02/11/2021

Γ. Σαρακιώτης προς Α. Γεωργιάδη για λαϊκές αγορές: «Αλλοιώνετε ένα θεσμό που υπηρετεί αγρότες και καταναλωτές»

Επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις λαϊκές αγορές τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης, μέσω ομιλίας του στη Βουλή. Με αφορμή τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, οι οποίες οδηγούν ουσιαστικά στην αλλοίωση του θεσμού των λαϊκών αγορών, ο κ. Σαρακιώτης διερωτήθηκε:

«Ποιος θα το περίμενε ότι μετά από 93 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας του, ο θεσμός των λαϊκών αγορών θα γνώριζε αυτή την απαξίωση; Ποια είναι η πρόβλεψή σας για τους καταναλωτές, οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν άμεση και αδιαμεσολάβητη πρόσβαση σε φθηνά, ποιοτικά προϊόντα μέσω των λαϊκών αγορών; Αυτό είναι το μέλλον εκατοντάδων αγροτών, οι οποίοι θέλουν να διακινούν τα προϊόντα τους αυτόνομα, χωρίς να τίθενται υπό τον έλεγχο του οποιουδήποτε καρτέλ;»

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής Φθιώτιδας στη συνέχεια της ομιλίας του:

«Αλλοιώνεται η σκοπιμότητα της λαϊκής αγοράς, η οποία είναι να βρίσκονται οι παραγωγοί και να συμπληρώνονται με επαγγελματίες γης και θάλασσας και βιομηχανικών ειδών. Πλέον δε θα συμπληρώνονται, αλλά θα κυριαρχούν οι έμποροι, αλλάζοντας συνολικά την έννοια της λαϊκής αγοράς όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.»

Επιπροσθέτως, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στις επιμέρους διατάξεις τονίζοντας:

«Το αποκορύφωμα της παντελούς απουσίας επαφής σας με την πραγματικότητα εντοπίζεται στις διατάξεις όπου ζητάτε από τους παραγωγούς να καταχωρίσουν τις τιμές των προϊόντων τους ηλεκτρονικά μέχρι τις 8 το πρωί. Να σας ενημερώσω, κύριε Υπουργέ, ότι χιλιάδες παραγωγοί ξυπνούν καθημερινά στις 2 και 3 τα χαράματα προκειμένου να ταξιδέψουν πολλά χιλιόμετρα μακριά από την έδρα τους για να διαθέσουν την παραγωγή τους σε λαϊκές αγορές της Αθήνας ή άλλων μεγάλων πόλεων και στήνονται μέχρι τις 4 το μεσημέρι στους πάγκους μέσα στο κρύο, τη βροχή και τον καύσωνα. Θα παραβλέψω το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των παραγωγών είναι μεγάλης ηλικίας και είναι αδύνατον να προχωρούν σε αυτή τη διαδικασία. Θα έρθω, όμως, στη στόχευση του μέτρου. Θέλετε να μας πείτε ότι θα ψάξει στο διαδίκτυο η νοικοκυρά στην Αταλάντη την Παρασκευή το πρωί και θα δει ότι στη λαϊκή αγορά της Λαμίας – η οποία είναι η κοντινότερη εκείνη την ημέρα – το μπρόκολο πωλείται 10 λεπτά φθηνότερα και θα ταξιδέψει 150 χλμ. για να το προμηθευτεί; Θέλετε να μας πείτε ότι είναι λογικό αυτό; Ότι συνιστά “μεταρρύθμιση”»;

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας ολοκλήρωσε την ομιλία του επισημαίνοντας:

«Με το παρόν νομοσχέδιο αποδεικνύετε ότι δε σέβεστε τον κόπο και τον ιδρώτα του αγροτικού κόσμου. Απαξιώνετε ένα θεσμό, που είχε ως κύρια αποστολή του την απρόσκοπτη πρόσβαση των καταναλωτών σε φθηνά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, που ειδικά σήμερα αποτελεί ένα ζητούμενο για την ελληνική κοινωνία λόγω της κρίσης της ακρίβειας, η οποία μαστίζει τα νοικοκυριά».

Αρχείο δελτίων τύπου

Κοινοβουλευτική παρέμβαση Χαρίτση-Σαρακιώτη-Μαμουλάκη: «Απαράδεκτη η περικοπή της τακτικής επιχορήγησης των Ερευνητικών Κέντρων»

Την απαράδεκτη περικοπή της τακτικής επιχορήγησης των Ερευνητικών Κέντρων αναδεικνύουν με κοινή ερώτησή τους προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης και οι Αν. Τομεάρχες...

Διαβάστε Περισσότερα

«Τη φωνή του με το Επιμελητήριο Φθιώτιδας ένωσε με κοινοβουλευτική παρέμβαση ο Γιάννης Σαρακιώτης για την αντιμετώπιση της ηλεκτρονικής απάτης»

Την ανάγκη άμεσης λήψης ουσιαστικών μέτρων από τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ανησυχητικού φαινόμενου της εκρηκτικής αύξησης στις ηλεκτρονικές απάτες υπογράμμισε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική...

Διαβάστε Περισσότερα

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Γιάννης Σαρακιώτης

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη για τη Θρονική Εορτή βρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης, ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας της Διακοινοβουλευτικής...

Διαβάστε Περισσότερα