λίγους, αφανισμός για τη μεσαία τάξη»

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ν.Ε. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία Ημαθίας στον Πολυχώρο “ΕΛΗΑ” στη Βέροια, το βράδυ της Τετάρτης (28/09) μετείχε ως κεντρικός ομιλητής, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. –...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης και Βουλευτές ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.: «Πρώτοι οι Κυβερνώντες στις “κορδέλες”, άφαντοι για το Νοσοκομείο Λαμίας»

Σε μία ακόμη κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα διαρκώς αυξανόμενα προβλήματα του Νοσοκομείου Λαμίας προχώρησε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, μετά και την πρόσφατη...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης: «Το Νοσοκομείο Λαμίας υποβαθμίζεται μεθοδικά και συνειδητά από τη Ν.Δ. εδώ και 3 χρόνια»

Στις κινητοποιήσεις του Σωματείου των Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και των Κέντρων Υγείας της Φθιώτιδας βρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης,...

Διαβάστε Περισσότερα