08/05/2020

Γ. Σαρακιώτης προς Α. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη: “Μεριμνήστε επιτέλους για τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις”

Στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων από τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης που εξήγγειλε η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων η παροχή ρευστότητας με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους (ΚΥΑ Α.1076/ΦΕΚ.Β-2-4-2020), δεν περιλαμβάνονται οι μεταποιητικές επιχειρήσεις του αγρο-διατροφικού τομέα.

Και αυτό, παρότι οι επιχειρήσεις αγρο-διατροφής, με δυσκολία κατάφεραν να επιβιώσουν μετά την δεκαετή κρίση που πέρασε η χώρα, αντιμετωπίζοντας τόσο την ανύπαρκτη χρηματοδότησή τους από τις τράπεζες όσο και τις δυσμενείς χρηματοοικονομικές συνθήκες που επικρατούσαν στην ελληνική αγορά. Ωστόσο, μετά την έκρηξη της πανδημίας, οι τόσο σημαντικές για την διατροφική ασφάλεια επιχειρήσεις θα είναι πολύ δύσκολο να παραμείνουν όρθιες και να λειτουργήσουν, αν δεν ενισχυθούν αποφασιστικά από το κράτος με εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους που είναι διαθέσιμοι στο πλαίσιο διαρθρωτικών και αναπτυξιακών ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Και ιδίως τώρα που, λόγω της υγειονομικής κρίσης, η κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ δεν δεσμεύεται πλέον από το Σύμφωνο Σταθερότητας ως προς την δημοσιονομική της πολιτική και έχει την δυνατότητα να διαμορφώσει αντίστοιχες πολιτικές στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεών τους, που πλήττονται.

Τα παραπάνω – μεταξύ άλλων – αναφέρονται σε ερώτηση του Γιάννη Σαρακιώτη και Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Από το πρόσφατο Κοινοβουλευτικό μου Έργο

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Απολύσεις για τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ, ασυλία στον Διαχειριστή της εκκαθάρισης»

Στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας, το οποίο περιλαμβάνει διάταξη για τη χορήγηση ασυλίας στον Ειδικό Διαχειριστή και στα μέλη του Δ.Σ. της ΛΑΡΚΟ, παρενέβη (28/07) με ομιλία του ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στην Επιτροπή Έρευνας & Τεχνολογίας: «Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με ισότιμη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες»

«Η καινοτομία στην τουριστική βιομηχανία είτε θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, είτε η αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων στις νέες τεχνολογίες θα οξύνει τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες» τόνισε μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της τοποθέτησής...

Διαβάστε Περισσότερα

Μ. Ξενογιαννακοπούλου – Γ. Σαρακιώτης: «Απολύσεις για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, ασυλία για τους εκτελεστές του σχεδίου της Κυβέρνησης»

Τις τελευταίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στη ΛΑΡΚΟ και σχετίζονται με την επίδοση των ειδοποιητηρίων απόλυσης προς τους εργαζομένους της, καθώς και την εισαγωγή διάταξης νόμου στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία παρέχει ασυλία σε...

Διαβάστε Περισσότερα