28/11/2020

Γ. Σαρακιώτης: «Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πρότεινε κάλυψη δώρου πληττόμενων επιχειρήσεων και εισόδημα έκτακτης ανάγκης – Η Κυβέρνηση τα απέρριψε»

Στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” και την εκπομπή “Κόκκινο Τραπέζι” ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με αρμοδιότητα την Έρευνα & Τεχνολογία, Γιάννης Σαρακιώτης συζήτησε με τη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά για θέματα της επικαιρότητας. Παρακάτω ακολουθούν σημεία και το βίντεο της συζήτησης.

“Η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης έχει πάψει να πραγματοποιείται με λογικό και επιστημονικό τρόπο. Οι πρωτοβουλίες είναι αποσπασματικές, δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο και ακούμε συνεχώς ατυχείς δηλώσεις όπως αυτή του κ. Κικίλια, ο οποίος μας πληροφόρησε ότι πως θα προχωρήσει η υγειονομική κρίση εξαρτάται από τους ”image makers” και τους ”opinion leaders”, ή εκείνες του κ. Γεραπετρίτη για τις Μ.Ε.Θ..”

“Ο κ. Κικίλιας καλά θα ήταν να συνεχίσει να παραλαμβάνει μάσκες από αεροδρόμια, όπως έκανε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, να κάνει κάποιες τυπικές επισκέψεις και να παρουσιάζει σχέδια για ένα εμβόλιο που δεν έχουμε, παρά να μπαίνει στην ουσία των πραγμάτων. Όσες φορές έχει τοποθετηθεί δημόσια για το ζήτημα της πανδημίας, προβαίνει σε ατυχέστατες δηλώσεις. Ας μείνει στα επικοινωνιακά, τα οποία άλλωστε μόνο γνωρίζει.”

“Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε τρία εργαλεία για να διαχειριστεί την οικονομική κρίση. Το πρώτο ήταν το “μαξιλάρι” των 37 δισ. ευρώ, για το οποίο όλοι οι οίκοι αξιολόγησης αναφέρουν ότι αν δεν το είχε η χώρα μας, θα κινδύνευε με χρεοκοπία. Το δεύτερο ήταν η άρση του Συμφώνου Σταθερότητας για το 2020-21 και άρα, τα χέρια της Κυβέρνησης είναι λυμένα. Και το τρίτο ήταν το πρόγραμμα πρωτοφανούς ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Κυβέρνηση είχε, συνεπώς, τρία ισχυρά όπλα για την αντιμετώπιση της ύφεσης αλλά προτίμησε να μείνει παρατηρητής των εξελίξεων.”

“Οι προβλέψεις για τη φετινή ύφεση ήταν αισιόδοξες, αναφερόμενες σε -4% και -5% και για μια καμπύλη τύπου “V” με επαναφορά σε ανάπτυξη 4% και 5% για το 2021. Οι προσδοκίες διαψεύστηκαν και αυτό αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό, εντός του οποίου γίνεται λόγος για ύφεση φέτος 10,5% και ανάπτυξη 4,8% για το 2021. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι γνώριζαν από καιρό ότι δε θα υπάρξει ανάπτυξη τύπου “V” αλλά δυστυχώς μόνο στην Κυβέρνηση το διαπίστωσαν τώρα.”

“Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στερείται πλήρως ρευστότητας και υπάρχει ασφυξία στην αγορά, την οποία δεν είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνονται οι Υπουργοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Οι Περιφερειάρχες άκουσαν την πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση και όλες οι Περιφέρειες της χώρας τρέχουν τώρα τέτοια προγράμματα. Αντιθέτως, η Κυβέρνηση επιλέγει να μεταθέτει τα χρέη στο μέλλον και να μην ενισχύει με πραγματικές ενέσεις ρευστότητας την αγορά.”

“Είναι άκρως προβληματικά όσα συμπεριλαμβάνονται στην “Έκθεση Πισσαρίδη” και το γεγονός ότι εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Το κόστος μετάβασης στο νέο ιδιωτικής διαχείρισης επικουρικό κυμαίνεται από 50 έως 60 δισ. ευρώ και βλέπουμε ότι σημαντικό τμήμα αυτών των ζωτικών πόρων θα χορηγηθεί ουσιαστικά σε ξένες ιδιωτικές εταιρείες, προκειμένου να εμπλακούν στη διαχείριση των ασφαλιστικών κεφαλαίων. Πρόκειται για μια “βόμβα” στα θεμέλια του κοινωνικού κράτους.”

 

Διαβάστε άλλες συνεντεύξεις μου

Γιάννης Σαρακιώτης στον ΑΝΤ1: «Τα περί “μετάλλαξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.” αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, με το Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να αναφερθεί στο θέμα της...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης στον STAR FM 97.1: «Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο συνιστά την απόλυτη εξαπάτηση της Κυβέρνησης προς τους πολίτες»

Τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία καθώς και άλλα θέματα της επικαιρότητας σχολίασε σε συνέντευξή του στην εκπομπή Ραδιο ... φόρουμ του STAR FM 97.1 με τη Μαρία Τσατζαλή, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος,...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης στην ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ: “Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. θα ξαναβρεί τα βήματά του όντας ο βασικός πυλώνας του προοδευτικού χώρου”

Με συνέντευξή του στην εφημερίδα ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ σχολιάζει τις εξελίξεις στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία και τις αποχωρήσεις σειράς στελεχών ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Γιάννης Σαρακιώτης. Παρακάτω ακολουθεί η συνέντευξή του.  Σε ποιους λόγους...

Διαβάστε Περισσότερα