12/11/2022

Γ. Σαρακιώτης: «Ο Πρωθυπουργός που παρακολουθεί τους Υπουργούς, τις συζύγους τους μέχρι και τον Πίνατ, οφείλει να λογοδοτήσει»

Ως εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής επί της κύρωσης της σύμβασης τροποποίησης για την «Ανάπτυξη Εμπορευματικού Κέντρου Θριασίου Πεδίου», ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης, αναφερόμενος παράλληλα στα φλέγοντα ζητήματα της ακρίβειας και των υποκλοπών.

Ο κ. Σαρακιώτης ανέφερε σχετικά με το Θριάσιο Πεδίο: «Το εν λόγω έργο “ξεμπλόκαρε” από την Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το 2018 μετά από δεκαετίες στασιμότητας και αποτυχημένων πρωτοβουλιών και κατά συνέπεια, είναι εύλογο ότι συντασσόμαστε με την προώθηση ολοκλήρωσής του […] Ωστόσο, κατά τα τελευταία τρία έτη, γίναμε μάρτυρες σημαντικών καθυστερήσεων, που μας έχουν φέρει ενώπιον μιας αδιαμφισβήτητης πραγματικότητας με την Κυβέρνηση να καλείται να επιλύσει επιπλέον προβλήματα, τα οποία έχουν ανακύψει ως συνέπεια της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία».

Παράλληλα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας σχολίασε την αντίστοιχη αντιπολιτευτική στάση της Ν.Δ. το 2018 τονίζοντας: «Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία υπερψηφίζει την τροποποίηση της σύμβασης για το Θριάσιο Πεδίο και ευελπιστεί να επιφέρει τα θετικά αποτελέσματα, που εξ αρχής είχαν προβλεφθεί, για την εθνική οικονομία και τη γεωπολιτική θέση της χώρας. Όταν, όμως, η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πέτυχε το “ξεμπλοκάρισμα” της επένδυσης το 2018, ο νυν Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και τότε Εισηγητής της Ν.Δ. κ. Καραμανλής αναφερόταν σε σύμβαση η οποία “περιχαρακώνει τα οφέλη των λίγων” και “δεν υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον”. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία δεν σας ακολουθεί σε αυτόν τον ολισθηρό και εθνικά επιζήμιο δρόμο».

Εν συνεχεία, ο κ. Σαρακιώτης εστίασε στο μείζον ζήτημα της ακρίβειας και στην αδυναμία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους υπογραμμίζοντας: «Ο ετήσιος πληθωρισμός ξεπερνά το 12%, τη στιγμή που στην Ευρωζώνη κινείται σε μονοψήφια ποσοστά. Τέτοιας έκτασης προβλήματα, που αποσαθρώνουν τον κοινωνικό ιστό, η Κυβέρνηση επιμένει να τα διαχειρίζεται με επικοινωνιακά τεχνάσματα, όπως το περιβόητο “καλάθι του νοικοκυριού”, για τα οποία σας έχουν κατακρίνει τόσο το Ινστιτούτο Καταναλωτών όσο και η ΓΣΕΒΕΕ. Το Υπουργείο Ανάπτυξης απλά αναδημοσιεύει τα φυλλάδια προσφορών των σούπερ μάρκετ, ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος αναφέρεται στους παρόχους ενέργειας, που αρνείστε πεισματικά να αγγίξετε, ενώ την ίδια στιγμή οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ρεύματος ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ. Υποτίθεται ότι καταργήσατε τη ρήτρα αναπροσαρμογής και εν τέλει, οι λογαριασμοί του ρεύματος γνώρισαν νέα κατακόρυφη αύξηση».

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας αναφέρθηκε και στις προτάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σημειώνοντας: «Αντί να προβείτε στη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και στη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα επίπεδα, που ορίζει η ΕΕ, προτιμάτε να έχετε τον ρόλο των διαφημιστών των μεγάλων σούπερ μάρκετ. Η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη σε όλα τα στάδια της παραγωγικής και εν γένει οικονομικής δραστηριότητας, αλλά εσείς ένα μέτρο, το οποίο εφαρμόζεται στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης, το αντιμετωπίζετε με εξυπνακισμούς του επιπέδου: “Δεν θέλουμε να ευνοηθούν οι κάτοχοι Cayenne”. Ας το πείτε αυτό στον αγρότη, στον κτηνοτρόφο και στον αλιέα, ο οποίος βλέπει το μόχθο του να πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ κατά 100%, 200% ή και 500% παραπάνω από την τιμή, την οποία εκείνος εισέπραξε και την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο δυσθεώρητο ενεργειακό κόστος».

Καταλήγοντας, ο κ. Σαρακιώτης σχολίασε τις εξελίξεις όσον αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών επισημαίνοντας: «Σαν να μην έφθανε η οικονομική και κοινωνική καθίζηση, γινόμαστε μάρτυρες πλέον και της κατάρρευσης των δημοκρατικών θεσμών. Η εφημερίδα “Documento” αποκαλύπτει ότι ο κ. Μητσοτάκης, παρακολουθούσε από τους Υπουργούς και τις συζύγους τους μέχρι τον Πίνατ και αντί να λογοδοτήσει και να παραιτηθεί για το καλό της Ελληνικής Δημοκρατίας, μας κουνάει και το δάχτυλο. Δεν έχει καμία ευθύνη ο Πρωθυπουργός ενός ευρωπαϊκού κράτους δικαίου, στο οποίο – εν έτει 2022 – διαπιστώνονται επικίνδυνα φαινόμενα υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών; Ας επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης: Είτε ενορχήστρωσε το δίκτυο παρακολουθήσεων φίλων και αντιπάλων και άρα, είναι επικίνδυνος, είτε δεν γνώριζε και συνεπώς, είναι πλήρως ανίκανος να επιτελέσει τα καθήκοντά του. Ό,τι και αν ισχύει από τα δύο, πρέπει να παραιτηθεί, ούτως ώστε να οδηγηθούμε – όχι μόνο στην πολιτική αλλαγή αλλά – στη θεσμική κάθαρση και στον εκδημοκρατισμό της Ελληνικής Πολιτείας».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης: «Συνεχίζεται για 2η τετραετία η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων από τη Ν.Δ.»

Αναφορικά με την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου από τους Βουλευτές της Ν.Δ. και μόνο, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, τονίζοντας ότι «η απορρύθμιση και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων συνεχίζεται σε...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στο Open: «Η μαζική προσέλευση 150.000 μελών προσέδωσε νέα δυναμική στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», με τον Δημήτρη Καμπουράκη και τον Παναγιώτη Στάθη, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης. Όπως αρχικά ανέφερε σχετικά με τις πρόσφατες καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel: «Στην...

Διαβάστε Περισσότερα

Ερώτηση Σαρακιώτη-Χαρίτση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού κατέθεσαν ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης και ο Βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, με θέμα τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας...

Διαβάστε Περισσότερα